Brezilya ve Türkiye, mesafeler uzak olsa da birbirine dost iki ülke. Pele, Didi, Zico, Alex gibi isimler başta olmak üzere pek çok Brezilyalı futbolcu ve futbol adamı sayesinde bu ülkeye sempatiyle baktık. Onlardan da aynı karşılığı gördük. Türkiye’de herkes Brezilya’nın yerini bilir ama 2009’da THY’nin Brezilya (Sao Paulo) seferleri başlayana kadar onların, Türkiye’nin haritadaki yerini bile bilemediği ortaya çıkmış.
THY Brezilya Müdürü Atagün Kutluyüksel, THY’nin Latin Amerika açılımı çerçevesinde 2009’da ilk kez Brezilya’ya (Sao Paulo) uçuş başlatıldığını, 2011 sonunda da Buenos Aires seferlerinin devreye girdiğini hatırlattı. İstanbul’dan her gün Sao Paulo’ya direkt sefer olduğunu, buraya inen uçağın aynı gün Buenos Aires’e devam ettiğini söyleyen Kutluyüksel, “2009’a kadar Türkiye’ye Yunan Adaları’ndan gemiyle giriş yapan ve birkaç saatliğine Efes’e gelip geri dönen 7-8 bin civarında Brezilyalı turist varken, geçen yıl ülkemize 100 bin Brezilyalı tutist giriş yaptı. Yaklaşık 12 kat artış söz konusu. Bir Brezilyalı’nın Türkiye’de uçak hariç 1000 dolar harcadığını düşünürsek, 2013’te ülkemiz ekonomisine en az 100 milyon dolar bıraktığını görüyoruz” diyor.
TV dizisi de etkiledi!
Türkiye’de oynayan Brezilyalı futbolcuların, her gün düzenli seferlere geçilince THY’yi daha fazla tercih etmeye başladığını vurgulayan Kutluyüksel, “Türkiye’de yaşayan ve çoğunluğu futbolla ilgili Brezilyalıların sayısı 300 civarında. Brezilya’daki Türklerin de 200. İlk başta tüm bu insanlar bir araya gelse, gidiş-dönüş bir uçağı bile dolduracak yolcu yoktu” ifadesini kullanıyor.
Fizibilite çalışmaları sırasında Brezilyalıların Türkiye’nin haritadaki yerini bile bilmediklerinin ortaya çıktığını kaydeden Kutluyüksel, “Şu anda Türkiye’yi herkes tanıyor. Bunda, Brezilya’nın en büyük TV kanalı Globo’nun, Brezilya – İstanbul – Kapadokya üçgeninde geçen ve 6 ay boyunca haftada 6 gece prime time’da yayınlanan ‘Salve Jorge’ adındaki dizinin de etkisi büyük” dedi. Diziyle, milyonlarca zengin ve orta gelirli Brezilyalı Kapadokya ve Türkiye’yi öğrenmiş.
Brezilyalılar için Kapadokya’nın önemli bir yeri var. M.S. 200’lü yıllarda Kapadokya’da yaşayan (Aziz) Saint George’un, Romalıların zulmünden kaçan ilk Hristiyanları koruyup ölümden kurtarması, çoğunluğu Katolik olan Brezilya halkını derinden etkilemiş ve hikayeleri nesilden nesile aktarılmış.
İşlenmemiş maden
Güney Amerika’nın Türkiye açısından işlenmemiş maden olduğunuanlatan Kutluyüksel, şöyle devam ediyor:
“Buradaki gelişmeler ve alım gücünün artması Türkiye için fırsat. Ülkenin bürokratik yapısına uyum ve sabır gösteren işadamlarımız için uzun vadede olumlu getiriler olacaktır. Buraya THY’nin direkt uçuşlarının da etkisiyle son 5 yılda yüzlerce Türk işadamı muadilleriyle buluşmak ve iş yapmak üzere gelmeye başladı. Uçuşlarımızın yüzde 65’ini Brezilyalılar, yüzde 10’unu Türk ve yüzde 25’ini diğer ülkelerden İstanbul aktarmalı gelen yolcular oluşturuyor . Ortalama yıllık doluluğumuz ise yüzde 80.”
Kutluyüksel, 2009’dan itibaren tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdiklerini, çok sayıda Brezilyalı gazeteci, yazar ve TV programcısını ücretsiz taşıyıp, otel ve Türk acentelerin katkılarıyla ağırladıklarını da anlattı.