spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Hava Kargo Talebinde Üçüncü Aydır Artış: IATA, Ekim 2023 Verilerini Açıkladı

Seçtiklerimiz

Hava Kargo Talebi Ekim Ayında %3.8 Arttı

Cenevre – Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Ekim 2023 global hava kargo pazarları için verilerini açıkladı ve güçlü yıllık talebin üçüncü ayını işaret etti.

Küresel talep, ton-kilometre cinsinden ölçülen kargo talebinde Ekim 2022’ye göre %3.8 artış gösterdi. Uluslararası operasyonlar için talep biraz daha geride kalarak %3.5 olarak kaydedildi.

Kapasite, ton-kilometre cinsinden mevcut kargo kapasitesinde Ekim 2022’ye göre %13.1 arttı (%11.1 uluslararası operasyonlar için). Bu büyük ölçüde karın kapasitesindeki artışla ilgiliydi. Örneğin uluslararası karın kapasitesi, yolcu pazarlarının gücüne dayanarak geçen yıla göre %30.5 arttı.

İşletme ortamındaki birkaç faktör şu şekilde öne çıkıyor:

  • Ekim ayında ekonomik faaliyetler yavaşladı. İmalat çıktısı için Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve büyük ekonomilerdeki ihracat siparişleri (ABD hariç) kritik 50 işaretinin altında kaldığından, ekonomik zorluklar ön planda.
  • Büyük gelişmiş ekonomilerde enflasyon, Ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açısından zirvesinden gerilemeye devam etti ve ABD ile AB için sırasıyla %3 ile %4 arasında oldu. Ancak Çin’in TÜFE’si, yılın ikinci kez deflasyonu göstererek ekonomik bir yavaşlama endişelerine yol açtı.
  • Küresel ticaret, Eylül ayında düşüş eğilimini tersine çevirdi ve istikrar kazandı. 2022 zirvesinin altında olsa da, küresel sınır ötesi ticaret pandemi öncesi seviyelerin %5 üzerinde.
  • 17 ay süren sürekli bir düşüşten sonra, kargo gelirleri Eylül ayında yükseldi ve Ekim ayında aylık bazda %2.6’lık bir artışla pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerinde kaldı.

IATA Genel Direktörü Willie Walsh, “Ekim ayında hava kargo talebi %3.8 arttı. Bu, yıllık bazda üçüncü aydır büyüme anlamına geliyor ve hava kargonun 2023’ü yılına başladığından çok daha güçlü bir pozisyonda sona ermesi anlamına geliyor” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika