Bir milyon turistin ziyaret ettiği kültürler şehrinin turizm potansiyelini ikiye katlaması beklenen Mardin Kalesi’yle ilgili proje bürokrasiye takıldı. Edinilen bilgiye göre kalede bulunan askerî birliğin başka bir tepeye taşınması konusunda Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında sorun yaşandığı belirtiliyor.
ASKERÎ BİRLİK TAŞINAMADIĞI İÇİN SÜREÇ BAŞLATILAMADI.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan tarihî Mardin Kalesi’nin turizme açılma projesi bürokrasiye takıldı. Kale, iki ay önce söz konusu proje kapsamında Mardin Valiliği’ne tahsis edildi. Ancak burada bulunan askerî birlik taşınamadığı için süreç başlatılamadı. Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında taşımanın maliyetinin karşılanmasına yönelik sorun yaşandığı belirtiliyor. Kale’de bulunan Hava Radar Mevzi Komutanlığı’nın bir başka hakim tepeye taşınmasına karar verilmesine rağmen henüz bu kapsamda bir adım atılmadı. Temmuz ayında planlanan kalenin halka açılmadan önce güçlendirilmesine yönelik projenin de taşınma gerçekleşmediği için hayata geçirilemeyeceği dile getiriliyor.
TOPRAK ALTINDA DA BİR ŞEHİR BULUNUYOR
İki bakanlık arasındaki taşınma sorunu sebebiyle Mezopotamya manzaralı kalenin turizme açılmasının gecikebileceğini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Mardinlilerin yanı sıra Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde on binlerce turist kalenin bir an önce halka açılmasını bekliyor. Mağaraların yanı sıra burada toprak altında da bir şehir bulunuyor. Hedef 2014 yılında gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılarak turizme açılması. Ancak taşınma yapılamadığı için süreç uzuyor." dedi. Mardin’e 2010 yılında 1 milyon civarında turist geldiğini ifade eden üst düzey bir Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi ise bu rakamın kalenin turizme açılmasının ardından yıllık 2 milyona çıkabileceğinin altını çiziyor. Turist sayısının iki katına çıkmasının şehrin ekonomisine en az 300 milyon dolarlık katkı yapacağı hesaplanıyor.
2013 YILINDA İNŞALLAH BU TAMİRATI BİTİRECEĞİZ
Mardin Kalesi için başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında 20 milyon liralık kaynak harcanması bekleniyor. Mardin Kalesi 219 yıl önce Osmanlı sultanı 3. Selim döneminde kısmen tamir edilmiş ve o tarihten bugüne kadar da onarım görmemişti. Mardin Kalesi’ni 219 yıl sonra tamiratının hükümet tarafından yapılacağını belirten Başbakan Erdoğan, şehri ziyaretinde "2013 yılında inşallah bu tamiratı bitireceğiz. Çocukluğunda bu kale içinde top oynayıp, piknik yapanlar o çocukluk yıllarına geri dönecek. Aynı zamanda burası müze olarak da görev yapacak." açıklamasında bulunmuştu.
Geçmişte Mardinlilerin piknik alanı olarak kullandıkları kale, soğuk savaş döneminde NATO’ya bağlanarak turizme kapatılmıştı. Mardin Kalesi’nin turizme açılmasına ilişkin olarak bir milletvekilinin soru önergesini cevaplandıran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mardin Kalesi’nde bulunan radar tesislerinin yakın bölgede bulunan Cuma Tepesi’ne taşınabileceği, ancak Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Elektronik Komutanlığı tarafından ihtiyaç duyulacak bina, tesis, yol ve Muharebe Elektronik Bilgi Sistemleri inşaatlarına yönelik kaynağın Kültür Bakanlığı’nca karşılanması şartı getirildiğini aktarmıştı.