spot_img
spot_imgspot_img
8.5 C
İstanbul
Cumartesi, 22 Mart 2025

BOEING: Dikkatlerimiz Türkiye pazarında

Seçtiklerimiz

Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, Türkiye’de uçak pazarının büyümeye devam edeceğini belirterek, Boeing’in 2010 sonuna kadar Türkiye’ye toplam 18 uçak teslim edeceğini ve Türkiye’deki Boeing filosunun mevcut durumda 150 uçağa ulaştığını açıkladı. -Basile "Sadece Türk Hava Yolları’nın değil diğer şirketlerin de büyümekte olduğunu görüyoruz. Ancak rakam vermek çok zor. Büyüme trendinin bu şekilde süreceğini 2023’e kadar uçak filosunun 700’e çıkması öngörülüyor. Bu durumda mevcut filonun 200 uçak daha artacağı hesaplanabilir Türkiye bizim tüm dikkatlerimizi yönelttiğimiz bir pazar” dedi.
       
       
        Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, Türkiye’de uçak pazarının büyümeye devam edeceğini belirterek, Boeing’in 2010 sonuna kadar Türkiye’ye toplam 18 uçak teslim edeceğini ve Türkiye’deki Boeing filosunun mevcut durumda 150 uçağa ulaştığını açıkladı.

       


        Boeing üst yöneticilerinin de katılımıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa ve Rusya’dan sorumlu Boeing Ticari Uçaklar Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, ticari havacılık sektörün geçen yıl yaşadığı bir dizi soruna rağmen, Türkiye’de hava yolu şirketlerinin büyüme performansını sürdürebildiklerini söyledi.

       


        Dünyada ticari havacılık sektörünün de krizin ardından toparlanmaya başladığı ve global yolcu ve kargo trafiğinin de eski düzeyine gelmeye başladığını yönünde bir değerlendirme yapan Aldo Basile, gelecek yıl yeni uçak siparişlerinde yoğun bir talep olacağını tahmin ettiklerini kaydederek şunları söyledi:
       

       

"Hazırlıklarımızı artan talebe göre yapıyoruz. 2009 yılında 263,bu yıl ise 139 adet sipariş aldık. Geçen yıl 481 uçak teslim ettik. Bu yıl mayıs sonuna kadar ise 179 uçağın teslimini gerçekleştirdik. Yıl sonuna 460-465 adet civarında teslim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Şu anda toplam siparişlerimiz 3 bin 300 adede ulaştı.2009 yılında küresel mali kriz nedeniyle belki yolcu trafiğinde bir miktar azalma oldu ama firmaların verdiği siparişler itibariyle bir kaç istisna dışında iptal olmadığını söyleyebilirim. Müşteri talebini karşılayabilmek için üretimimizi hızlandırıyoruz."
       
        -"69 SİPARİŞ BEKLİYOR, TÜRKİYE İLE GÜÇLÜ İŞBİRLİÐİMİZ VAR"-
       
        Türkiye pazarının sağlam büyümesini kriz yılında da sürdürdüğünü ve Boeing için önemli bir pazar olma özelliğini sürdürdüğünü vurgulayan Aldo Basile, "Türkiye’deki mevcut Boeing uçaklarının sayısı 150’yi aşarken, halen 5 havayolu şirketine teslim edilmek üzere, farklı Boeing modellerinden oluşan 69 adetlik siparişimiz daha bulunuyor. 2010 sonu itibarıyla 13 Boeing uçağını teslim edeceğiz. Türk havayolu şirketlerinin Boeing’e gösterdiği büyük ilgiden onur duyuyoruz" dedi. Konuşmasında Türk ve dünya sivil havacılık pazarıyla ilgili beklentilerini de aktaran Basile, "Türk ekonomisi dikkate değer bir performans gösterdi ve Türk havayolu şirketleri, son birkaç yılda güçlü bir şekilde büyümeye devam etti. Bu yıl, Türkiye’yle birlikte, küresel ekonomide toparlanma sürüyor. 2011 yılından itibaren havayolu şirketlerinin yeniden kâr etmeye başlayacağını düşünüyoruz. Bu duruma paralel olarak, 2012 ve sonrasında uçak talebinin artacağı inancındayız. Türkiye, Boeing için yüksek öneme sahip pazarlardan biri olmaya devam edecek. Sağlam işbirliğimizi, birlikte daha da ileri götürecek yeni adımlar atabilmeyi diliyoruz" dedi.

