spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Pekin Uluslararası Havaalanı Kurul Bşk: Dr. Zhiyi Dong

Seçtiklerimiz

S: Pekin Uluslar arası Merkez Havaalanı’ndaki trafik geçen sene %13 büyüyerek 74 milyon yolcuyla sizi yolcu trafiğinde dünya genelinde ikinci sıraya taşıdı. Gelecek yıllarda birinci olma hırsınız var mı?

ZD: BCIA’nın yolcu sayısı sürekli büyüme konusunda takip ediliyor ve sadece on yılda bir çok büyük sıçrayış yaşanıyor. BCIA’nın yolcu trafiği %13 kadar yüksekken, 2009’da birinci sırada olan ABD’deki Atlanta Havaalanı’nın geçtiğimiz beş yıl içindeki büyüme oranı %1.3. Şu anki gelişmemizden bakılırsa, BCIA’nın yolcu sayısı 2011’de 81 milyona varacak, 2015’te ise 100 milyona ulaşacak. Bu yüzden, üç yıl içinde dünyada birinci sıraya yükselmek bizim iyimser ve güvenli bir beklentimiz.

S: Çin sektörü 2008’in sıkıntısını umursamadı gibi görünüyor, yıllardır süren büyümenin benzin fiyatlarına ve zorlaşan ekonomiye rağmen devamlı olacağını düşünüyor musunuz?

ZD: 2008’deki uluslar arası finansal kriz global sivil havacılık endüstrisine kuvvetli bir darbe vurarak tüm dünyayı mahvetti. IATa tahminlerine göre, global sivil havacılık kaybı 20 milyar ABD dolarına ulaştı. Mevcut bulunan bir ekonomi olarak, belli bir şok yaşamasına rağmen Çin oldukça yüksek düzeyde tutmayı başardı. 2008’den beri Çin’in GDP’si %8 büyüdü. Böyle bir büyümeye sahip olan Çin’deki sivil havacılık 2009’da 12.2 milyar Yuan’a ve 2010’da 43.7 milyar Yuan’a ulaşıp Çin’in tarihindeki en yüksek sivil havacılık rekoruna ulaşarak kendini finansal krizden çabucak kurtardı. 2010’da toplam hava trafiği 267 milyona ulaştı ve global hava taşımacılık piyasasında Çin’i sadece ABD geçti.

Gelecek yıllarda, benzin yüksek fiyatlarda kalacak ve ekonomik durum kesin olmasa da, Çin’in ekonomik büyümesi aynı kalacak, ekonomik yapısı stratejik ayarlamaya ulaşacak, kent ve kırsal alanlar büyük ölçüde büyüme görecek.

S: Büyümeden sonraki BCIA’nın toplam kapasitesi bir yılda yaklaşık olarak 78 milyon yolcu. Bu büyümeyi karşılamak için bir planınız var mı?

ZD: Büyüyen yolcu trafiğini karşılamak için, 2008’de Terminal 3’ü açtık ve toplam kapasitesmizi 78 milyona çıkardık. Ayrıca Pekin Olimpiyatlarını ve Paralympic Oyunları’nın yanı sıra P.R.China’nın Kuruluşu’nun 60. Yılını da başarıyla idare ettik. Başarılı ve kaliteli yönetimimiz BCIA’yı global havacılık endüstrisi için bir mihenk taşı yaptı.  Fakat işlerimizin büyümesiyle, BCIA kapasitesinde daha çok zorlukla karşılaştı. Daha da büyüyen yolcu trafiği problemini çözmek için sürekli kapasite eklemek ve faydalı poliçeler izlemek gibi pek çok şey denedik. Tüm bu çabalarımız gelecekte BCIA’nın kapasitesini 100 milyona çıkarmak için. Ek olarak, bu kapasite problemini kökten çözecek yeni bir havaalanı inşaası da gündeme konuldu.

S: Pekin trafiği BCIA ve yeni Pekin Havaalanı arasında nasıl bölünecek?

ZD: Hem BCIA’nın hem yeni havaalanının yeri iki havaalanın da gelişimi için oldukça önemli. Tecrübeler gösteriyor ki kesin bir fonksiyonel yerleştirme, koordinasyon ve iki havaalanının işletim etkileşimi konusunda ve kaynakların tam kullanılmasında yardımcı olabilir; aksi takdirde, iki havaalanının tüm etkisi kaybolur. Bu yüzden, iç ve uluslar arası organizasyonlarla birlik içinde derin araştırmalar yürütüyoruz ve hem müşterinin talebi ve havacılık piyasasını yöneten genel kurallar gelişimi konusunda kişisel fonksiyonel yerleşimini karar vermesini umuyoruz, ama şu anda kesin bir sonucumuz yok. Havayollarıyla birleşmek için daha yakın bir işbirliği ilişkisi geliştireceğiz ve daha makul bir yerleştirme programı konuşup bizim için daha uygun işletim bulacağız.

S: Havaalanı birliklerine inanıyor musunuz? Bunların altındaki fikir nedir?

