spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

Yeni Ercan 2019’un ilk yarısında açılacak

Seçtiklerimiz

Özelleştirilip 25 yıllığına T&T Şirketi’ne devredilen Ercan Havalimanı’nın yeni çehresiyle 2019’un ilk yarısında açılması hedefleniyor.
225 milyon Euro’ya mal olacağı hesaplanan yeni Ercan Havalimanı, uluslararası normlarda 180 bin metrekarelik bir alana sahip olacak.

 

Yeni Ercan Havalimanı’nın, 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde iki pisti olacak. Yeni Ercan, yılda, 5 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Hatta havaalanı, 8-10 milyon yolcu kapasitesine de cevap verebilecek şekilde hazırlandı.

 

Proje tamamlandığında 500 personelin istihdam edilmesi planlanan havaalanı, içerisinde diğer iş yerlerinde çalışacak olanlarla birlikte 2 bin kişiye iş imkânı sağlaması planlanıyor.

 

Şu anda 3.5 milyon yolcuya hizmet veren havaalanının, proje tamamlandığında, hizmet verilecek yolcu kapasitesi 5-5.5 milyon olarak tasarlanıyor.

 

Yeni Ercan’da alışveriş merkezleri, restoran ve cafeler de yer alacak.

 

Günlük çalışan işçi sayısı bin 200’e ulaşacak

T&T Genel Müdürü Serhat Özçelik, bugün yeni Ercan’ın inşaatında çalışan sayısının 600 olduğunu ancak yeni yıldan sonra bu rakamın bin 200’e ulaşacağını söyledi.

 

Yeni terminalin kaba yapısının devam ettiğini, kara tarafının bayrama kadar kabasının bitirileceğini ve ardından hava tarafına geçileceğini kaydeden Özçelik, otopark inşaatının bayrama kadar bitirileceğini ve ince yapısına başlanacağını belirtti.
Bin 100 araçlık otoparkın dört katlı olacağını ve en üstte otobüslerin park edeceğini, alt katta ise üç kat bulunduğunu ifade eden Özçelik, terminale giriş yolları ve terminale bağlı iki tünelin biri ile arıtma tesisinin inşaatına başlandığını kaydetti.
Uçuşlar, iki pistten de yapılabilecek

 

Apronun betonunun döküldüğünü, uçaklara yakıtın yerden veya yukardan iki türlü verilebileceğini anlatan Özçelik, “Pistin sıfır ile 600 metrelik betonu bitti. Pist üzerinde yer alan İstanbul Handling’in sorununun aşılması ile burada da çalışmalara başladık. 600 ile bin 900 metrelik bölümü sürüyor. 3 bin 3 bin 200 arasının dolgu çalışmaları devam ediyor. Bu kış, pistin oturması için biraz beklenecek. Pist aydınlatma ve elektrik işleri de başlıyor” diye konuştu.

 

Bugüne kadar 250 bin metreküplük beton döküldüğünü, pist ana dökümü ile birlikte bunun 600 bin metreküpü bulacağını kaydeden Özçelik, Ercan’da bir ana pistin olacağını, ileride teminal binası açıldıktan sonra uçuşların yeni pistten yapılacağını belirtti.
33 uçaklık park yeri olacak

 

Yeni apronda körükler ile birlikte toplam 33 uçak pozisyonuna el verebileceğini anlatan Özçelik, bunun uzun yıllar Kıbrıs’a hizmet verebileceğini de belirtti.

 

Sekiz körükten birinin büyük gövdeli A-330, A-340 ve 777 serili uçaklara hizmet verecek konumda olacağını anlatan Özçelik, yeni pist uzunluğunun ise 3 bin 200’e çıkartılacağını söyledi.

 

Özçelik, alanda uçakların inip kalkması için iki paralel pist olacağını kaydederek, körük sayısının ise biri çift olmak üzere sekiz olacağını, ancak dokuz uçağa hizmet verebileceğini ifade etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika