TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, yeni çalışmalarında daha önce geliştirilen ANKA’nın ağabeyinin de ağabeyini üreteceklerini belirtti. Dörtkaşlı, adı henüz konulmadığı için ağabey olarak nitelendirdikleri insansız hava aracının artık sadece 200 kilometre yarı çapta görev yapmayacağını uydu haberleşme yöntemi ile bu kabiliyet menzilini uzattıklarını söyledi. Aynı zamanda yeni insansız hava aracı yüksek irtifada ve yakıtın durumuna göre daha uzun sürede hava kalma özelliğine sahip olduğunu açıkladı.
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Abdullah Gül Üniversitesi’nde düzenlenen 1. Uluslararası Plazma Teknolojileri Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldı. Burada ANKA hakkında bilgiler veren Dörtkaşlı, açtıkları stantta katılımcılara hayata geçirilen projeler hakkında bilgiler verildi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muharrem Dörtkaşlı, insansız hava aracı olan ANKA’nın proje olarak ağabeyinin ağabeyini hazırladıklarını belirtti.
"ANKA geliştirme projesi tamamlandı" diyen Dörtkaşlı, ilk üretilen ANKA ile ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) seri siparişleri aldıklarını ve bazı müttefik ülkelerinde büyük ilgi gösterdiğini hatırlattı. Şuan için "ANKA’nın ağabeysi var, ağabeyinin ağabeyi de var. Bu devam edecek" ifadesinde bulunan Dörtkaşlı, "ANKA’nın birinci ağabeyi kıtalar arası adlandırılan geliştirilmiş ANKA’nın anten görüş mesafesinde operasyon yapabilen, 200 kilometre yarıçapta vazife yapan kabiliyete sahip. Şimdi uydu haberleşme yöntemi ile kabiliyeti menzilini uzatıyoruz. Menzilin sınırı anten görüş mesafesi değil içerisine koyduğumuz yakıtın miktarı ile sınırlı olacak. Birde daha büyük boyutta stratejik seviyede görev yapabilecek. Böyle bir insansız hava aracı projesinden bahsediyoruz" dedi.
Yeni projedeki insansız hava aracının adını koymadıkları için ANKA’nın ağabeysinin ağabeysi olarak nitelendirdiklerini aktaran Genel Müdür Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi; "Bu bir buçuk yıldır yapılan bir proje çalışmasıdır. Henüz sözleşme görüşmelerini tamamlamadık. İhale safhası devam ediyor. 6 ton ağırlığında. Yani kalkış ağırlığına sahip. Daha yüksek irtifada görev yapabilecek, daha değişik faydalı yükler taşıyabilecek. Stratejik bir insansız hava aracı diye şimdilik adlandırıyoruz. Bu proje dünyada çok fazla olan ürün değil."
YENİ İNSANSIZ HAVA ARACINDA SİLAH BULUNACAK
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, insansız hava aracında, stratejik seviyede görev yapabilecek olmasının daha uzun süre havada kalması, yüksek irtifada olması, üzerinde, hem sensörlerin bulunuyor olması, hem de silah sistemlerinin bulunması muhtemel olduğunu ifade etti. Dörtkaşlı, "Yeni araç sivil hava sahasında görev yapması için çalışma var. Sivil hava sahasında emniyetli uçabilecek sertifikasyon istemlerini karşılayabilecek. Proje uygunlaşıyor. ANKA’yı tasarlarken edinmiş olduğumuz tecrübe ve sıkıntıların giderilmesi adına yapılan çalışmalar insansız hava araçlarında daha iddialı olmamızı ve süreleri daha kısa tutarak üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bizi daha da cesaretlendiriyor" diye konuştu.
GEMİDENDE HAVALANABİLECEK İNSANSIZ HAVA ARACI HELİKOPTER ÜRETİLİYOR
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, İnsansız hava araçları konusunda TUSAŞ’ın yaptığı 8 yıllık yatırımlarla dünyada önemli bir oyuncu olmaya aday olduğunu dile getirdi. Dörtkaşlı, geliştirdikleri ürünlerin eğitimle gelişimini sağlayan kadroları yanlarında tutarak ve yenilerini kadroya dahil ederek devam ettiklerini söyledi ve yine proje hakkında şu bilgileri verdi; "İnsansız hava araçları ayrı bir iş kolu olarak artık kabul ediyoruz ve faaliyetlerimize devam ediyoruz. ANKA’nın ağabeyleri ile sınırlı kalmıyoruz. Döner kanatlı İHA çalışmalarımız var. Farklı sahada ve gemilerden kalkıp inebilecek. İnsansız helikopterimiz bu. Bu çalışmalarımız sürüyor. İhtiyaç makamlarına bu projeleri iletiyoruz. Nihai şartnameler oluşuyor. Bu doğrultuda tasarlayıp üretip önce TSK’ya ve Türkiye’deki diğer kurumlarımızın emrine vererek ihraç edeceğiz."