spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

THY’nin ilk türbanlı hostesi

Seçtiklerimiz

İki ay evvel kapandığı öğrenilen Çoköksen, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçuşunda kapıda karşılama ve uğurlama yaptı.

Uzun seneler Türk Hava Yoları’nda ( Türk Hava Yolları THY ) kabin amirliği yapan 46 yaşındaki Hande Çoköksen, Emine Erdoğan ile tanışmasının ardından VIP uçuşlarında görev almaya başladı. Son 10 yıldır bilhassa Erdoğan ailesinin tüm uçuşlarına dahil olan Çoköksen, 3 yıldır Türk Hava Yolları THY ’den ayrı bir birim olan ve Başbakanlığa bağlı Başkent Ankara merkezli VIP Uçaklar Müdürlüğü’nde görev alıyor.

Devlet uçuşları için kullanılan 8 tane uçağın bulunduğu filoda Çoköksen aynı zamanda en tecrübeli hostes olduğundan dolayı kabin hizmetleri müdürlüğü görevini de yapmakda .

OPERASYONU FARKLI

Aralarında TC-TUR uçağının da bulunduğu, devlet uçuşlarında kullanılan 8 uçak, Başkent Ankara merkezli VIP Uçak Müdürlüğü tarafından işletiliyor. Operasyon olarak Türk Hava Yolları THY ’nin altında görev yapan birim, yönetimsel olarak Başbakanlığa bağlı. Bu birimin operasyon kuralları ise ‘Genel Havacılık’ statüsünde.

Havacılık sektöründe havayolu ile genel havacılık değişik kurallara sahip. Havayollarında bilet satışı yapılıyor. Genel havacılıkta ise uçaklar sadece belirgin bir şirket ya da kuruluş ismine uçuyor. Ticari olarak kiralama yapamıyor. Bu sebepten ötürü havacılıkta ayrı bir kategoride değerlendiriliyor.

THY YÖNETMELİKTEN ÇIKARTMIŞTI

THY 26 Kasım 2010 tarihinde yeni kıyafet genelgesiyle çalışanların türban kullanımını serbest bırakmıştı.  Genel müdürlük ve başka birimlerde çalışanlar türbanı serbest olarak takmaya başlamıştı. Ardından da Türk Hava Yolları THY ’nin yer hizmetlerini veren TGS şirketinde yapılan düzenleme ile türban üniformaya girmişti. Ancak kabin memurların uçuşlarda türban takmasına izin verilmiyor.

KURALLAR NE DİYOR?

Kabin memuru türban takabilir mi?: Kabin memurları, uçakta oluşabilecek acil durumlara müdahale için özel eğitimden geçiyor. Acil vaziyet eğitimlerinin başında da tahliye geliyor. Havacılık kuralları gereği yolcu uçağının tahliyesinin 90 saniye içinde gerçekleşmesi gerekli .

Tahliye esnasında takılmayı önlemek amacıyla kabin memurları örneğin bol bileklik, kolye takamıyor. Pilotlar da aynı şekli yakın okuma gözlüklerini bağı açılabilir kordon kullanarak boyunlarına takıyor. Buradaki en çok büyük tehlike tahliyede takılma ile oluşabilecek durumlar. Uzmanlar uçuş emniyetinin kanla yazıldığını ortaya koyarak ‘Uluslararası otoriteler kişilerin dini görüşü ya da gelenekleriyle ilgili duruma karışmıyor. Ancak burada tahliye ya da acil durumda yaşanabilecek bir aksaklığa önem arz ediyor . Geçmişteki tahliyelerde kolyesi ya da fuları takılarak ciddi yaralanmaların yaşandığı hatta kafası koparak yaşamını kaybeden kabin memurları var. Aynı biçimde saçları uzun olan kabin memurlarının saçlarını toplaması ya da topuz yapma kuralı var”

Genel havacılıkta kullanılabilir mi?: Havacılıkta havayolu-genel havacılık ayrımı olduğundan bu mevzu ile ilgili olarak değişik kurallar oluşturulabiliyor. VIP Uçaklar Müdürlüğü’nde pilot ve kabin memurları eğitimlerini Türk Hava Yolları THY ’den alıyor. Ancak operasyon genel havacılık kuralları üzerinden gerçekleştiriliyor.

Hac uçuşlarında takılıyor: Türk Hava Yolları THY kabin memurları, Suudi Arabistan’a gercekleşen hac seferlerinde uçak dışında fularlarını başörtüsü olarak kullanıyor. Ancak uçak içinde bunlar çıkartılıyor.

Hangi havayolları başörtüsü kullanıyor: Uluslararası kurallar gereği başörtüsü takan kabin memurlarının bunları sıkı olmamak ve takıldığında örtünün rahatlıkla ayrılabilecek özelliklere sahip olması gerektiğine önem arz ediyor . Örneğin Emirates ya da başka Arap şirketlerinde hostesler başörtülerini şapkanın altına rahat yükselebilir tokalarla tutturuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika