spot_img
spot_imgspot_img
24 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Operasyona Destek Veren Ülkeler

Seçtiklerimiz

Birleşik Arap Emirlikleri ve Katara ise sırasıyla 24 ve 4 ila 6 arası uçak gönderme vaadinde bulundu. İşte ilk etapta operasyona birlik gönderen ülkeler ve gönderdikleri askeri birimler şöyle:

FRANSA:

8 Rafale ve 4 Mirage uçağıBingazi üzerinde keşif uçuşu yaptı; bir uçak Libya askeri aracı üzerine ateş açtı. Operasyonda açılan ilk ateş bu oldu.6 C-135 yakıt tankeri 1 AWACS casus uçağı Charles de Gaulle uçak gemisini Toulon’dan bölgeye gönderdi..

Jean-Bart ve Forbin uçaksavar firkateynlerinin, denizsavar Dupleix firkateyninin, Aconit firkateyninin ve La Meuse adlı yakıt gemisinin kullanılması öngörülüyor.

KANADA:

Altı F-18 uçağı İtalyan üssüne gönderildi, 140 askeri personel katılıyor.

HMCS Charlottetown firkateyni hava güçlerini destek için Akdeniz’de bulunuyor.

ABD:

Akdeniz’de USS Barry ve USS Stout adında iki güdümlü füze destroyerı, USS Kearsarge ve USS Ponce adında iki amfibi savaş gemisi ve USS Mount Whitney adında bir komuta-kontrol gemisi bulunuyor.

USS Providence adlı bir denizaltıda yine Akdeniz’de. Şu ana kadar USS Barry’den 110 Tomahawk füzesi fırlatıldı.Beş adet F-18, iki C-17 ve bir C-130 kargo uçağının İtalya’nın kuzeyindeki Aviano Amerikan hava üssüne geldiği bildirildi.

DANİMARKA:

Sigonella, Sicilya’daki Amerikan hava üsüne altı adet F-16 gönderdi. 132 de askeri personel katılıyor.

İTALYA:

Ülkedeki 7 askeri üssün kullanılmasını önerdi.

Bunlar; Sigonella, Sicilya’daki ve Aviano’daki Amerikan hava üsleri; Foggia yakınındaki Amendola, Sardinya’daki Decimomannu, Bari yakınındaki Gioia del Colle üsleri, Pantelleria adasındaki üs ve Trapani, Sicilya’daki havaalanı.

Napoli’deki NATO üssünün operasyon koordinasyon merkezi olarak kullanılmasını önerdi.Dört anti-radar ve füzesavar Tornadosunun ve 15 dakika içinde hazır olabilecek 6 uçağının hazır olduğunu bildirdi.Uçak gemisi Giuseppe Garibaldi 8 uçak yüküyle Sicilya yakınında beklediğini açıkladı.

İSPANYA :

Dört F-18 ve bir Boeing 707 yakıt uçağını İtalya’ya gönderdi. Bir denizaltını, bir firkateyni ve bir casus uçağı hazırda bekletiyor.NATO’nun teklifiyle iki üssü Rota ve Moron de la Frontera’yı Amerikan uçaklarına açtı.

İNGİLTERE:

Typhoon ve Tornado jetlerinin katılacağını duyurdu. İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki hava üssü RAF Akrotiri, AWACS casus uçaklarına destek veriyor. Ayrıca üste askeri bir komuta kuruldu. İki İngiliz firkateyni HMS Westminster ve HMS Cumberland, Akdeniz’de Libya kıyılarında bekliyor.

NORVEÇ:

Altı F-16 ve 100 askeri personel önerdi, Orion casus uçağının operasyona katılması değerlendiriliyor.

Libya Operasyonunda Türkiyenin Konumu:

Ankara, Libya’ya Dün Başlayan Harekatın Ardından Teyakkuza Geçti. Çok seçenekli bir eylem planı oluşturulurken gelişmeler Dışişleri Bakanlığı’nda dakika dakika takip edildi. NATO çerçevesindeki bir hava harekatı için Türk F-16’ları da hazırlık yaptı.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya müdaheleye uluslararası meşruiyet kazandıran kararının ardından operasyonların gündeme gelmesi üzerine, ortaya çıkan gelişmelere göre çok seçenekli bir eylem planı oluşturdu. Türkiye, hava operasyonunun NATO çerçevesinde yapılması durumunda, F-16 savaş uçakları ile harekâta katılma yönünde hazırlık yaptı.

BM Güvenlik Konseyi’nin kararının ardından Libya’ya yönelik askeri operasyonun gündeme gelmesi üzerine, önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıya Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Günerile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Toplantıda, muhtemel gelişmeler değerlendirilerek, çok seçenekli ve esnek bir eylem planı oluşturuldu.

Türkiye’nin planı, ana hatlarıyla şöyle:

MİT devrede

– Türkiye, Kaddafi kuvvetlerine yönelik operasyon için uluslararası meşruiyetin oluşmasını şart koştu. BM Güvenlik Konseyi’nin kararı ile bu meşruiyet sağlanmış oldu.

– Türkiye, Arap ülkelerinde Libya konusunda asgari bir konsensus oluşmasını istedi. Arap Birliği’nin Libya’nın hava sahasının kapatılmasıyla ilgili açıklamasıyla bu da sağlandı.

– Ankara, hem diplomatlar vasıtasıyla hem de MİT kanalıyla Libya’daki muhalif gruplar ile sürekli temas içine girdi. Ankara, muhaliflerin nabzını arazi şartları içinde sürekli tutmaya çalışıyor.

– Ankara’daki değerlendirmelere göre, Libya’daki muhalifler arasında iki görüş hakim. Bir grup, Kaddafi’ye karşı operasyonu savunurken, bazı gruplar da, müdahalenin Arap kamuoyunda tepki toplayacağı görüşünü savunuyor.

Kara harekâtı olmaz

– Türkiye, hava harekâtının NATO çerçevesinde yapılmasını istiyor. Ankara, talep olması durumunda harekâta F-16 savaş uçakları ile katılma yönünde hazırlık yaptı. Talebe göre muharip güç verilmeyerek, harekâta lojistik destek sağlama seçenekleriyle ilgili olarak da hazırlık yapıldı.

– İzmir Çiğli’deki hava üssü gerekli görülmesi durumunda NATO tarafından kullanılabilir. Afyon askeri havaalanı ile Konya’daki 3. Jet Ana Üssü de harekâtta kullanılabilme özelliklerine sahip.

– NATO dışında bir koalisyon oluşturularak hava harekâtı yapılması durumunda, Türkiye, katılan ülkeler, harekâtın niteliği ve gelecek talebe göre değerlendirme yapacak. Fransız savaş uçaklarının dün öğleden sonra Bingazi’ye başlattığı saldırı üzerine Ankara, koalisyon gücüne destek olup olmama konusunu da değerlendirmeye başladı.

– Türkiye’nin, Akdeniz’deki NATO Deniz Gücü’nde fırkateyn tipi bir savaş gemisi bulunuyor.

– Libya çevresindeki Türk gemilerinin güvenliği için de Akdeniz’de Türk savaş gemileri görev yapıyor.

‘Gerekli ulusal katkı yapılacak’

Dışişleri Bakanlığı’ndan dün gece yarısı yapılan açıklamada, Libya’nın toprak bütünlüğünün güvence altına alınması konusuna vurgu yapıldı. Açıklamada, "Türkiye, ebediyete kadar dost kalacağımız kardeş Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir. Bu doğrultuda gerekli hazırlık ve çalışmalar sivil ve asker makamlarımızla birlikte eşgüdüm içinde yürütülmektedir" denildi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika