Havacılık sektörü yepyeni bir tartışmayla yüz yüze. Dünyada en büyük grevleri yapan ve Avrupa’daki tüm kemer sıkma önlemlerine karşı en çok ses getiren havacılık sektörü grevleri Türkiye’de yasaklanmak isteniyor. AKP Milletvekili Metin Külünk havacılık sektörüne grev yasağı getirilmesi için geçen hafta Meclis’e kanun teklifi verdi. En son Nisan 1991’de 38 gün grev yapan havacılık sektörü çalışanları 1 yıl gecikmeli başlayan ve hâlâ tamamlanamayan toplusözleşme sürecinde tek silahları olan grevin kaldırılmasına karşı çıkıyor. 21 yıldır işverenle masaya oturup grev yapmadan kalkan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin 23 Mayıs’ta THY Genel Müdürlüğü önünde büyük bir protesto gösterisi yapacaklarını duyuruyor.
Vekil Külünk havacılık sektörünün üst düzey eğitimden geçmiş personel istihdam etmesinin ve kısa zamanda yerlerine yenilerinin bulunamayacak olmasının toplusözleşmelerde sendikaların karşılanması zor taleplerle masaya gelmesine neden olduğunu savunuyor. “Bu durum toplusözleşmenin anlaşmayla sonuçlanmasını zorlaştırıyor ve dolayısıyla toplumun kendi refahını sürdürebilme ve zaruri ihtiyaçlarını giderebilme hakkı ile grevlerin milli ekonomi, şirketler ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, havacılık sektöründe yer alan faaliyetlerin grev ve lokavt yapılamayacak işler kapsamına alınması önem arz etmektedir” diyen Külünk yasağın havacılıktaki yer hizmetlerinde de geçerli olmasını istiyor.
Apron kartı iptal edildi
Kanun teklifi tam da geçen yıl yapılması gereken ancak THY Genel Müdürlüğü’nün sendikanın yetkisine itiraz ettiği için bir yıl gecikmeyle başlayan toplu sözleşme sürecine denk gelmiş. Ancak TİS sürecinde de durum pek parlak değil. Resmi arabulucu atanmasına ikinci kez itiraz eden işveren, mahkemenin davayı eylül ayına ertelemesiyle 4 ay daha kazanmış. Hava-İş Başkanı Ayçin oldukça yoğun. Bir yandan hukuki süreçle uğraşırlarken bir yandan da yasa tasarısı karşılarına gelmiş. Bu arada Başkan Ayçin’in apron giriş kartı iptal edilmiş ve sendika üyelerine ulaşımı zorlaştırılmış. Ayçin dünyanın hiçbir ülkesinde havacılıkta grevin yasak olmadığına dikkat çekiyor ve üyesi oldukları üst kuruluş ITF’nin ILO’ya bu konuda başvuruda bulunduğunu belirtiyor. Daha önce TİS Yasası’na konmak istenen yüzde 40 grev yasağının bu uluslararası kuruluşların sert tepkisi sayesinde yasadan çıkarıldığını hatırlatan Ayçin, grev yasağının sendikayı etkisizleştirmenin yanı sıra uçuş güvenliğini de riske atacağına işaret ediyor.
Hangi sektörlerde grev yasak
Can ve mal kurtarma işlerinde.
Cenaze ve tekfin işlerinde.
Su, elektrik, havagazı, termik santralları besleyen linyit üretimi, doğalgaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde.
Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, sehiriçi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde.
Banka ve noterlik hizmetlerinde.