       


       
Boeing’in Türk havayolu şirketleriyle uzun yıllara dayanan güçlü işbirliğine dikkat çeken Aldo Basile, şu değerlendirmeyi yaptı:
       

       

"Türk havayolu şirketleri, kapasitelerini yükseltmek ve Türkiye’de son yıllarda artan havayolu ulaşımı talebine cevap verebilmek için, yeni teknolojilere sahip modern uçaklarla filolarını genişletiyor. Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları, son yıllarda gösterdiği müthiş büyüme ve kârlılığıyla, Avrupa’nın en başarılı havayolu şirketleri arasında yer alıyor. Diğer taraftan, Boeing uçaklarını kullanan Pegasus, SunExpress, Sky Airlines ve diğer özel havayolu şirketleri, iş modellerini sürekli geliştirip hizmet kalitesini artırarak, Türk havacılık sektörünün büyümesinde önemli bir rol üstleniyor."

       


        Boeing 777’lerin bu yıl Türk Hava Yolları’nın filosuna ilk defa doğrudan satın alma yöntemiyle katılacağını anımsatan Aldo Basil, bu gelişmeyle birlikte Türk sivil havacılığında yeni bir dönemin başlayacağını belirtti. Basil, "Boeing 777-300ER, benzersiz yakıt verimliliği, menzili ve ödüle layık görülen yolcu konforuyla, küresel rekabette Türk Hava Yolları’na büyük avantaj sağlayacak. Boeing 777 sersi ve yeni 787 Dreamliner’ın Türk Hava Yolları gibi kıtalararası büyüme hedefine sahip şirketler için en uygun modeller olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.
       
        -"DİKKATLERİMİZ TÜRKİYE ÜZERİNDE"-
       
        Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Basile, Türkiye pazarının geleceğine ilişkin olarak şu yorumda bulundu:

       


        "Sadece Türk Hava Yolları’nın değil diğer şirketlerin de büyümekte olduğunu görüyoruz. Ancak rakam vermek çok zor. Büyüme trendinin bu şekilde süreceğini 2023’e kadar uçak filosunun 700’e çıkması öngörülüyor. Bu durumda mevcut filonun 200 uçak daha artacağı hesaplanabilir."

       


        Basile,"Bu pazar bizim tüm dikkatlerimizi yönelttiğimiz bir pazar" dedi. Sektördeki satın alma ve birleşmelere ilişkin olarak da Aldo Basile, birleşmelerin maliyetleri aşağıya çektiği ve verimliliği artırdığı takdirde başarılı girişimler olduğunu ve üreticileri bu yönde üreticileri olumlu yönde etkileyeceğini, geçen dönemde bir sipariş iptalinin de yaşanmadığını ifade etti.
       
        -İLK 787 DREAMLİNER BU YIL SONUNDA TESLİM-

       
        Toplantıda Boeing’in en yeni modeli 787 Dreamliner hakkında bilgi veren Uçak Programları ve Ticari Uçaklar Genel Müdürü Patrick M. Shanahan, Dreamliner’ın şu ana kadar 1000 saatin üzerinde test sürüşünün başarıyla gerçekleştiğini belirterek, "787 Dreamliner bu kategoride üretilen en önemli uçak olacak. Kompozit malzemeden üretildiği için hafif. Elekrik mimarisi tam anlamıyla mükemmel ve daha güvenilir. Şimdiye kadar en zor koşullarda test sürüşlerinin tümünü başarıyla geçti. Uçuş testleri yanı sıra statik testleri de tamamlandı. Artık o kağıt bir uçak değil, gerçek bir uçak. Şimdiye kadarki performansından çok memnunuz. Dreamliner’ın 2010 sonunda ilk teslimini yapacağız" dedi.

       


        Patrick M. Shanahan, 747-8 ve Boeing 737 serisi yeni nesil uçakları çok daha ileriye götürme çalışmalarının sürdüğünü de hatırlatarak ‘ Boeing mühendisleri şu arada çok meşguller. Bazıları tatile çıkmayı düşünebilirler ama Boeing mühendisleri teknolojileri daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu
       

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika