spot_img
spot_imgspot_img
19 C
İstanbul
Çarşamba, 17 Nisan 2024

3. havalimanı ihalesini İnşallah Türkler Alır

Seçtiklerimiz

Japon, Fransız, Çinli ve Almanlar başta olmak üzere çok sayıda yabancı yatırımcının 3. havalimanı ihalesi için ‘gelip-gittiğini’ kaydeden Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “İnşallah ihaleyi Türkler alır. Dünyada yaprak kıpırdamazken bizde proje gırla” dedi.

Eylül ayında ihaleye çıkılması beklenen İstanbul’a üçüncü havalimanı için şimdiden talipler sıraya dizildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünyanın pek çok ülkesinden talip olduğunu belirtirken, “Gelen giden çok. Alman, Çinli, Japon, Fransız ve Körfez’dekiler var. İnşallah bunu da bir Türk alır” dedi. Yıldırım, 10 milyar TL’lik maliyeti olacak havalimanının dünyanın en büyük 3. havalimanı olacağını söyledi.

‘YANİ VAR OĞLU VAR’

Bakan Yıldırım bir grup gazeteciye, İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanı projesinin detaylarını anlattı. Yıldırım, kamulaştırma çalışmaları başlayan 3. havalimanında Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının çıkmasıyla en geç eylül ayı içerisinde ihale ilanına çıkmayı planladıklarını belirtirken, ilanın ardından da firmalara iki ay süre vereceklerini söyledi. Yıldırım, hedeflerinin yıl bitmeden, aralık ayı içinde ihaleyi yaparak sonuçlandırmak olduğunu vurguladı. Havalimanı yapımına yerli ve yabancı çok sayıda talip olduğunu aktaran Yıldırım, “Talipler var gelen giden çok. Almanlar, Çinliler, Fransızlar, Körfez’dekiler var. Körfezden Katar ve Dubai ilgileniyor. Japonlar da talip. Yerli yatırımcılar da var, yani var oğlu var” diye konuştu.

10 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Üç kısım halinde inşa edilecek havalimanında maliyetin 10 milyar TL’yi aşacağını tahmin ettiklerini anlatan Yıldırım, “Teklifte ne gelecek onu şimdiden bilemeyiz. Ama tahminimiz bu” dedi. Şirketlere projenin mimarisini empoze etmeyeceklerini anlatan Yıldırım, “Şu projeyi yapın demiyoruz. Firmalara biz ihtiyacı belirtiyoruz, herkes kendi projesiyle teklif verecek” dedi. Havalimanının işletme süresi,yolcu garantisi gibi ihale şartları üzerinde çalışılmaya devam edildiğini kaydeden Yıldırım, “Şartname hazırlıkları devam ediyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK UÇAK A380 İNEBİLECEK

Planladıkları havalimanının dünyada parmakla sayılacak meydanlardan birisi olacağını anlatan Yıldırım, “İlk etapta 750 bin metrekare kapalı alanı olacak. 60 metreye 3 bin 570 metre  büyüklüğünde,  dev Airbus A380 uçaklarının ineceği pistler olacak. Tamamlandığında dünyanın üçüncü ya da dördüncü büyük meydanı olacak” dedi. Yeni havalimanının yılda rahatlıkla 150 milyon yolcuyu kaldıracak bir kapasiteye sahip olacağını aktaran Yıldırım, “Büyük bir proje. Hepsi aynı anda yapılmayacak. İlk etap öncelikle 80-90 milyon yolcu kapasiteli olacak” dedi.

İSTİHAREYE Mİ YATTILAR?

Yıldırım, ihale sürecinde “3. köprü yapılamaz” diyerek eleştiren Financal Times Gazetesi’nin bu yorumunu da değerlendirerek, “Nereden biliyorlar istihareye mi yatmışlar? Önemli olan yapılamaz olanları yapmaktır. Onlar hiçbir zaman bu memleketin hayrına bir şey söylemezler” dedi.

BİZDE PROJELER GIRLA

Yıldırım, 3. köprü ihalesinde birçok yabancı talipli olmasına rağmen ihaleyi bir Türk şirketinin aldığının anımsatılması üzerine ise “Dünyanın hiçbir yerinde yaprak kıpırdamıyor, bizde milyar dolarlık projeler gırla. İnşallah bunu da Türk şirketleri alır” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika