23 Ekim’de Kiev’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, “Türkiye, halihazırda ikinci An-225’in tamamlanması için finansal destek sağlayabilir” açıklamasında bulundu.
Urusky, “Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci An-225’nin tamamlanmasına değindiğimizde benim için çok egzotik bir durumdu; ancak uzmanlar düzeyinde daha fazla görülmeye ihtiyaç var. Stratejik nakliye uçaklarıyla ilgileniyorlar, ancak An-124’ü (Ruslan) öneremiyoruz çünkü mevcut olanlara kendimiz ihtiyacımız var ve yenilerini yapamayız. Yapım sürecini teorik olarak tamamlayabiliriz ve yatırımcıların ilgisini çekiyorsa pratikte aynısını yapabileceğimize inanıyorum.” dedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 16 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine resmi çalışma ziyareti kapsamında Türkiye’ye geldi. Zelenskıy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmiş ve savunma sanayi başta olmak üzere ikili ülke ilişkileri kapsamında heyetler arası görüşmeler gerçekleştirilmişti.
2019’da, ikinci An-225 uçağının tamamlanması için 300 ila 400 milyon dolara ihtiyaç duyulacağı açıklandı. 2016’da Çin firması Aerospace Indurstry Corporation of China (AICC) ile dünyanın en büyük uçağı An-225’in modernize edilerek ikinci kopyasının üretilmesi konusunda çerçeve anlaşması imzalanmış, ancak proje yarıda kalmıştı.
İkinci uçak Antonov fabrikasında yarıda kalmış gövde ve kuyruk aksamıyla tamamlanmayı bekliyor.
Antonov An-225 Mriya, merkezi Ukrayna’da bulunan Antonov Tasarım Bürosu (Antonov Design Bureau) tarafından yapılmış stratejik hava taşıtı olarak biliniyor. “Buran Uzay Mekiğini” taşıma amaçlı imal edilen uçak, yine Antonov tarafından üretilen AN-124 modelinin daha büyük hali. Uçağa, Ukrayna dilinde “Hayal” anlamına gelen Myria adı verildi.
Sovyetler Birliği döneminde ilk olarak uzay mekiği taşıyıcısı olarak düşünülen An-225, ilk uçuşunu 21 Aralık 1988’de gerçekleştirmişti. An-225, 640 ton azami kalkış ağırlığına sahip.