spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Türk pilotlar Lübnan’da kaçırıldı!

Seçtiklerimiz

Bayramda Lübnan’dan kötü haber…. Türk Hava Yolları’nda çalışan iki pilot Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kaçırıldı. Olayı kendilerini "İmam Rıza’nın ziyaretçileri" olarak adlandıran grup üstlendi. Örgüt, Suriye’de esir bulunan 9 Lübnanlı’nın serbest bırakılmasını talep etti.

Türk Hava Yolları (THY) pilotu Murat Akpınar ve yardımcı pilot Murat Ağca İstanbul- Beyrut seferini tamamlayıp otele döndükleri sırada  kaçırıldı.

Havalimanından otobüsle sahil kıyısında bulunan Ayn Mreisseh’deki otellerine gittikleri sırada Cocodi Köprüsü’nde aracın önünü kesen iki otomobilden inen silahlı şahıslar tarafından tarafından kaçırılan pilotların durumu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Olayla ilgili soruşturma başlatan Beyrut emniyet güçleri, otobüs şoförünün ifadesini aldı.

BAKAN VE BÜYÜKELÇİ DOĞRULADI

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Çarbel de AFP’ye yaptığı açıklamada, "Kaçırma operasyonu sabaha karşı 03.00’te yaşandı. Havaalanından otellerine gitmek isteyen Türk Hava Yolları
personelini  taşıyan bir otobüs hedef alındı" dedi.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız LBCI TV’ye yaptığı açıklamada olayı takip ettiğini ve Lübnanlı yetkililerin iki pilotun serbest kalması için çalıştığını ümit ettiğini ifade etti.

ŞOFÖR AŞİRET MENSUBU

 Otobüsün de Türk Hava Yolları’na ait olduğu, şoförün ise Zuayter aşiretinden olduğu bildirildi.

 KAÇIRANLAR 4 KİŞİ

 Türk pilotları kaçıranların 4 kişi olduğu, otobüsteki 7 personele  dokunulmadığı öğrenildi.

 DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

 Lübnan ‘da daha önce de Türk işadamı Aydın Tufan Tekin ve tır  şöförü Abdulbasit Aslan kaçırılmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.

 DIŞİŞLERİ: ‘LÜBNAN BAŞBAKANLIK DÜZEYİNDE ALARMA  GEÇTİ’

 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili Lübnan makamlarının alarma geçirildiğini belirterek, gereken soruşturmanın  yürütüldüğünü söyledi.

 Sabaha karşı Türk Hava Yollarının (THY) 2 pilotunun kaçırıldığını kaydeden Gümrükçü, Lübnan makamlarından konuyla ilgili olarak bilgi talep edildiği ve Lübnanlı  yetkililerin Başbakan da dahil olmak üzere her düzeyde alarma geçtiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, mürettebatın diğer kısmının güvenli şekilde  bir otele yerleştirildiğini, bugün öğleden sonra Türkiye’ye döneceklerini bildirdi.

LÜBNAN’DAN RESMİ AÇIKLAMA

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, Türk pilotu ile yardımcısının, başkent Lübnan’daki Refik el-Hariri Uluslararası Havalimanı’na giden yolu üzere kaçırılmalarını "kendilerini şaşırttığını" açıkladı.

Bakan Şerbil, “Kaçırılma eylemi, beklemediğimiz bir olaydı, zira elimizde muhtemel kaçırılma eylemine dair hiçbir bilgimiz yoktu” dedi. Şerbil, eylemi gerçekleştirenlerin kimlikleri tespit edilmesi ve Türk pilotların yeri belirlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

BAKAN DAVUTOĞLU’NDAN TELEFON TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlarla olay sırasında birlikte olan THY mürettebatıyla konuştu.THY ekibine geçmiş olsun dileklerini ileten Davutoğlu, kaçırma olayının nasıl gerçekleştiğine dair ekipten bilgi aldı. THY mürettebatının bugün öğleden sonra İstanbul’a getirilmesi bekleniyor.

KAÇIRAN ÖRGÜT: İMAM RIZA’NIN ZİYARETÇİLERİ

Kendilerini "İmam Rıza’nın Ziyaretçileri" olarak adlandıran bir grup, Beyrut’ta 2 Türk pilotunun kaçırılması olayını üstlendi. Grup, Türk pilotlara karşılık Suriye’de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu

POLİS: UZUN SÜREBİLİR

Lübnan’da Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgili soruşturmanın uzun zaman alabileceği bildirildi.

Lübnan güvenlik yetkilileri, emniyet birimlerinin pilotların kaçırılmasına ilişkin soruşturmalara başladığını ancak Suriye’nin Azaz bölgesinde kaçırılan Lübnanlıların serbest bırakılması konusundaki görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından yakın zamanda olumlu bir sonuç alınamayacağını öne sürdü.

SURİYE, HİZBULLAH, LÜBNAN’DAKİ SALDIRI…

Yetkililer, bu olayın Suriye’deki gelişmeler, Hizbullah’ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınması ve Lübnan cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında meydana gelen saldırıdan ayrı düşünülemeyeceğini belirtti.

Öte yandan Şii Yüksek İslam Konseyi’nde Azaz’da kaçırılan Lübnanlılar dosyasından sorumlu Abbas Zugeyb, Türk pilotları kaçıranlara ilişkin bilgilerinin olmadığını öne sürerek, "Türklerin ve Azaz’daki Lübnanlıların serbest bırakılması Türk hükümetine bağlı" ifadesini kullandı.

Lübnan’dan İran’a ziyarete giden 11 Lübnanlı, geçen yıl Mayıs ayında Suriye’nin Azaz kenti yakınlarında kaçırılmıştı. Kaçırılanlardan 2’si daha sonra Türkiye’nin ara buluculuğuyla serbest bırakılmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika