spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Yüzde yüz yerli yolcu uçağı projesi rafa kalktı

Seçtiklerimiz

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) ve merkezi ABD’de bulunan Sierra Nevada Corporation (SNC) iş birliği ile hayata geçirilmesi planlanan ‘yerli uçak’ projesi TRJET projesinin rafa kalktığını yazdı.
 
Yerli uçak projesi, 27  Mayıs 2015’te dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından genel geçimler öncesi açıklanmıştı.
 
Projenin rafa kalkmasıyla ilgili kimsenin bir açıklama yapmadığını belirten Cebeci’nin bugün (14 Şubat) Hürriyet’te "Yerli yolcu uçağı rafa kalktı" başlığla  yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:
 
"Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahibi olduğu şirket (SNC), imalatı durmuş Alman Dornier platformu üzerine bir uçak yapacaktı. Bölgesel uçak pazarında kendisini kanıtlamış ve birçok ülke tarafından da bu uçaklar kullanılmıştı. Dornier 328 modernize edilecek, uçağın TRJET 328 olarak hem jet motorlu hem de pervaneli iki model imal edilecekti. İkinci adımda ise sıfırdan TRJET 628 olmak üzere hem pervaneli hem de jet modelleri de tasarlanıp üretilecekti.
 
Önce pervaneli sonra jet motorlu olacak uçak, ileri aşamada büyütülecekti. Başlangıç modeli 50 koltuk olacaktı. Bölgesel bir uçak için doğru koltuk sayısı seçilmişti. Anadolu’da birçok küçük havaalanına bu uçaklar ile uçulacak ve Türkiye dışında da uygun pazarlar saptanmaya başlamıştı. SNC şirketi NASA’nın da gözbebeği bir şirketti. Dünya çapında 3500 çalışanı vardı ve havacılık ve uzay sanayiinde önemli projelere imza atmıştı.
 
Sierra Nevada uçağın başlangıçta ABD’de kendi hatlarında imal edilmesini istedi. Böylelikle FAA ile sertifikasyon süreci hızla aşılacaktı. Sonrasında imalat Ankara’da kurulacak fabrikada yapılacaktı. Şu anda Türk yolcu uçağından kimse söz etmiyor. Geleceği belli değil. Projeden vazgeçildiğini de kimse deklare etmiyor. SNC de aldığı Dornier platformu hakları ellerinde, ne yapacağını bilmiyor."
 
Seçim öncesi duyurulmuştu
 
TRJET isimli proje, 7 Haziran seçim kampanyasına rastlayan 27 Mayıs 2015’te dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından büyük heyecanla açıklanmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika