KOTİL: "ÇALIŞANLARIMIZ HAVACILIĞI İNTERNETTEN ÖĞRENDİ"
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, verdiği röportajda ilginç açıklamalarda bulundu. Kotil, 2011 için "Heyecan verici bir yıl olacak" dedi.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörü üzerine yaptığımız söyleşide ilginç bir veriye dikkat çekti. Türkiye’nin havayolu yolcu sayılarını içeren grafiği gösteren Kotil, "Bu grafik, ağaçlardaki halkalar gibidir. Her halkanın yapısına bakıp, o yıl güneşin parlak mı sönük mü geçtiğini çıkarabiliyorsunuz. Yolcu sayısının artmadığı zamanlar koalisyon hükümetlerinin olduğu yıllara denk geliyor" dedi.
Geçen yılın sonunda 30 milyon yolcu sayısına ulaşan star allians üyesi THY, 2011 yılında sıçrama yapmayı planlıyor. Filosundaki uzun menzilli uçak sayısını 38’e çıkaracak THY, global rekabette en üst seviyeye çıkıyor. Ekonomi müdürümüz Fikret Çengel’le birlikte sohbet ettiğimiz THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2011 için "Heyecan verici bir yıl olacak" diyor.
Son yıllarda Türkiye’nin uluslararası alanda en çok konuşulan markalarından biri oldunuz. Nereden tutarsanız tutun karşımıza inanılmaz bir tablo çıkıyor. THY nereye uçuyor?
Dünyaya uçuyor. Dünya haritasına bakın tam merkezde İstanbul var. Başka ülkeler de küreye başka tarafından bakıp merkezde biz varız diyebilir ama havacılık trafiğinin merkezinde İstanbul var. 2008 yılında dünya havacılık sektörünün cirosu 536 milyar dolar. 2009’da biraz gerilemiş, 2010’da aynı seviyeye çıkmıştır. Bunun 150 milyar doları Amerika bölgesinde 150’si Avrupa bölgesinde, 150’si de Asya ve Uzakdoğu bölgesinde.
Türkiye bu trafiğin tam ortasında. 2015 yılı tahminlerinde Batı’nın payı azalıyor. Bu Batı’da seyahatler azalıyor anlamına gelmiyor. Doğu’dakinin izafi olarak arttığı anlamına geliyor. Dünyanın merkezi doğuya kalıyor. Bu trafik de İstanbul üzerinden geçiyor. Dünyadaki trasit yolcu trafiğinin yüzde 66’sı İstanbul üzerinden geçiyor.
AB’NİN KAPISI İSTANBUL
Daha çok Avrupalılar mı var?
Avrupa güzel bir kıta. Bir kere çok parası var. En çok da bunu seviyoruz. Paris, Londra hariç şehirleri küçük. Frankfurt bile küçük kalıyor. Küçük şehirlerde yaşamak güzeldir ama havacılık açısından çok kötüdür. Çünkü küçük bir şehirden dünyanın diğer tarafına sefer koyma şansı yok. İstanbul’a gelirsen, ben seni Afrika’ya götürebilirim. Transferde indi-bindi sıkıntısı var ama biraz güzellikler ekleyince, fiyatı düşürünce cazip olabiliyor. Bu aslında şirketler arasındaki savaş oluyor. Rekabet savaşı.
ACIMASIZ BİR REKABET VAR
Çok çetin bir savaş. Bu savaş sizin için çok acımasız mı oluyor?
Acımasız. 3 pazar var. Birincisi ülkenin içindeki iç hat pazarı. İkincisi, Avrupa’da olduğu gibi, Lufthansa Fransa’da etkili olabiliyor. Diğer pazar iki ülke arasında oluşan pazar. Bu pazarda gidilecek olan ülkenin havayolu şirketi tercih edilebiliyor. Havayolları bunu aşmak için üçüncü bir boyuta çıkıyor. Diğer iki ülke arasındaki sehayatten üçüncü ülke olarak pay almak. Bizim başarımızı da bu sağlıyor. Dünyanın merkezinde olma avantajından kaynaklanıyor.
Krize nasıl hazırlıklıydınız?
2003 yılında Sayın Bakanımız Binali Yıldırım Bey, havacılığı yeniden formatlayınca, bizi rekabete sokunca, bir sürü vergi indirimleri olunca biz de yenden yapılanmaya gittik. Olay şu, 10 milyon dolar ciro yapan bir THY, 1.5 milyar dolar ciro yapan bir THY. Dünyadaki 536 milyar doların yanında 1.5 milyar dolar çok küçük kalıyor. Onun için büyüme politikası ortaya koyduk. 2004, 2005 ve 2006’da kârımız oldukça düşük.
Bunlar yatırım dönemleri. Ben 2005’te genel müdür oldum. Bu dönemde 24 tane yurtdışı hat açtık. En çok eleştiri aldığımız dönemdi, Ortadoğu’ya çok yatırım yapıyorlar diye. Ortadoğu pazarında yüzde 430 büyüdük.
Niye Ortadoğu?
Bir an önce global pazarlara çıkalım diye. Yüksek havalara çıkalım. Oradaki hava daha sakin ve güneşlidir. Denk geldi, 2008’de kriz geldi ama o geldiğinde biz yeterince havalanmıştık. Güneşli havada yakalandık. O sıradada diğer havayolları aşağıya inmeye karar verdiler. Çünkü kriz var, inmeleri gerekiyor.
Biz bir daha havalandık. Kriz biraz daha sonra gelse daha iyi olurdu, biraz önce gelse yine iyi olurdu ama 2006’da gelseydi çok kötü olurdu. Ama biz bu genişlemeyi yapmak zorundaydık.
KÖPRÜ KURUYORUZ
Avrupa pazarında yüzde 270 büyüdük. Ortadoğu pazarı yüzde 430. Bu ne demek biliyor musunuz? Köprü. Bizim Türkiye’den Avrupa’ya yolcumuz var, köprümüz vardı. Bunu büyüttük ama Doğu’ya doğru devamı yoktu. Aslında bizim amacımız köprünün diğer bacağını yapmaktı ama bize eleştirdiler.
Biz köprü yapıyoruz. Tek ayağımız vardı, ayak yapmaya devam edeceğiz. Şimdi her yıl biraz daha yukarıya çıkıyoruz. Biraz daha güneşli havaya kovuşuyoruz. Ama tabii hiçbir şeyin garantisi yok. Güneş ne zaman batabilir, biz ne zaman kendimizi dinlenme moduna almalıyız, ne kadar daha tırmanmalıyız, bunu çok iyi planlamaya çalışıyoruz.
TURKISH’İ KULLANIN
Adınızdan dolayı Türkiye’nin de tanıtımını yapıyorsunuz!
Türkiye’nin kendisi bir marka oldu. Bize akıl almaz şekilde çarpan etkisi yapıyor. Bu rüzgardan diğer sektörlerin de istifade etmesi lazım. Rize çayının adını Turkish tea yaptık. Zeytincilerin de bunu yapması lazım.
Büyüklerin çöplüğünde THY de ötmeye başladı 2011 hedefleriniz neler?
Bizim çok heyecanlı bir yılımız. Kalite yapacağız ama bizin heyecanım o değil. Heyecanımız şu: Dünya haritasına baktığımızda klasik THY, Avrupa, orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika çemberinde etkindi. Her yıl biraz daha uzun uçuşlarımızın sayısını artırdık. Büyük uçak sayımız 20’den 38’e çıkıyor. Bir yılda iki kat oluyor.
Bugüne kadar küçük köprüler yaptık. 2011’de uzun köprüler yapıyoruz. Bu aslında globalde bir kat daha yukarıya çıkarıyor ve Amerika ve Uzakdoğu’yu kapsayan geniş çember içine alıyor bizi. Bu da aslında diğerlerinin bütün sahasına girmek anlamına geliyor. Büyük oyuncuların tamamen sahalarına giriyoruz.
Rekabet daha da kızışıyor yani!
Biz varız zaten buna… Avrupa’daki hava yolları Doğu’dan gelen yolcuyu toplayıp Atlantik’i besliyorlar ve ya o taraftan gelenleri Uzakdoğu’ya taşıyorlar. Biz de benzer bir döneme giriyoruz. O yüzden 20117de heyecanlıyız. Koltuk/kilometrede yüzde 28 gibi bir büyüme bekliyoruz.
Bu büyüme kabinde, kokpitte yüzde 20 büyüme getirecek. Pilot sayımız 640’tan 2 binin üzerine çıktı. Kabin görevlisi sayımız bin 700’den 5 binin üzerine çıktı. Toplam nüfusumuz 12 binden 16 bine geldi.
