spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havacılık sektöründen AB’ye ‘ticari savaş’ uyarısı

Seçtiklerimiz

Bu uygulamanın, başta Çin ile, bir ticari savaşa dönüşebileceği uyarısında bulunanlar arasında Airbus da katıldı. AB ise uygulamadan geri adım atmıyor.

AB’nin Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) 1 Ocak’tan itibaren havacılık sektörü de dahil edilmiş bulunuyor. AB’nin bu uygulaması dünyadan tepki çekerken Çin, havayollarına bu sistemde yer almayı yasakladı.

Airbus Genel Müdürü Tom Enders, konuyla ilgili olarak giderek endişelenmekte olduğunu söyledi:

‘Bunun sonuçları konusunda çok endişeliyim. Çevreyle ilgili bir çözüm olarak başlayan bir şey, hepimizi endişelendirmesi gerektiren ticari bir çatışmaya dönüştü.’ dedi.

Çin, dünyanın en büyük iki uçak üreticisi Airbus ve Boeing’in en önemli müşterilerinden biri. Çin yönetimi geçtiğimiz yıl, Hong Kong Havayolları için toplam 3 milyar Euro değerinde 10 Airbus uçağı alımını askıya almıştı. Çin, daha önce 90’lı yıllarda Fransa’nın Tayvan’a savaş uçağı ve savaş gemisi satması sebebiyle Fransa’dan tahıl ve Airbus uçağı almayı da durdurmuştu.

Öte yandan Avrupa Komisyonu’nun ulaşımdan sorumlu üyesi Siim Kallas, özellikle Çin, ABD ve Hindistan’dan gelen tepkileri göz önünde bulundurduklarını, ancak sistemi rafa kaldırmak için baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Kallas, ‘Avrupa’nın [sistemi] rafa kaldırmaya zorlanacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Küresel bir çözüm bulmamız gerekiyor. Avrupa bu sistemi zorluklara, çatışmalara, davalara, her şeye rağmen uygulayacaktır.’ dedi.

Konunun Salı günü başlayan AB – Çin zirvesinde de gündemde olması bekleniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika