7 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 dalgıcın bölgede çalışma yaptığı, ancak göl zeminindeki balçık tabakanın kalınlığı nedeniyle çalışmanın yarıda kaldığı belirtildi.
Tarihte Samsun’un Terme İlçesi Gölyazı bölgesinde yaşadıkları ve rahat ok atmak için küçük yaştayken bir göğüslerini kestikleri rivayet edilen Amazon kadın savaşçılarının izini sürmek için kentte yeni projeler başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Terme İlçe Belediyesi tarafından amazon kadın savaşçılarının yaşadıkları düşünülen bölge olan Simenit Gölü ve çevresinin turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyor. Öte yandan Simenit gölü altında bulunduğu belirtilen tarihi kentin gün yüzüne çıkarılması için de harekete geçildi. 7 yıl önce dönemin Gölyazı Belde Belediyesi tarafından İl Kültür ve
YAŞLI KİŞİLER, ÇOCUKLUKLARINDA GÖRMÜŞLER
Turizm Müdürlüğü’ne resmi yazı yazılarak, bölgede yaşayan yaşlı kişilerin, çocukluklarında göldeki suyun altında tarihi kent gördüklerini anlattıkları, bu nedenle bölgede su altında araştırma yapılmasını istedi. Bunun üzerine Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden ikisi dalgıç 3 görevli Terme’ye geldi. Dalgıçlar Simenit Gölü’nde dalış yaptı ancak göl zeminindeki balçık tabakanın kalın olması nedeniyle temizlenmesi gerektiği için bir sonuç alınamadı. Ondan sonra da batık şehirle ilgili bir çalışma yapılmadı.
Terme İlçe Belediye Başkanı AK Partili Şenol Kul, Amazonların topraklarındaki bu batık şehir için tekrar bir değerlendirme yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Bu kalıntıların ortaya çıkarılması için çalışmaların üzerine gideceğiz. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden tekrar yardım isteyeceğiz. Göle ulaşan 11 sulama kanalı var. Bu sulama kanallarıyla tarımsal kalıntılar bulunduğu için tabanı doluyor. Denize açıldığı yerde ağzı kum birikmesiyle kapandığı için su sirkülasyonu olmuyor. O ağız açılırsa gölün kendisini temizleyebileceğini düşünüyorum."
HEREDOT YAZMIŞ
Başkan Kul, Milattan Önce 8’nci yüzyılda Homeros’un yazdığı İlyada’da bu bölgede Amazonların bulunduğunun belirtildiğini, yine Herodot tarihinde de bu bilgilerin mevcut olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Bölgede Amazon kadın savaşçılarının yaşadığı biliniyor. Bilim adamlarının bölgemizde yaptıkları çalışmalar da var. Tüm dünyada Amazonlar denildiğinde Terme akla geliyor. Bu noktada kadın savaşçıların yaşadığı bölgedeki kayıp şehrin ortaya çıkarılması bizim için çok önemli. Özellikle Kızlar Adası çevresinde kalıntıların yoğunlaştığını biliyoruz. Şehrin ortaya çıkarılmasıyla bölgeye büyük bir turist kitlesi çekebiliriz."
İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal da, kendilerine de batık şehirle ilgili bilgiler geldiğini ifade ederek, "7 yıl önce bölgede bir çalışma yapıldı ancak göl zeminindeki balçık tabaka çalışmaları engelledi. Sualtı araştırması yapılması için önce balçık tabakanın temizlenmesi gerekiyor" dedi.