Kurduğunuz köprüye gelen yolcular, dünyanın hangi eski köprülerinden geliyor? Bu yolcuları nereden alıyoruz?
Özellikle Avrupalılar başka ülkelere giderken aktarma yapmak zorundalar. Dolayısıyla bizim yolcumuz Avrupa’dan çıkıyor. O yüzden de kâr marjımız bu kadar yüksek oluyor. Daha önce biz Türkiye’ye gelen Avrupalıları taşıyorduk. Türkiye’ye gelen Avrupalılar da çok para vermek istemiyorlar.
Ama Avrupa’dan başka bir zengin ülkeye gidenlerin fırsatları daha farklı oluyor. Aslında biz bu işin altın madenine girmiş durumdayız. Şimdi daha büyük bir Afrika köprüsü yapacağız, bu yıl güçlü bir Uzakdoğu köprüsü yapıyoruz. İstanbul merkezde bütün dünyaya kolumuz uzandıkça herkes bize gelecek artık.
Sponsorluklar işe yaradı yeni sürprizler gelebilir
Transfer yolcuyu arttırmak istediğiniz lokasyonlarda da çok güçlü pazarlama yapma ihtiyacı gerekiyor. Son dönemdeki sponsorluklar bunun uzantısı mı?
Yolcu konfora, hizmet kalitesine bakıyor. Yolcu bir de şuna bakıyor; gittiğim noktadan diğer noktaya ne kadar pratik bir geçiş yaparım. Kaç sefer var. Son 6-7 yıldır biz bu kalite ve estetiği kuruyoruz. Kişiler bildiklerini satın alıyorlar. O ülkeye gidin, o ülke insanlarına dokunmanız gerekiyor.
Biz Manchester United’a sponsor olmasaydık İngiltere’de bu kadar bilinmezdik. Manchester’e sponsor olmamız Türkiye’deki kadar İngiltere’de de konuşuldu. Bırakın İngiltere’yi Hong Kong’daki bir genç yolcumuzun babası üzerinden gelen teşekkür mektubu bile var. Manchester’ı destekliyorsa iyi havayoludur diye. Barcelona var aynı tarafta. Euroleague var. Dünyayı bu şekilde kapsamamız gerekiyor. En son Kobe Bryant’tı, bir de tenisçimiz var. Şimdi de aşçımız var. Kobe’yi mutfağa soktuk.
Bu dünyada bir ilk mi?
Yok diğer havayolu şirketleri de yapıyorlar ama Türkiye’de bir ilk. Burada kural şu, marka olanla yan yana duruyorsanız çarpan etkisi oluşturuyorsunuz. Buna gönül veren size de gönül veriyor.
2011’de yeni bir sponsorluk teklifi, yeni bir takım var olacak mı?
Ekibimiz sürprizler hazırlıyorlar. Bana da sürpriz oluyor. Bu yıl 100 milyon dolar para harcıyoruz tanıtıma. Türkiye’de devletten sonra en büyük parayı biz harcıyoruz.
Kavga ettiklerimiz bile bir anda değişti Global oyuncu olmak nasıl bir duygu?
Çok tatlı bir şey, çünkü tercih kullanabiliyorsun. dünyanın bu pazarıyla ilgileniyorum, bununla ilgilenmiyorum. Sıkışıp kalmıyorsun. Biz dünya havacılığının yüzde 1.5’iyiz. Sıkıntı şu kavga ettikleriniz de değişiyor bir anda. Sizinle kavga etmek isteyenler de değişiyor.
Küresel kriz size yaradı sanırım, birçok firma sıkıntıya düştü…
Başbakanımız diyordu ya; Ekonomik krizi avantaja çevireceğiz. bunu en iyi yapan şirketlerden biri olduk. Bir çok firma krizde arzı azalttı. Krizin olacağını bilmiyorduk ama kriz gelmeden önce biz çok iyi hazırlıklıydık. Püf noktası oydu. Bakın nerede hazırlandık? Yolcu sayısı verilerine baktığınız, bazı dönemlerde yolcu sayısının artmadığını görüyoruz. Bu da Türkiye’deki koalisyon hükümetlerine denk geliyor.
Türkiye’de koalisyon olunca yolcu da artmıyor. Gerçekten böyle. Tek parti dönemlerinde artmış. Özal döneminde artmış. Bu şey gibi, hani ağaçlarda her yılın bir halkası oluşuyor ya, o halkanın yapısına bakıp o yılın güneşin parlak mı sönük mü geçtiğini çıkarabiliyorsunuz.
THY’yi uçuran Türkiye’nin gençleri
Öyle bir sistem kurduk ki artık Temel Kotil olmasa da bu uçak uçar diyebilir misiniz?
Temel Kotil’le THY’yi ayrı tutmak gerek. Burada 16 bin insan var ve gerçekten cin gibi insanlar. Yurtdışında öyle çalışanlarımız, öyle müdürlerimiz var ki performanslarına şaşırırsınız. Rakip havayollarının üzerine öyle gidiyorlar ki. Günde 25 saat çalışıyorlar. Gönülden. Uçak boş gitti diye kendini parçalıyor.
Yönetici yaş ortalamamız Türkiye’nin en genci. Yeni aldığımız arkadaşlarda çok süper havacılık bilgileri yoktu. Havacılığı internetten öğrendiler, rakip şirketlerin yöneticileriyle arkadaşlık kurarak öğrendiler.
Gerek o idarecilere, gerek size transfer teklifleri var mı?
Bir kişi transfer oldu ama biz çok sıcak bakmayız transferlere. Benim düzeyimde bir teklife ben izin bile vermem. Bu şirkete herkesin katkısı var ama en çok hoşuma giden genç yöneticilerin buluş yapmaları. Mesela biz Sidney’e uçmuyoruz. Oradaki bir sempozyuma konuşmacı olarak davet edildim.
Sponsor oranın havayolu şirketiydi. Bizim teşkilat gençlere tişört giydirmişler, her kişide bir harf… Bir şekilde içeri aldılar, yan yana dizdiler, bütün gazetelerde fotoğrafları çıktı. Gerilla marketing. Bir gazetede THY sponsor değilde ama bütün PR’ını çaldı diye haber çıktı. Orada teşkilatın cin gibi olmasından. Gençlerle çalışmak çok güzel.
Staj yapamadı ama genel müdürü oldu
Sizin mesleki hayaliniz neydi, böyle bir yer aklınıza gelmezdi sanırım?
Böyle bir konumunu düşünemezdim tabiî ki. Uçak mühendisi olmak istiyordum. Nasip oldu zaten. Uçakla ilgimiz var ama en büyük hayalim uçak imal etmekti. THY’de staj yapamadım, stajyer almıyordu, Kayseri’de Hava İkmal’de yaptım. Buraya öne genel müdür yardımcısı olarak geldim, o iki yılda çok şey öğrendim. Şu anda 6. yılım doluyor.
Hedef global olunca tempo yoğun oluyordur. Aileniz ne diyor bu işe?
Amerika’da doktorada iken evlenmiştim. Orada doktora, çok tempolu geçiyordu. Masada uyuduğum olurdu. Üniversite hocalığı yaptığım dönem de yoğundu. Bilal ve Enes’le ilgilenemedim. Bilal 88 doğumlu, Enes 89. Biri doktora biri de master yapıyor Amerika’da. 1993 doğumlu büyük kızım Kübra’yla biraz ilgilenebildik. O da şimdi Amerika’da lise sonda okuyor. Üniversiteye devam edecek. Buradaki yoğunluktan tek etkilenen 4 yaşındaki Meryem’imiz. Şu an anaokuluna gidiyor.
Teknoloji gelişti artık internetten çok rahat görüşülebiliyor.
Hangi takımı tutuyorsunuz, Barcelona mı, Manchester mi, Rize mi, Fenerbahçe mi?
Aslında Rizespor’u daha çok tutuyoruz. Rize’den sonra Fenerbahçe.
Zindeliğinizi korumak için nelere dikkat ediyorsunuz, Turkish tea yetiyor mu?
Uyumak gerekiyor. Yeme içmeye dikkat ediyoruz. Özel bir tercih yok ama olabildiğince doğal yiyecekler kullanmak lazım. Tereyağı, karalahana gibi…
Kitap ve sinemaya vakit ayırabiliyor musunuz?
Sinemaya vaktimiz olmuyor. Bizim sinemamız uçaktaki filmlerimiz. THY sineması çok zengin. Kitap konusunda ise daha çok internet üzerinden okumalar yapıyorum. Bu devirde kitap internet oldu. Sadece gazete yazarları değil çok enfes bloglar var.