Dönüm noktası uçuşu, yeni bir çevre dostu şanzımanla güncelledikleri altı koltuklu bir ticari jet olan Piper’da yapıldı. Uçuş, İngiltere’deki ZeroAvia tarafından finanse edilen HyFlyer projesinin bir parçasıydı ve aynı zamanda ülkenin ilk elektrikle çalışan uçak uçuşunu da tamamladı.
ZeroAvia CEO’su Vala Miftakhova, ticari hidrojen yakıt hücresi uçuşlarının geleceğinin artık çoğu uzmanın sandığından daha yakın olduğunu söyledi.
Araştırmacılar şimdi, damperli kamyonlar ve kamyonetler gibi diğer araçlar da dahil olmak üzere güç kaynaklarını test ediyor. Üreticiye göre, Piper M sınıfı güç santraline yapılan bu yükseltme, aynı zamanda onu dünyanın en büyük hidrojen yakıtlı uçağı yaptı.
Diğer tüm uçaklar gibi, hidrojen-elektrik Piper da kalkış, uçuş ve iniş gerçekleştirdi. Ancak bu aşamada, uçuş menzili ve taşıma kapasitesi açısından ZeroAvia uçağı henüz fosil yakıtlarla çalışan emsalleriyle karşılaştırılamaz.
Başlangıç, “Bazı deney uçakları, hidrojen yakıt hücrelerini bir güç kaynağı olarak kullanarak uçmuş olsa da, bu ticari uçağın boyutları, yolcuların gerçekten de yakında çevre dostu cihazlarla uçabileceklerini gösteriyor” dedi.