spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Yeni havalimanı THY yatırımcısının keyfini kaçırdı

Seçtiklerimiz

Borsa İstanbul’un gözde yatırım araçları arasında yer almayı başaran THY hisseleri, 2019’a kötü bir başlangıç yaptı. Yeni havalimanına ilişkin tartışmaların gölgesinde kalan Türk Hava Yolları (THY) hisseleri ise yılbaşından bu yana sert kayıplar yaşıyor.

THY hisseleri, İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecinin gecikmesi ve şirketin havalimanı işletmecisi olan İGA’nın ortaklık yapısına ilişkin belirsizliklerin de etkisiyle yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 15 değer yitirdi.

2 Ocak’ta 16.11 lira olan THY hisseleri, 14 Şubat’ta 13.43 liraya kadar geriledi. Oysa geçen yıl ağustos ayında yaşanan kur şokunun da etkisiyle yüzde 20.9 kaybettiren Borsa İstanbul 3 Ocak’ta başladığı ralli ile yılbaşından bu yana yüzde 16.4’ü bulan yükselişe imza attı.

 
ORTAKLIK ÇÖZÜLÜYOR MU?


Yeni havalimanını yapan Kolin, Limak, Kalyon, Cengiz İnşaat ve MNG’nin havalimanını işletmek üzere kurduğu İGA’da yüzde 20’şer paya sahipti.  Kolin, 9 Ocak 2019 günü elindeki yüzde 20 hisseyi Kalyon’a devrettiğini açıkladı.

Kolin’in hisselerini devralan Kalyon’un İGA’daki payı yüzde 40’a yükselerek büyük ortak konumunu aldı. Ancak, İstanbul Havalimanı’nda sular durulmadı.

Geçen hafta iki şirketin daha havalimanı ortaklığından çekileceğine dair bir haber kulislere düştü. İGA’nın ortaklık yapısının bozulması durumunda Kasım 2017’de THY’nin kurduğu, THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin devreye girebileceği iddiaları ile Borsa İstanbul’da işlem gören THY hisseleri yılın en sert düşünü yaşayıp  13.37 liraya kadar geriledi. 

THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin Varlık Fonu bünyesinde yer alan bir kuruluş olması da kuşkuların artmasında etkili oldu.

 
THY İDDİALARI YALANLADI
 
THY’den Kamuyu Aydınlatma Plaformu’na (KAP) yapılan açıklamada “İstanbul Havalimanı’na ortak olmaya ilişkin Yönetim Kurulu’muzun herhangi bir değerlendirmesi ve kararı bulunmamaktadır” sözlerine yer verildi.

Havalimanını yapan ve 25 yıllık işletme hakkını elinde tutan İGA’da ortaklık yapısının bozulacağına yönelik haberler THY hisselerini doğrudan etkiliyor. Buradaki en büyük problem ise İstanbul Havalimanı’nın kârlı bir işletme olacağına ilişkin kuşkulardan kaynaklanıyor.

HİSSELERİNİN YÜZDE 50.8’İ HALKA AÇIK


Yüzde 50.8’i halka açık, yüzde 49.1’i ise Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan THY’nin siyasi iktidarın aldığı kararlardan etkilenebileceği yönündeki kaygılar sık sık şirket hisselerinin dalgalanmasına neden oluyor.

İGA’nın ortaklık yapısının bozulması durumunda THY’nin havalimanı işletmecisi olmamasına karşın bu sürece dahil edilebileceği kaygıları da hisselerde büyük kayıplara yol açıyor.

 
BAKANLIK DEVREYE GİRMELİ

İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecinin birkaç kez ertelenmesi Ankara’nın da başını ağrıtıyor. Geçen hafta Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Funda Ocak görevden alındı.

Ocak’ın görevden alınmasında İstanbul Havalimanı’na taşınma sürecinde yaşanan aksaklıkların etkili olduğu dile getiriliyor. Uzmanlar, THY’nin piyasa değerinin 18 milyar 853 milyon lira olduğuna dikkat çekerek, THY’nin ve yatırımcılarının zarara uğramaması için Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girerek THY hisselerinde spekülatif dalgalanmalara konu olabilecek durumlarda aktif rol alması gerektiğini belirtiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika