İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun hava trafiğini azaltmak amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yürütülen görüşmeler tıkanma noktasına geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Havalimanı’nın yanında bulunan yaklaşık 800 dönümlük askerî alanın sivil meydana dahil edilmesi ile park sorununun çözülmesini hedefliyor. Askerî kanadın Hava Harp Okulu’na yaklaşık 600 milyon TL’lik ek tesis yapılmasını istemesi, görüşmeleri tıkadı.
Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun hava trafiğini azaltmak amacıyla projelendirilen çözüm paketindeki askerî bölgenin devri konusu çıkmaza girdi. Askerî kanadın, havalimanı yanındaki Hava Harp Okulu’na yaklaşık 600 milyon TL’lik ek tesis yapılmasını istemesi, anlaşmada ipleri kopma noktasına getirdi. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun hava trafiğini azaltmak amacıyla yaklaşık 800 dönümlük askerî alanın devri konusunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yıllardır yürütülen görüşmeler artan istekler nedeniyle bir türlü sonuçlandırılamıyor. Havalimanındaki askerî alanın sivil meydana dahil edilmesi ile park alanı sorununu çözmeyi hedefleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Hava Harp Okulu’na yaklaşık 600 milyon TL’ye mal olacak yeni tesis yapılması isteği karşısında konuyu beklemeye aldı. Diyarbakır Havalimanı’nda 600 bin metrekarelik askerî meydan için 25 milyon metrekare yer tahsisi veren Bakanlık, Atatürk Havalimanı’ndaki sorunun giderilmesi konusunda çözüm yolu aramaya başladı. Maliye Bakanlığı ile Hazine’nin değerlendirmeye aldığı 600 milyon TL’lik yatırım isteğinin bir süre daha görüşüleceği ifade ediliyor.
Yetkililer, konunun gelinen noktada çözümünün daha da zora girdiğini belirterek, "Askerî kesim, her görüşmede konuya olumlu bakıyor ve istenen bölgeyi sivile tahsis edeceklerini söylüyor. Ancak isteklerin karşılanması zor gözüküyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmemesi halinde askerî alanın sivile tahsis edilmesi imkânsız gibi." şeklinde görüş belirtiliyor. Atatürk Havalimanı’nda yıllardır atıl şekilde bekletilen yaklaşık 800 dönümlük arazinin sivile devredilmesi ile Yeşilköy tarafında yer alan askerî alandaki savaş uçaklarının konulduğu bombaya dayanıklı ‘shelter’ olarak adlandırılan hangarların yıkılması planlanıyor. Böylece askerî apron, lojman ve Havacılık Müzesi’nin olduğu alan Havalimanı’nın sınırlarına dahil edilecek. Daha sonra da bu alana 40 uçaklık park alanı yapılacak. Projede ayrıca, askerî alana terminal yapılması da planlanıyor.
Atatürk Havalimanı, Avrupa birincisi
Bu arada Atatürk Havalimanı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 artış göstererek, Moskova, Barcelona, Paris, Frankfurt gibi Avrupa’nın en büyük havalimanlarını geride bırakarak Avrupa birincisi oldu. Uluslararası Havaalanları Konseyi’nin (ACI) 2012 Nisan verilerine göre, Avrupa’da uçak hareketlerinde azalış gözlendi. Avrupa’daki havalimanlarında toplam yolcu trafiği nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artmasına rağmen, uçak trafiği yüzde 1,8 oranında azaldı. Avrupa’nın en büyük merkezlerinde bile yolcu sayısındaki artış yüzde 3’ün altında kalırken, nisanda Atatürk Havalimanı yolcu trafiği 3 milyon 666 bin 314 kişiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 arttı. Atatürk Havalimanı’nda iç hatlarda 1 milyon 189 bin 930 kişi, dış hatlarda ise 2 milyon 476 bin 384 kişi seyahat etti. Atatürk Havalimanı, nisanda 25 milyon ve üzeri yolcuya sahip Avrupa’nın en büyük havalimanları kategorisinde bulunan Moskova, Barcelona, Paris ve Frankfurt’u geride bırakarak yolcu artış oranına göre Avrupa’da birinci sırada yer aldı. Moskova Havalimanı yüzde 7,6, Barcelona Havalimanı yüzde 4, Paris Havalimanı yüzde 2,9, Frankfurt Havalimanı da yüzde 2,8 artış gösterdi.