spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Yaz uçuşlarında yaz sezonu çilesi başladı!

Seçtiklerimiz

En hızlı ve konforlu şekilde tatile çıkma planlı yapanların tercih ettiği uçakla seyahatlerde, yaz sezonu çilesi başladı. Okulların kapanmasıyla ciddi yoğunluk yaşanan havalimanlarında, terminal girişi ve pasaport arkasındaki güvenlik noktaları ile check-in (bilet ve bagaj işlemi) yapılan kontuarların önünde oluşan kuyruklar, seyahatleri adeta çileye dönüştürüyor. Bu zorlukları atlatan bazı talihsiz yolcuları ise daha kötü bir sürpriz bekliyor. Daha kötüsü ne mi olabilir? Biletiniz olduğu halde uçağa binememek elbette.

Havayolu şirketleri, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği kurallarına göre uçağın kapasitesinden fazla bilet satabiliyor. Daha fazla doluluk oranıyla uçuş gerçekleştirebilmek için ‘over book’ adı verilen kapasite fazlası bilet satan şirketler, bu satışı uçtukları güzergah ve uçağın koltuk sayısına göre yapıyor. Uçaklarda fazladan 30 bilet satışı gerçekleştirilebiliyor. Böylece, son dakikada uçuşunu iptal eden veya uçağa gelmeyen yolcular nedeniyle havayolu şirketlerinin zararı önleniyor.

HAVALİMANINA ERKEN GİDİN

Yolcuların, ‘over book’ mağduriyeti yaşamaması için mutlaka bazı tedbirler alması gerekiyor. Bu yüzden öncelikle terminal girişindeki güvenlik noktalarında yaşanan yoğunluk nedeniyle havalimanına en az 2-3 saat önce gidilmesi tavsiye ediliyor. Güvenlik noktalarından geçen yolcuların ise vakit kaybetmeden kontuarlara giderek check-in işlemini yaptırması ve boarding kartını alarak uçuşunu onaylaması isteniyor. İşte bu işlemden sonra korkulacak bir şey kalmıyor. Bilet ve bagaj işlemini tamamlayan yolcular, daha sonra gönül rahatlığıyla özel yolcu salonları ile cafe ve restoranlarda uçak saatini bekleyebilir.

UÇAMAYANLAR OTELE YERLEŞTİRİLİYOR

Havalimanında büyük tartışmalara neden olan bu over book uygulaması, tüm dünyada her yıl milyonlarca yolcunun mağduriyet yaşamasına sebep oluyor. Havayolu şirketleri, fazla bilet satışını özellikle bayram dönemi, okulların açıldığı ve tatile girdiği haftalar, hac ve umre seyahatleri ile yılbaşı öncesi uçuşlarda gerçekleştiriyor. Uygulama nedeniyle uçağa alınmayan yolcular ise ilk etapta bir sonraki sefer ile gönderilmeye çalışılıyor. Özel dinlenme salonlarında ağırlanan mağdur yolcular, daha sonra ekonomi sınıfı biletli olsalar da, business sınıfta uçuş yapıyor. Bilet ücretini kabul etmeyen ve bir gün sonraki uçuşla gitmeyi kabul edenler ise otellere yerleştiriliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika