Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, bu dönem Türk Hava Yolları’nın (THY) kabin elemanı ihtiyacını karşılamak üzere açtıkları Hosteslik Programı’na ek yerleştirmeden öğrenci alacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Aydın, yaptığı açıklamada, Eskişehir’de 5 bin 300 havacılık sertifikası olan insan bulunduğunu, her 12 bin kişiden birinin havacılık sektörü birikimine sahip olup sektörde çalıştığını ve bunun dünyada benzerinin olmadığını belirtti.
Anadolu Üniversitesi olarak sivil havacılıkta çok geniş bir altyapıya sahip olduklarını kaydeden Aydın, "20 eğitim uçağımız var. 20 uçaklı bir filonun rektörüyüm. Ama uçaklar orada duruyor. Uçak yerde durduğu sürece zarar eder. Uçağın kar etmesi için uçması gerekiyor. Uçakları uçurabilmek için bakımını yapmamız, eskiyen parçalarını değiştirmemiz lazım. Ama ne yazık ki bugünkü Kamu İhale Kanunu buna izin vermiyor, lojistik destekte sıkıntılarımız oluyor.
THY ile bir araya geldik. Kendileriyle ortak bir anlaşmaya gidiyoruz. Uçakları bakım için onlara devrediyoruz, bakımı onlar yapacak, bize pilot verecekler ve pilotları biz eğiteceğiz. İlk uygulama ağustos ayında başlayacak. 17 pilot adayı geliyor. Böylece kapsamlı bir iş birliğine gidiyoruz.
Anadolu Üniversitesi’nin Havacılık Mükemmeliyet Merkezi, pilot yetiştirmede sadece Türkiye’de değil, İngiltere’den Pakistan’a kadar bu bölgenin en yetkili havacılık merkezi oluyor. Geniş bir coğrafyaya eğitim hizmeti vereceğiz. Araştırma ve bakım hizmetleri de bunun içerisinde olacak" dedi.
"THY HEMŞİREDEN HOSTES YAPMAYA ÇALIŞIYOR, MESLEK FARKINDAN DOLAYI UYUM FEVKALADE ZOR"
Rektör Aydın, havacılığın çok büyüyen bir sektör olduğunu ifade ederek, "THY’nin yıllık büyüme hızı yüzde 15. Büyük bir eleman sıkıntısı var. Bu sıkıntıyı gidermek üzere kısa, uzun, orta vadeli projelerimiz var. Bu dönem onlar hemşireden hostes yapmaya çalışıyorlar. Tabii, meslekler farklı olunca uyum da fevkalade zor. Bunun için bizden kabin elemanı, diğer adıyla hostes yetiştirilmesini istediler. Program açtık, bu dönem hosteslik eğitimi başlayacak. Programa ek yerleştirmeden öğrenci alacağız. Ayrıca, bunun dışında iki yıllık eleman istediler. Porsuk Meslek Yüksekokulu’nda da ‘Uçak Teknolojisi’ diye bir bölüm açtık. İlk kez bu dönem ek kontenjandan öğrenci alıp, iki yıllıkları da orada yetiştireceğiz" diye konuştu.
Eskişehir’de gençler arasında büyük bir işsizlik yaşandığını vurgulayan Rektör Aydın, şunları söyledi:
"Buna çözüm bulmak için THY ve İŞKUR ile bir araya geldik. 300 kişilik bir istihdam garantili proje başlatıyoruz. İki dönem 150’şer kişilik. İŞKUR parayı, THY istihdam garantisini verecek. Biz de Eskişehir’de teknik lise mezunu 300 genci eğiterek, THY’de çalışma imkanı getireceğiz. Bu da önümüzdeki dönem başlayacak projelerimizden bir tanesidir. Havacılıkta bu anlamda çok önemli bir gelişme sürüyor.
Havacılık sektörü ileri bir sektör. Eskişehir, raylı sistemde de mükemmeliyet merkezine gidiyor. Bu anlamda önümüzdeki dönemde çok ciddi yatırımlarımız olacak. Eskişehir’i hem demiryolunda hem de havayolunda çok önemli araştırma, uygulama ve test merkezine taşıyacağız. Bu da öncelikli projelerimiz içerisinde. TÜLOMSAŞ da bu işin en önemli partnerlerinden birisi. Sivil havacılık, TCDD ve diğer kurumlar da bu projeyi destekliyor."