spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Yarınların uçuşu nasıl olacak?

Seçtiklerimiz

Şimdilerde illüstrasyon eşliğinde tanıtılan teknolojik yenilikler, önümüzdeki birkaç yıl içinde uygulanabilir projelere dönüşecek.

Avrupa’nın en köklü üreticisi Airbus, kokpit içerisi için tasarlanan iPad’i tanıtıyor. Milyonlarca insanın kullandığı ve hayatı kolaylaştıran bu dokunmatik ekran cihaz, performans hesaplamaları ve bununla bağlantılı olarak uçağın kalkış düzeni için pilotlar tarafından da kullanılacak.

Airbus şirketinin müşteri hizmetlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Didier Lux’e göre iPad pilotların da kullanımına sunulmalı:

“Çocuklarımız bunu gündelik hayatta kullanıyor. Bizim de aynı teknoloji ile Airbus kullanıcıları için böyle birşey tasarlamamız lazım. Hayatı kolaylaştırması açısından harika bir şey. Özellikle kolay erişim ve veri işleyişi.”

Uluslararası Farnborough Havacılık Fuarı’nda yeni buluşlar için özel bir stand ayrıldı. Çoğunluğu Avrupalı üniversitelerden olmak üzere burada birçok yenilik tanıtılıyor. Bunlardan biri de İngiltere’nin Cardiff Üniversitesi’nin çalışması. Onlar uçağın gövedesine verilen hasarı gerçek zamanlı olarak tespit etmeye çalışıyor.

Cardiff Üniversitesi havacılık araştırmaları bölüm başkanı Carol Featherston, geliştirdikleri sistem hakkın bilgi verdi:

“Bu sistemin amacı hasarı ortadan kaldırmak. Yani gövdenin neresinde ve nasıl bir hasar olduğu konusunda önceden bilgi sahibi olmak. Gövdeye monte edilmiş sensörler var. Bu sensörler önceden haber vererek hasar dalgasını ortadan kaldırıyor. Sinyallerin artması ile sorunun büyüdüğünü görüyor ve aldığımız sonuçlarla hasarın nerede olduğunu tespit edebiliyoruz.”

Öte yandan geleceğin uzay aracı olan Virgin Galactic’in Space Ship Two isimli modeli ilk defa tam ölçekli olarak bu fuarda gösterime sunuldu.

Uzay gemisi, şimdilerde Amerika’da deneme uçuşları gerçekleştiriyor. Space Ship Two hazır olduğunda ise uzay yolculuğu için 200 bin dolar vermek gerekecek.

Kayıtlar çoktan yapıldı ve yüzlerce yolcu sırada bekliyor bile.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika