spot_img
spot_imgspot_img
18 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Yüzyılın En Uzun Ay Tutulması Bugün

Seçtiklerimiz

Dünya nadir görülen gökyüzü olaylarından birine tanıklık etmeye hazırlanıyor. Yirmibirinci yüzyılın en uzun Ay tutulması için geri sayım başladı. 27 Temmuz Cuma günü saat 22:30’da başlayacak tutulma, Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamen kızıla bürüyecek.
 
‘Kanlı Ay’ olarak adlandırılan tutulma esnasında Dünya’nın gölgesi bir saat 42 dakika 57 saniye boyunca tamamen Ay’ın üzerini kaplayacak. Ay’ın, Dünya’nın gölgesinden çıkması toplamda 3 saat 54 dakikayı alacak. Tutulma, Ay Dünya’nın yörüngesine en uzak mesafedeyken yaşanacak. Bu sebeple ‘Kanlı Ay’ bu yüzyılın en uzun tutulma süresine sahip.
 
Cuma akşamı gerçekleşecek doğa olayının, son 15 yılın en parlak tutulması olması bekleniyor. Tutulma, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bir kısmında çok net bir şekilde izlenebilecek.
 
27 Eylül’de gün batımı ile gece yarısı arasında ‘Kanlı Ay’, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da gözlemlenecek. Gece yarısından sonra gün doğumuna kadar, 28 Eylül tarihinde, tutulma Asya kıtasının büyük bir bölümünde ve Avustralya’da yaşanacak.
 
Amerikan Uzay Ajansı’na (NASA) göre baştan sona ‘Kanlı Ay’ın en iyi gözlemleneceği yerler ise Doğu Afrika, Hindistan ve Asya’nın merkezindeki ülkeler.
 
Tutulma sırasında Dünya ve Mars gezegenleri de birbirine en yakın konuma gelecek. Böylece Mars’ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesi mümkün olacak.
 
Türkiye’den nasıl izlenebilir ?


Dünya’nın uydusu Ay konumu ve büyüklüğü nedeniyle dünya yörüngesindeki dönüşü boyunca farklı gök olaylarına sahne oluyor. Dünya, Ay ile Güneş arasından geçiyor ve Güneş ışığının bir kısmı Ay’ın yüzeyine düşüyor sonrasında ise ortaya kırmızı bir ay görüntüsü çıkıyor. Türkiye’de ay tutulmasının çıplak gözle izlenemeyecek olmasından dolayı rasathanelere gidilmesi gerekecek.
 
Neden ‘kanlı Ay’ deniyor ?


Ay Dünya’nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ve turuncu arasında bir renge bürünüyor.Ayın bu renge bürünmesinin sebebiyse gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı.

Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayrılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En kırılgan renk mavi gündüzleri gökyüzüne rengini verirken, en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor.

 
Cambridge Üniversitesi Astronomi Profesörü Andrew Fabian durumu "Kanlı Ay deniyor çünkü güneşten gelen ışınlar Ay’a giderken Dünya’nın atmosferinden geçiyor ve atmosfer bu ışınları kırmızıya çeviriyor. Gün batımı sırasında gökyüzünün kızıla dönmesiyle aynı sebepten." şeklinde açıkladı.
 
NASA’dan Gezegensel Jeolist Noah Petro ise ‘Kanlı Ay’ için "Ay yüzeyine gün doğumlarını ve gün batımlarını yansıtmak gibi" ifadelerini kullandı.
 
NASA bilim adamlarına göre tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya’yı gözlemleyen bir kişi, bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı bir renk hüzmesi görüyor.
 
Ay tutulmasının saatleri


Ay tutulmasının evreleri Türkiye saatiyle şu saatlerde gerçekleşecek:
 
Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı: 20:14
 
Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı: 21:24
 
Tam Ay tutulmasının başlangıcı: 22:30
 
Maksimum tutulma anı: 23:21
 
Tam Ay tutulmasının bitişi: 00:13
 
Kısmi Ay tutulmasının bitişi: 01:19
 
Gölgeli Ay tutulmasının bitişi: 02:12
 
Bir sonraki Ay Tutulması ne zaman ?


Bir sonraki tam ay tutulması 21 Ocak 2019 tarihinde yaşanacak. Bu tutulma Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika’nın bir kısmı, Avrupa ve orta Pasifik’ten izlenebilecek. 21 Ocak’taki tutulma 1 saat 2 dakika sürecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika