spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Salı, 17 Eylül 2024

Bakan Yıldırım: Türkiye- Afro-Avrasya Ülkesidir

Seçtiklerimiz

Afrika Açılımı’na sivil havacılık anlaşmaları damgasını vurdu….

-Afrika Açılım Programı çerçevesinde Türkiye’nin ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleştirilen Afrika Sivil Havacılık Konferansı’nda, 13 ülke ile havacılık anlaşması imzalandı.

-Ayrıca yeni uçuş noktalarını ve sefer artışlarını içerecek şekilde mevcut anlaşmaları revize eden 23 anlaşmaya daha imza atıldı.

-Türkiye’nin ikili havacılık anlaşması bulunan ülke sayısı Afrika’daki 45’e dünya genelinde ise 136’ya yükseldi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın ev sahipliğinde Afrika ülkelerinin Bakan ve sivil havacılık otoritelerini buluşturan Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansı, 29 Mayıs- 2 Haziran 2012 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi.

 

Türkiye’nin yurt dışı uçuş ağının geliştirilmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansa, 5 ülkeden bakan düzeyinde olmak üzere 31 Afrika ülkesinden yaklaşık 150 delege katıldı.

Konferans kapsamında Bakan Binali Yıldırım, konuk beş Afrikalı Bakanla Hava Ulaşım Anlaşması imzalarken, 13 ülke ile ilk defa yeni Hava Ulaştırma Anlaşması yapıldı. Böylece Türkiye’nin dünya genelinde Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığı ülke sayısı 136’ya yükseldi.

Türkiye ve Afrika arasında mevcut olan uçuş ağına yeni noktalar eklenmesi ve var olan noktalara daha fazla uçuş gerçekleştirilmesi amacıyla görüşmelerin yapıldığı konferansta, 23 ülke ile ikili havacılık anlaşmalarına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. İlk kez anlaşma yapılan 13 ülke ile birlikte konferans boyunca toplamda 36 anlaşmaya imza atıldı.

 

Anlaşmalarla 25 yeni şehre uçuş imkanı…

İmzalanan anlaşmalar ile 25 yeni şehre uçuş imkanı sağlarken, 75 milyon nüfuslu bir pazara erişimin yolu açıldı. Bununla birlikte, revize edilen Mutabakat Zaptlarıyla halihazırda sefer yapılan ülkelerdeki 5 yeni şehre daha sefer başlatılması kararı alındı.

Türkiye ve Afrika arasındaki iş ortaklıklarının oluşturulması amacıyla Türk sivil havacılık işletmelerinden çok sayıda yetkilinin de katıldığı konferansta, hava ulaşım altyapısının geliştirilmesi, bakım, eğitim imkânlarının arttırılması,  hava ulaşım bağlantılarının genişletilmesi ve bu bağlamda fiziksel altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi konuları ele alınarak işbirliği imkanları görüşüldü.

 

Türkiye’nin 150 milyar dolarlık Afrika pazarına açılmasını sağlayacak olan ulaşım ağındaki bu gelişmelerin, ekonomik ilişkilerin yanısıra tarihi bağlarımızın olduğu kıta ile kültürel ve sosyal ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

 

Konferans kapsamında Afrikalı sivil havacılık yetkilileri, THY Teknik ve IFTC’in İstanbul’daki tesislerini ziyaret ederek, sektör kuruluşları ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Konferans, Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki sivil havacılığın tüm alanlarında işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesini içeren Sonuç Bildirgesi’nin yayımlanması ile sona erdi.

 

Bakan Yıldırım: Türkiye- Afro-Avrasya Ülkesidir….

 

Bakan Binali Yıldırım konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile olan ilişkilerini hakkaniyet, adalet, hoşgörü ve karşılıklı kazanma prensibine göre yeniden inşa edildiğini, tarihte hiçbir zaman Batılı ülkelerin yaptığı gibi yapmadığını, ne sömüren ne sömürülen ülke olduklarını belirtti. Türkiye için AB ilişkiler ne kadar önemliyse Afrika ve Asya ile olan ilişkilerin de aynı önemde olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin aynı zamanda bir Afro-Avrasya ülkesi olduğu gerçeğini görerek dış politika, ekonomik ve ulaşım politikalarını buna göre yeniden düzenlediğini dile getirdi.

 

Bakan Yıldırım, konferansın Türkiye Afrika sivil havacılık ilişkilerinin bir dönüm noktasını olduğunun da altını çizerek “İlişkilerimiz imzalayacağımız yeni hava ulaşım anlaşmalarıyla yeni bir boyut kazanacak. 1 milyon civarında yolcu sayısının 1 milyarlık Afrika kıtasında bir anlam ifade etmediğini hepimiz biliyoruz. Bu sayı kolaylıkla birkaç milyona çıkacaktır. Bunun yolu açılmıştır.” şeklinde konuştu.

 

Havaalanı Yapımında Sahraaltı ülkelere Türk modeli…

Türkiye’nin havaalanı yapımı konusunda geliştirdiği yap-işlet-devret yöntemiyle de dünyaya bir ”Türk modeli” ortaya koyduğunu, bu modelle sadece ülke içinde değil, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Tunus, Mısır ve Cezayir’de havaalanları yapımı ve modernizasyonunu gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldırım, ”Bu modelin gelecekte Afrika’nın Sahraaltı ülkelerine de yayılması ve altyapının kısa ürede modernizasyonu mümkündür. Bunun için biz her tür işbirliğine, birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika