İptalin perde arkasında, radyoların kendilerine verilen frekansları güçlendirerek havadaki savaş uçaklarının haberleşme sistemlerini etkilemesi ve milli güvenliği tehlikeye atmasının yattığı ortaya çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, 2 radyonun, hava ve deniz seyrüsefer haberleşmesini etkilediği ve bunun da milli güvenliği tehlikeye attığı gerekçesiyle yayınlarının durdurulduğunu açıklamıştı.
Her 2 radyonun BTK’nin bölgede ölçüm yapan mobil araçları tarafından sınır hattı olan Mardin bölgesinde frekans dışına çıkarak tehdit oluşturduğu tespit edildi. "Bir radyonun milli güvenliği nasıl tehlikeye attığı" sorusuna açıklık getiren uzmanlara göre, yerel yayın yapan radyo kuruluşları kendi il sınırlarının dışında da yayınlarının dinlenmesi için zaman zaman frekans güçlendirme olayına gidiyor. Bu da bölgedeki hava ve deniz ulaşımını etkileyebiliyor. Uçakların iniş ve kalkışı sırasındaki haberleşme, gücü artırılmış frekanslar nedeniyle aksayabiliyor. Gücü artırılan frekans, uçakların kullandığı frekans bandına girerek, uçakların frekansını geri planda bırakıyor ve yolcuların da hayatını tehlikeye atıyor. Bu noktada uçağın merkez ile haberleşmesi tehlikeye girebiliyor.
RTÜK’TEN İZİN ALACAKLAR
Bu yöntem sadece yolcu uçaklarının haberleşmesini etkilemiyor, Suriye sınırında devriye uçuşu yapan Türk savaş uçaklarının haberleşmesini de tehlikeye atabiliyor. Gücü artırılmış bir frekans uçağın sistemine etki ederse uçağın havadaki diğer uçaklarla veya merkez ile haberleşmesi bundan etkilenebiliyor. Mardin bölgesi de Suriye sınırında olduğu için milli güvenlik açısından büyük önem taşıyor.
Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Radyo Cihan ve Burç FM’in de bundan sonra yeniden o bölgede yayına başlayabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. İzni verecek kurum olan RTÜK, frekans bandının dışına çıkan her 2 radyodan frekans güçlerini kendilerine tanınan sınıra kadar düşürmesini istiyor. Aynı zamanda radyoların yayınlarını kendilerine tanınan frekans gücünde yapacaklarına dair taahhütte bulunması gerekiyor. Bu işlemlerin ardından radyoların gerekli şartları yerine getirip getirmediğini değerlendiren RTÜK, nihai kararı veriyor.