Amerikan Boeing ve Avrupa’li Airbus’un simdiye kadar paylastiklari tek koridorlu ucak pazarina yeni bir oyuncu daha katiliyor.
Bombardier "C Series" ucaklari ile, Boeing 737 ve Airbus 320 tipi ucaklara rakip olmaya hazirlaniyor. Bombardier C serisi ilk ucagini 2013 yilinda teslim edecek. Bombardier C Serisi ucaklardaki PW 1000 G motor yakit sarfiyatini önemli ölcüde azaltacak.
Airbus piyasa payini muhafaza etmek icin, 2015 yilindan A-320 EX/NEO serisi ucaklarini piyasaya sürmeye hazirlaniyor.
Bu yeni model ucaklarda PW 1000 G ile CFM Leap-X tipi yeni nesil motorlar kullanilacak. Airbus 2012 yilindan itibaren kanat uclarina monte edecegi " Sharklets" Köpek baligi Winglets ve yeni nesil motorlarin % 16 oraninda yakit tasarrufu saglayacagini planliyor.
Boeing Yönetim kurulu üyesi James Bell, müsterilerinin motor degisikliginden cok gelistirilmis modellere iligili olduklarini acikladi.
Boeing bir taraftan B-737 NG serisi üzerinde calismalar yaparken 2011 yilindan itibaren B737 tipi ucaklarinda CFM 56-7BE motorlarini monte edecek.
Sivil ucak piyasasinin en cok satan ucagi B 737 daha sessiz, daha az yakitla ve daha uzun mesafelere ucacak.
Selman Tengüz / Almanya – ANT