ZD: Havayolu birliğinin amacı kısıtlı kaynakları paylaşmak, servis kalitesini yükseltmek, kazanç temelli olanakları benimsemek ve piyasa rekabetini güçlendirmektir. 20 yıldan fazla süredir, küçük havayolları aktif olarak işbirlik partnerleri olarak güçlü birlikleri seçmeye başlıyorken, büyük havayolları kendi global stratejik birliklerini organize etmek ve oluşturmak için girişimlerde bulunuyor. Şu anda, üç küresel havayolu birliği kuruldu ve uluslar arası hava taşımacılık endüstrisi birliğin yeni zamanlarını başlattı.

Şu ana kadar Merkez Havaalanları Holding Şirketi’nin Çin’de 38 havaalanı var ve birleşmiş gelişmeler aracılığıyla belli bir hakka sahip olmayı umuyorlar. Biz giderek büyüyeceğiz, bir ağ oluşturacağız ve müşteri kaynaklarını bölge merkezine sağlamak konusunda bölgesel havaalanlarının fonksiyonlarını maksimuma ulaştıracağız, böylece köye ait alanlardaki havaalanlarını merkez alanve bölgesel havaalanları tarafından desteklenen çoklu havaalanı gelişim modelini geliştireceğiz.

S: Hangi havaalanlarıyla işbirliği içerisindesiniz ve işbirliği ne durumda?

ZD: BCIA her zaman dış işbirliklerine ve uluslar arası lider yönetimini tanıtmaya önem vermiştir. Geçtiğimiz yıllardaki uluslar arası piyasadaki etkimizle, dış değişimimiz ve işbirliğimiz çeşitlendi:

İlk olarak, diğer havalayollarıyla Kardeş Havaalanı ilişkileri kurduk. Şu anda 10 yabancı havaalanıyla işbirliğimiz var. Kardeş havaalanlarımızı bilgi paylaşımı, çalışan eğitimi ve pazarlama için bir platform olarak kullanıyoruz.
İkinci olarak, küresel havacılık endüstrisi tarafından organize edilen uluslar arası etkinliklere aktif olarak katılıyoruz.
Üçüncü olarak, detaylı proje işbirliği geliştiriyoruz. BCIA’nın her önemli projesi için, uluslar arası tecrübeye dayanan bir taslak hazırlıyor ve proje hazırlama konusunda lider yabancı havaalanlarını davet ediyoruz.

S: Çevreci olmak için ne tarz girişimlerde bulunuyorsunuz?

ZD: Çevre koruması, güvenlik ve emniyet uluslar arası sivil havacılıkta üç önemli konudur. BCIA her zaman yönetim mekanizmasında, çevreci fikirler sunmada, enerji tasarrufunda ve yayılım azaltımında büyük çabalar yaparak çevre korumasının her zaman altını çizmiştir.

Yönetim mekanizması konusunda BCIA, 2004 Ocak ayında Çin Kalite Servis Merkezi tarafından verilen ISO14001 sertifikasına sahip. Çevreci fikirler konusunda, Terminal 3’ün tüm sistemleri kurulurken ve dizayn edilirken çevresel koruma gereklilikleri göz önüne alındı ve bir çok yeni teknoloji ve yöntem kullanıldı. Enerji tasarrufu ve yayılım azaltımı konusunda ise, karbon yayılım azaltımı konusunda bir danışma projesi başlattık ve eyalet standartlarına dayanan enerji yönetim sistemine özel bilimsel bir enerji yönetim sistemi kurduk.

Çevre koruması sürekli çaba isteyen önemli bir iştir. BCIA, çevre korumasında çabalarını her zaman daha da güçlendirecek ve sosyal sorumluluklarını bir yatırım olarak yerine getirecek.

S: Duty free dükkanlarındaki fiyatları nasıl bu kadar düşük tutuyorsunuz?

ZD: BCIA her zaman “aynı fiyata aynı kalite” fiyat planını sürekli uygulayarak alışverişi yolcuları için zevkli hale getirme konusunda ısrarı olmuştur; yani, havaalanımızdaki eşyaların ve yiyeceklerin fiyatları Pekin şehir merkezindeki fiyatlarla aynı, havaalanımızdaki duty-free parfümleri ve kozmetik ürünleri ise şehir merkezindeki alanlardan %15 daha ucuz, bu da diğer uluslar arası havaalanlarıyla kıyaslandığında bizi rekabetçi kılıyor. Ayrıca, popüler yiyecekler ve içecekler için de özel bir fiyat menüsü koyduk.

Ucuz fiyatı şu yollarla sağlıyoruz: İlk olarak, kiralayacak kişiyi seçtiğimizde “aynı fiyata aynı kalite” poliçesini uyguluyoruz. Bu, havaalanı eşya fiyatlarının şehir merkezindeki fiyatlarla aynı seviyede olmasını ve satış promosyonlarının aynı zamanda başlamasını öngörüyor. İkinci olarak, etkili bir şekilde havaalanımızdaki dükkanların ve marketlerin fiyat poliçemizle uygunluğunu kontrol ediyor ve sürekli olarak havaalandaki eşyaların fiyatlarını şehir merkeziyle ve Asya’daki diğer büyük merkez havaalanlarıyla kıyaslıyoruz.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika