spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Yaşadığımıza şükrediyoruz

Seçtiklerimiz

TÜRK Hava Yolları’nın ( Türk Hava Yolları THY ) Milano-İstanbul seferini yapan Airbus A320 tipi, ‘Star Alliance’ boyalı uçağı dün saat 10.30’da ‘05/23’ pistine alçalmaya başladı. Bu sırada sağ anne iniş takımı ve sağdaki traktör piste çarpınca pilot pas geçmeye karar verdi. Kaptan pilot Alphan Morkan ve 2’nci pilot Görberk Davet Karakullukçu yönetimindeki uçak yükselmeye başladı. 
 
MOTORDAN ALEV UZADI
 
Sağ motorundan alev uzadığı belirlenen ve Marmara Denizi üzerine gelen uçak, bir daha iniş hazırlıklarına başladı. Alçalan uçak, saat 10.41’de ‘bakımda olan’ 17/35 sol piste teker koydu. Ancak sağ anne iniş takımı katlanan ve motoru piste oturmuş olan uçak, duman çıkartarak kaymaya başladı. Uçak, Sefaköy tarafında pistin bitimine doğru toprak alana çıktıktan akabinde durabildi.
 
E-5’E RAMAK KALA
 
Kısa zaman akabinde 97 yolcu ‘slide’ denilen şişme kaydıraklarla salıverildi . Bu sırada uçağın sağ motoruna itfaiye soğutma çalışması yaptı. Uçağın birkaç yüz metre daha ilerlemesi durumunda yoğun trafiğe sahip E5’e çıkabileceğine dikkat çekildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi de hazırlamış olduğu raporda, uçağın ilk inişi esnasında kuyruğunu vurduğunu, akabinde yükseldiğini ve sağ anne iniş takımı üzerine bir daha pistle temas ettiğini ifade etti . Rapora göre, bu temas hem iniş takımında hem de motorda ciddi hasar oluşturdu ve yangın da bu nedenle başladı. 
 
BUGÜN AĞLAMIYORSAK ONUN SAYESİNDE
 
İstanbul hava sahasında yoğunluk
 
PİLOT: ‘VORTEKSE GİRDİM’
 
Kaptan pilot Morkan ise anlatımında , iniş esnasında öndeki uçağın vorteksine girdiklerini iddia etti. Milano uçağının önünde Azerbaycan Havayolları’nın Bakü’den gelen Boeing 787 Dreamliner ve onun önünde de Türk Hava Yolları THY ’nin Cidde’den gelen A330-200 tipi geniş gövdeli uçakları vardı. Havacılıkta ‘kuyruk rüzgârı türbülansı’ olarak da adlandırılan vortekste hava akımlarının bozulması dolayısıyla uçak kumanda edilemeyebiliyor. 
 
Airbus imalat hattından 2006 yılının ekim ayında çıkan TC-JPE tescilli ‘Gümüşhane’ ismini taşıyan uçak, aynı sene hizmete girdi. Uçak, bir süredir Türk Hava Yolları THY ’nin de üyesi olduğu Star Alliance boyamasıyla kullanılıyor.
Kaza dolayısıyla Türk Hava Yolları THY , dahil ve hariç hatlarda 45 seferi iptal etti.

 

Türk Hava Yolları THY uçağı, piste ilk teker koyduğunda yolcuların ifadesine göre çok büyük bir gürültüyle beraber çarpma sesi geldi. Pilotlar pas geçerek yükselmeye başladı. O anda sağ kanat tarafında oturmuş olan bir yolcu telefonu ile bu fotoğrafı çekti.
2 gün evvel Frankfurt-İstanbul seferini icra ederken kokpit camı patlayan uçağın dün yaşanan kazada da sağ kanadı hasar gördü,  sağ motoru alev aldı.
 
Mayday Mayday Mayday!

Türk Hava Yolları THY pilotu ile kule arasında, kaza esnasında şu konuşmalar geçti: 
Kaptan Pilot: İstanbul Mayday Mayday Mayday! Tek motorumuzu kaybettik.
Kule: Sizi 17/35 sol pistine planlıyorum. Herhangi bir zamanda çevirip yaklaşmaya başlayabilirsiniz. Yaklaşmaya hazır olduğunuzda beni ikaz edin lütfen. 35 sol pisti size hazır biçimde . İkazınızı beklemekteyim .
Pilot: Tamam, 35 sol planlıyorsunuz. Biz direkt yaklaşacağız. İniş takımlarını ve flapları toplayamadık, bilginize.
Kule: Anlaşıldı. Emergency deklare ediyor musunuz şu lahza ?
Pilot: Evet, mutabıkız.
Kule: Bir sorumuz var. Piste köpükleme gereksinimi içinde misiniz?
Pilot: Negatif efendim.

 

YOLCULAR ANLATTI

UÇAKTAKİ yolcular yaşananları söyledi :
Erkan Parmaksız: “İnişte tekerler yere vurduktan akabinde uçağın önü havalandı. Alev almakta olduğunu söylediler. İçerisi kokuyordu, maskeler açıldı. 2. denemesinde bir motorla daha iyi indi. Şok içindeydik, otuz dakika geri dönerken vakit geçmedi. Uçak şimdi düşecek diye kendimizi sıktık.”
Hasan Ali Eryılmaz: “İniş yapacakken uçak çakılır gibi oldu. Türbülanstaki gibi sağa sola gittik. İnişten akabinde millet yaşadığına şükretti. Alkışladık, kıyamet koptu. Maskeler açıldı. Telefonlar havada uçuştu.” 
Mona Shakavi: “Hepimiz korktuk çığlık attık. Korkunçtu.”
Olga Munoz: “Bizler için olumsuz bir deneyimdi. Uçak yere çarpınca olumsuz bir sesle irkildik.”
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika