Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TAI) tarafından üretilen KT1T eğitim uçaklarının yanı sıra sayıları 40’a yaklaşan SF260’ların teslimatı tamamlanmak üzere. TAI’nin ilk serisi HÜRKUŞ A ardından Hürkuş B ve Hürkuş C tipi uçaklar Avrupa Hava Güvenliği Ajansı’nın Türkiye’de üretilen ilk uçuş sertifikası verdiği araç olarak tarihe geçecek.
Milli uçak konusunda TAI’de 1993 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarda yol alan Türkiye, asıl yatırımı tarihî Hürkuş tesislerine yapıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Ankara yakınlarındaki Hürkuş Uçak Fabrikası’nı yeniden üretime alıyor. Üniversitede eğitim gören pilot adayları, üniversite tarafından üretilen milli uçaklarda ilk uçuşlarını yapacak. Hürkuş Uçak Fabrikası’nda üretim için sürdürülen çalışmalara 82 sanayi kuruluş destek veriyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, 1940’lı yıllarda kapatılan Hürkuş tesislerinin yeniden açılışı konusunda oldukça heyecanlı. Projeyi Türk havacılığı için dönüm noktası olarak gördüklerini söyleyen Prof. Ban, tesislerde üretilen ilk uçağın 2014 yılından itibaren kullanılacağını söyledi.
İLK UÇAĞIMIZ SENEYE HAZIR
Diğer yandan, yıllardır konuşulan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ Geliştirme Programında sona gelindi. 5 yıllık geliştirme ve üretim programının ürünü olan Hürkuş, test uçuşlarını başarıyla bitirdi. Akrobatik özelliklere sahip olan uçak, zorlu eğitim şartlarına göre tasarlandı. 2012 yılından itibaren gelecek 25 yılın eğitim uçağı özelliğine sahip olacak Hürkuş, sadece TSK’nın değil, yurt dışı eğitim uçağı pazarının da gözdesi olacağı bildiriliyor.