spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Yenilenen 2. Terminal 2 Haftaya Açılacak

Seçtiklerimiz

Antalya Havalimanı işletici firması ICF Airports’un Eş Genel Müdürü Ersel Göral, 10.5 milyon Euro maliyetle yenilenen 2’nci Dış Hatlar Terminali’nin iki hafta içerisinde açılacağını söyledi. Genişletilen terminal binasında 500 metrekare sigara içme alanı oluşturuldu. İç Hatlar Terminali’ndeki sıvı kısıtlaması uygulaması ise 1 Nisan’da başlayacak.

Geçen yıl Routes Turizm Akdeniz Forumu’nu Antalya’da gerçekleştiren, TS ISO EN 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS TS 18001: 2008 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS ISO EN 14001: 2004 Çevre Yönetim Sistemleri belgelerine, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetimi Sistemi olmak üzere havacılık sektöründe 4 TSE belgesine sahip tek firma olan ICF Airports Antalya Havalimanı, yine 2011 yılında Avrupa Havalimanları Birliği (ACI Europe) tarafından ‘Avrupa’nın En İyi Havalimanı’ seçildi.

İstanbul Atatürk’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan ICF Airports Antalya Havalimanı, 2011 yılında iç ve dış hatlarda toplam 25 milyon 113 bin 635 yolcu ağırladı. Geçen yıl geliş ve gidiş olmak üzere 165 bin uçak trafiğinin yaşandığı havalimanında 2012 yılı için dış hatlar yolcu trafiğinde yüzde 4, iç hatlar yolcu trafiğinde ise yüzde 10 artış hedefleniyor.

‘OPEN GATE’ UYGULAMASI

Yaklaşık 6 ay önce TAV Havalimanları’ndan ICF Airports’a Eş Genel Müdür olarak transfer edilen Ersel Göral, düzenlenen basın toplantısında Antalyalı gazetecilerle tanıştı ve kurumun 2012 hedeflerini anlattı. ICF Airtports Antalya Havalimanı’nın, 2012’ye yeniliklerle başladığını ve 2’nci Dış Hatlar Terminali’nde Aralık ayında başlayan yenileme ve gelişme çalışmasının iki hafta içerisinde tamamlanacağını belirten Göral, terminal binasındaki değişiklikleri şöyle anlattı:

"Bu tadilat ile bekleme salonlarındaki bölmeler ve biniş kapıları öncesi güvenlik kontrol noktalarındaki güvenlik kontrol ekipmanları tamamen kaldırıldı ve ana merkezdeki pasaport kontrol kabinlerinin önüne yerleştirildi. Böylece yolcular güvenlik ve pasaport kontrollerini tek noktada yaptırabilecek. ‘Open Gate’ uygulaması olarak adlandırdığımız bu çalışmalara ek olarak terminal binası yaklaşık 4 bin metrekare ek inşaat ile genişletildi. Bu genişleme ile 10 yeni check-in kontuarı hizmete alındı ve yolcuların bilet ve bagaj işlemleri hızlandırılmış oldu. Ayrıca giden yolcu girişi de genişletilerek ilave x-ray cihazları konuldu ve yolcuların daha seri bir şekilde terminale girişleri sağlanacak."

SİGARA TERASINDA İLKLER

Göral, bunlara ek olarak 2’nci Dış Hatlar Terminali’nde hava tarafı diye adlandırılan biniş kapıları bölümüne 500 metrekarelik sigara içme salonu inşa edildiğini belirtti. Ersel Göral, "Bu yönde yolculardan gelen yoğun talebi de karşılamış olduk. Sigara içme alanının İstanbul Atatürk Havalimanı’ndakinden farkı, alanda duty free ve cafe olması. Aynı uygulamayı daha sonra 1’inci Dış Hatlar Terminali’nde de yapacağız" dedi.

Söz konusu yenileme çalışmalarının 10.5 milyon Euroluk bir yatırım maliyeti ortaya çıkardığını kaydeden Ersel Göral, pistler arasında yapımı süren yeni taxi yolu (uçakların pist ile park yerleri arasında kullandıkları bağlantı yolu) ile hem havayolu şirketlerinin yakıt giderlerini, dolayısıyla atmosfere salınan karbon emisyonunu düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

UÇAKLARIN ALTINDAN YOL GEÇECEK

Göral, DHMİ’nin yapım sorumluluğunu ve yatırım maliyetini üstlendiği Antalya Havalimanı’nın bağımsız işletilebilen 2 pistini birbirine bağlayacak olan taxi yolu inşaatının da Mart ayı içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Göral, "Yapımı yaklaşık bir yıl süren inşaat bittiğinde Türkiye havalimanlarında bir ilk olacak; söz konusu taxi yolunun altından 2’nci Dış Hatlar Terminali erişim yolu geçecek, yani araçlar uçakların altından geçiyor olacaklar. Bu yeni yapılanma iki pist arasındaki en kısa bağlantı yolu olacağından uçakların yerde tükettikleri jet yakıt miktarları ciddi oranda düşecek ve dolayısıyla atmosfere salınan karbondioksit gazlarında büyük azalma olacak" diye konuştu.

SIVI KISITLAMASI 1 NİSAN’DA

ICF Airports’un Antalya Havalimanı’nda 480’i kendi ve 2220’si bağlı şirketlerin olmak üzere toplam 2700 personeli ile hizmet verdiğini belirten Eş Genel Müdürü Ersel Göral, kabin bagajında sıvı kısıtlamasının 1 Nisan’dan itibaren ICF Airports Antalya Havalimanı’nda iç hat uçuşlarında da uygulanmaya başlayacağını söyledi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uluslararası havacılık kurallarına bağlı olarak dış hatlarda 2009 yılından beri uygulanan uçuşlarda kabin içi el bagajlarındaki sıvı kısıtlamasının 1 Mart’tan itibaren İstanbul havalimanında başladığını kaydeden Göral, Antalya’da 1 Nisan’da başlayacak uygulamayla ilgili şöyle dedi:

"Uygulamaya göre yolcular, el bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli içi görünen şeffaf torba içinde her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilir. 100 ml’den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri mutlaka uçak altı bagaja vermeleri gerekir. Check-in’de verilen bagajlar bu sınırlamanın dışındadır. İkinci güvenlik noktasında, kabin içine alınacak el bagajının bu kurala uygun olmadığı tespit edildiğinde bu sıvılar yolcu tarafından görevli güvenlik görevlisinin nezaretinde imha kutularına atılacak. Bu nedenle uçuş öncesinde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için yolcuların evde valizlerini hazırlarken bu kurala dikkate etmeleri ve el bagajlarını bu kurala uygun düzenlenmeleri gerekiyor."

ICF Airport’un Alman Eş Genel Müdürü Alexander Laukenmann da basın toplantısında Göral’a eşlik etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika