spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

F-35C savaş uçakları USS George H.W. Bush uçak gemisine konuşlandı

Seçtiklerimiz

Defence Blog’un aktardığı üzere, ABD Donanmasında aktif olarak görev yapan USS George H.W. Bush (CVN 77) uçak gemisi, F-35C Lightning II savaş uçağı ile fırlatma-kurtarma görevi icra etti. Uçak gemisinde gerçekleşen hava operasyonu, bir diğer adıyla launch and recovery cycle, F-35C ile ilk kez uygulandı.

Launch and recovery cycle, uçak gemisi bünyesinde gerçekleştirilen arama, kurtarma, devriye ve savunma gibi hava operasyonlarının başarılı ve hızlı bir şekilde icra edilmesini mümkün kılıyor.

Uçak gemilerindeki uçuş güvertesinin düz ve kısa mesafeli olması, uçakların yeterli hız ve ivme kazanamayıp, kalkış sonrasında denize düşmesine sebep olmaktadır.

Bu noktada uçak gemisinde kullanılan launch and recovery cycle(fırlatma ve yakalama döngüsü) CATOBAR sistemi ile sağlanmaktadır.

CATOBAR (Mancınık Destekli Kalkış Yakalamalı İniş), uçak gemilerindeki uçakların güvenli bir şekilde kalkışını ve inişini sağlayan bir sistemdir.

CATOBAR sistemi, fırlatma aşamasında uçuş güvertesinin altına yerleştirilmiş olan bir pistonu, uçağın burun iniş takımı dikmesine bağlar ve uçağa ivme kazandırır.

Uçağın inişi esnasında ise yakalama halatları kullanılarak uçağın durdurulması sağlanır. Aşağıdaki videoda bir Boeing EA-18G Growler savaş uçağının bu sistem ile kullanılışı bulunmaktadır.

Sistem, yüksek ağırlıkların atılabilmesi, aynı anda ve kısa süre arayla çok sayıda uçağın fırlatılabilmesi ve yüksek kalkış süratlerinin sağlanabilmesi ile öne çıkmaktadır.

F-35C savaş uçaklarının fırlatma ve kurtarma döngüsünü başarılı bir şekilde tamamlamasından sonra USS George H.W. Bush kaptanı Robert Aguilar, “Ekibimizin her gün denizde faaliyet göstermek ve deniz havacılığının savaşma kabiliyetini ve kapasitesini artırmak için yaptığı çalışmalardan gurur duyuyorum.

Filo çapında eğitim ve nitelikleri desteklemek için görevimizi sürdürüyoruz. Misyonumuzu biliyoruz ve tamamlayacağız.” açıklamasında bulundu.

CVN 77

USS George HW Bush uçak gemisi CVN 77, Nimitz Sınıfı nükleer güçle çalışan uçak gemilerinin onuncu ve son gemisidir. CVN 77 programına 1999’da izin verildi ve Northrop Grumman Newport News, Ocak 2001’de CVN 77’nin yapımı için ana sözleşmeyi aldı.

Naval Technology’nin aktardığı üzere, onuncu Nimitz Sınıfı gemisinin adı resmi olarak Aralık 2002’de Pentagon’da düzenlenen bir törenle George HW Bush olarak belirlendi. George HW Bush uçak gemisi Mayıs 2009’da ABD Donanması’na teslim edildi.

CVN 77’nin toplam uzunluğu 332,9 m’dir ve depolar, mühimmat, yakıt ve su ile 102.000 tonluk tam yük deplasmanına sahiptir. Uçuş güvertesi 332,9 m uzunluğunda ve 76,8 m genişliğindedir.

Açılı uçuş güvertesi 76.8 m uzunluğundadır. Açılı uçuş güvertesi, iniş yapan uçağın gerektiğinde güvenli bir şekilde uzaklaşma seçeneği sunarak güvertede duran uçaklarla çarpışma tehlikesini en aza indirir.

Gemi, her 20 saniyede bir uçağı fırlatabilir ve gemide dört güverte kenarı asansörü vardır. Gemi 6.000’den fazla mürettebat taşımaktadır. Bu 6000 mürettebatın içerisinde 2500 hava personeli bulunmaktadır.

Gemi 8.500 ton uçak yakıtı taşımaktadır ve savunma sistemleri olarak bünyesinde Nato Sea Sparrow veya Evolved Sea Sparrow füzeleri için iki veya üç adet Raytheon GMLS mk29 sekizli füze fırlatma sistemi, RIM-116 hava savunma sistemi ve dört adet 20 mm Phalanx CIWS sistemi bulundurmaktadır. Gemi 56 adede kadar sabit kanatlı uçak ve 15 adet helikopter taşıyabilmektedir.

Şu ana kadar Grumman EA-6B Prowler, Grumman E-2C Hawkeye, F/A-18A ve C/E/F varyantları uçaklarını ve Sikorsky SH-60F, HH-60H Seahawk, SH-60B Seahawk helikopterlerini taşımıştır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika