İlk insanlı özel uzay aracını tasarlayan Burt Rutan, İstanbul`daydı. Havacılık Mühendisi olan Rutan, yüz binleri uzaya çıkarmaya kararlı. Maliyetlerin düşeceğini iddia eden ünlü mühendis `Önümüzdeki yıllarda 100 bin kişiyi uzay turizmiyle tanıştırmayı planlıyoruz` diyor
Tarihin ilk insanlı özel uzay aracı olarak gösterilen Space-ShipOne`ın tasarımcısı ABD`li Burt Rutan Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi`nin açılışı için geçen hafta Türkiye`ye geldi. Time dergisi SpaceShipOne`ı 2004`de `tarihe geçen yılın icadı` olarak seçmiş ve Rutan`ın şirketi bu tasarım ile 10 milyon dolarlık Ansari X Ödülü`nü kazanmıştı. Rutan İstanbul`da katıldığı bu açılışta sivil uzay havacılığında imza attığı ilklerin öyküsünü anlattı.
Havacılık mühendisi olarak üniversiteden mezun olduktan sonra herkesin uzay yolculuğuyla ilgilendiği bir dönemde uçak tasarımlarıyla uğraştığını söyleyen Rutan `İlk uçaklarımı kurşun kalemle çizerdim` diyor. Babasından aldığı 15 bin dolarlık sermaye ile çok genç bir yaşta şirket kuran Rutan, bugüne kadar tasarladıkları 37 uçağın hiçbirinin kaza yapmadığını söylüyor.
MALİYET DÜŞECEK
Yenilikler kriz zamanlarında ortaya çıkar diyen Rutan bugünlere nasıl geldiğini şöyle anlatıyor: `Yaratıcılık durup dururken oluşmuyor. Zor zamanlarda ve mücadele etmek gerekince ortaya çıkıyor. Aklınıza gelen mantıklı veya saçma her şeyi deneyin. Çok büyük paraya da gerek yok. Öyle ortamlar yaratın ki insanlar yeni bir şeyler icat etsinler.` Rutan, önümüzdeki yıllarda uzay yolculuğunun daha az maliyet gerektirecek düzenlemeler yapılabileceğini belinterek, `Girişimciler karlı bir sektör olduğunu anlayınca yatırım yapmaya başlayacak. Amacımız önümüzdeki 12 yıl içerisinde 100 bin kişiyi uzay turizmiyle tanıştırmak` diyor.