Gürültü ve hava kirliliği sağlığımızı etkiliyor" dediler. Avrupa’nın en büyük havaalanlarından birine sahip Frankfurt’ta yapımı devam eden dördüncü pistin sonbaharda açılmasıyla, yılda 490 bin olan uçak iniş-kalkış sayısının 700 bine ulaşması bekleniyor. Ancak havaalanının gelişmesiyle birlikte, meydana gelen gürültünün de artmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, otoyol, tren hattı veya havaalanı yakınında oturanların giderek daha fazla gürültüye maruz kaldığını ve bunun zamanla sağlık sorunlarına da yol açabileceği uyarısında bulunurken halk arasında da şikayetler giderek artıyor.
KONUŞTUĞUMUZU ANLAMIYORUZ
Eşi Şinasi ve kızları Gizem ve Nilgün ile birlikte Frankfurt Havaalanı yakınındaki Raunheim’da yaşayan Nurdan Öz "Buraya 1985’te taşındık. Eskiden bu kadar hava trafiği yoktu. Artık uçaklar neredeyse kafamızın üzerinden geçiyor. Hayatımızın bir parçası oldular. Dışarda konuştuğumuz bile anlaşılmıyor. Özellikle yaz aylarında pencereleri açıp balkona çıkınca sesten oturamıyoruz. Kulaklarımızı kapatıyoruz. Başka eve taşınmaya gücümüz yetmiyor. Yoksa burada bir dakika bile durmazdık. Havaalanı genişleyince durumumuz kötüleşebilir" diye dert yandı.
KALIN PENCERE TAKIP KURTULDUK
Yine havaalanı yakınında bulunan Flörsheim’a ailece 6 ay önce taşındıklarını söyleyen Halil İbrahim Öz, "Bu bölgede gürültü büyük bir sorun. Ancak bizim ev yeni yapıldı. Camlar ise kalın. Bu nedenle en azından evin içinde gürültü sorunumuz yok. Ancak sokağa çıktığımızda uçakların seslerini duyabiliyoruz" dedi. Havaalanı yakınındaki Opel fabrikasında çalıştığı için Flörsheim’da oturduğunu söyleyen Öz "Havaalanı giderek genişliyor. Bu tabiki halkı olumsuz etkiliyoır" diye konuştu.
POLİTİKACILAR ÇARE BULMALI
2003 yılında taşındıkları Bergen Enkheim’da gürültünün giderek fazlalaştığını söyleyen Frankfurtlu işkadını Sunay Çapkan ile eşi Manfred Schwientek "Uçak sayısı arttıkça gürültü de arttı. Özellikle hava güzel olduğunda evimizin terasında rahatsız oluyoruz" dediler. Yıllarca uçak gürültüsüne karşı mücadele veren Bergen Enkheim Halk Kuruluşu’nda aktif olarak yer alan Çapkan "Havaalanının genişlemesini ve yeni iş imkanlarının oluşmasını olumlu buluyorum. Ancak polotikicıların artık insanların huzurunu kaçıran uçak sesine karşı bir çare bulmaları gerekiyor. Ayrıca satın aldığımız evin emlak değerinin düşebileceğinden endişeleniyoruz. Uçakların uçuş rotaları, yerleşim bölgelerinden geçmemeli" diye konuştu.
NE DEDİLER?
Mürvet Öztürk (Hessen Eyaleti Yeşiller Milletvekili):
Türk kökenliler gürültü konusunda aktif değiller. Havaalanında çalıştıkları için iş korkusuyla aktif olmuyorlar. Frankfurt’ta dördüncü piste gerek olmadığı görüşündeyim. Frankft Havaalanı, Köln ve Hahn havaalanları birbirlerine uzak değiller. Trenle ulaşım artırılabilir. Kimsenin bu hava kirliliği ve gürültüyü artırmaya hakkı yok. İlerde sağlık problemleri de çıkabilir."
Turgut Yüksel (SPD’li Frankfurt Belediye Meclisi Üyesi):
Havaalanı genişletilirken Hessen hükümeti, havaalanına karşı girişimci grubu ve Faport işletmesi bir anlaşma yaparak gece uçuşlarına kısıtlama getirmişlerdi. Fraport ekonomik açıdan düşünerek gece uçuşu yasağını kaldırtmak istiyor. Bu insan sağlığını ve ailelerin huzurunu bozacak bir durum. Bu konuda çalışmak isteyen Türk aileler de var ancak ön plana çıkmıyorlar. Ayrıca bu civardaki evlerin fiyatları düşüyor."
BECK DE ŞİKAYETÇİ
Hessen Eyaleti’ne bağlı Frankfurt’ta yeni "Kuzey Batı pistinin" açılmasıyla uçakların rotasının değişmesi ve iniş-kalkışların komşu eyalet Rheinland Pfalz’ı da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı Kurt Beck (SPD) bu nedenle uçakların eyaletin başkenti Mainz ve çevresini rahatsız edecek olmasından şikayetçi. Önceki gün konuyla ilgili düzenlenen toplantıya katılan Beck "Ben de Mainz’da oturuyorum. Yeni piste karşı dava açanların sayısı artabilir. Hessen hükümetinin gürültü sorununa bir çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.
UÇAKLARI TAKİP EDİN
Frankfurt havaalanına inip kalkan uçakları artık internetten takip etmek mümkün. Özel olarak hazırlanan sayfada meydana gelen gürültü de ölçülüyor.