spot_img
spot_imgspot_img
20.3 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Zeugma, İtalya’da tanıtıldı

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliğinde düzenlenen konferansta konuşan Zeugma Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay,  yürüttükleri çalışmalar ve Mozaik Müzesi hakkında bilgi verdi.

İtalyanların yoğun ilgi gösterdiği konferansın ardından AA muhabirine konuşan Görkay, Zeugma’nın turizmde tanıtılmasını sağlama çalışmaları kapsamında Roma’da bulunduklarını belirtti.

Görkay, ”Bu, İstanbul’da, Gaziantep’te, Ankara’da, Roma’da, Berlin’de ve Paris’te yapılıyor. Roma’da olduğu gibi her kentte bu şekilde gerek görsellerle gerek posterle gerek yayınla yapılıyor. Amaç Zeugma’nın tanıtımı. Zeugma’nın turizmde tanınmasını sağlamak. Daha fazla ilginin oluşmasını sağlamak. Bu tabii çok önemli. Zeugma tabii son zamanlarda, Suriye nedeniyle gölgede kaldı” dedi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren ve bugün itibariyle kazıların devam ettiğini anlatan Görkay, şunları söyledi:

”Her sene yeni buluntularımız var. Yeni sunumlarımız var yerel ziyaretçilere gösterebileceğimiz. Dolayısıyla Zeugma, bu kurtarma kazıları sırasında ortaya çıkarılan ama mekanları su altında kalmış olan Roma evlerinin yenilerini kazıyoruz. Hala görülecek çok şey, kazılmamış çok alan var Zeugma’da. Onları yapıyoruz. Çıkan mozaikler yerinde korunuyor. Bundan sonra müzeye taşınmayacak. Gaziantep’teki Mozaik Müzesi’nde Zeugma’dan çok eser var hem de Gaziantep ve çevresinde geç antik döneme ait Bizans mozaikleri sergileniyor.”

Prof. Görkay, ”Efes, Milet gibi nasıl kazılar devam ediyorsa Zeugma’da da kazılar devam edecek. Restorasyon, konservasyon işlemleri devam edecek. Oraya bir arkeolojik park haline getireceğiz. Efes’i düşünürseniz aşağı yukarı 120 senedir kazılıyor. Zeugma daha yeni başladı. Zeugma bir bebek” diye konuştu.

Roma’dan önce bu etkinliğin yurt dışında Berlin’de, Türkiye’de ise Ankara, Gaziantep ve Antalya’da yapıldığı bilgisini veren Kutalmış Görkay, en yoğun ilgiyi İtalya’da gördüklerini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika