spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Yargı, kilolu kabin memurunu üzdü

Seçtiklerimiz

Yargıtay, kilo fazlası bulunduğu ve verilen 6 aylık sürede eski kilosuna dönemediği gerekçesiyle işten atılan kabin memurunun açtığı işe iade davasında, kabin memurunun yeniden uygun kiloya gelmesine engel sağlık sorunu olup olmadığının irdelenmesi gerektiğine hükmetti.

İstanbul ‘da Türk Hava Yolları’nda çalışan bir kabin memuruna, kilo aldığı için uçuş personeli özelliğini yitirdiği gerekçesiyle 6 ay eski kilosuna dönmesi için süre verildi. Bu sürede kilo veremeyen kabin memurunun iş akdi feshedildi.

Kabin memuru, kilo fazlalığı sebebiyle uçuş personeli olma özelliğini yitirdiği gerekçesiyle iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini, performansında azalma olmadığını ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiyle dava açtı.

Davalı işveren ise davacının boyunun 1 metre 62 santimetre, kilosunun 108 olduğunu, 40 kilogram fazlası bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, 6 ay sonra yapılacak boy-kilo ölçümünde yönetmelik esasları çerçevesinde uygun şartları taşıması gerektiğinin kabin memuruna bildirildiğini kaydetti.

41,9 KİLO FAZLASI VAR

Yapılan ilk ölçümden yaklaşık 8 ay sonra yapılan yeni ölçümde davacı kabin memurunun kilosunun 109,9 olarak ölçüldüğünü belirten THY , eski kilosundan 1,9 kilogram daha fazla ve yönetmelik çerçevesinde olması gerekenden 41,9 kilogram fazlası olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Uygun kiloya ulaşabilmesi için kabin memuruna 6 ay süre verildiğini, bu şekilde feshin son çare olması ilkesine uyulduğunu öne süren THY, davacının başka yerde görevlendirilmesinin mümkün olmadığını, kabin memurlarının üniforma ve görsellikleri ile THY temsilcileri konumunda olduklarını beyan ederek, objektif olarak iş yerinde çalışma şartları ortadan kalktığından davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savundu.

Davaya bakan Bakırköy 15. İş Mahkemesi, fesih öncesinde davacıya THY içerisinde kabin memurluğu görevi dışında konumuna uygun yapabileceği başka bir iş teklifinde bulunulmadığı, feshin son çare olması ilkesinin gözetilmediği gerekçesiyle davayı kabul ederek, davacının işe iadesine karar verdi.

EKSİK İNCELEME NEDENİYLE BOZMA

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, “eksik inceleme” nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Daire’nin kararında, davacının THY’de kabin memuru olarak işe girdiği, fesih tarihine kadar uzun yıllar kabin memurluğu görevinde çalıştığı belirtildi.

Kararda, Türk Hava Yolları Kabin Memuru alımı, Kabin Memuru/Amiri Sıralaması ve Terfi Yönetmenliği’ne göre, kilo şartların kaybeden memurun veya kabin amirinin bir defaya mahsus 6 aylık sürede uygun ölçülere gelmesi sağlanamaz ise uçuculuk statüsünün sona erdirileceği hatırlatıldı.

Yazılı fesih bildiriminde, bu dikkate alınarak, davacının yapılan ölçümünde kilo fazlası olduğu, verilen süreye rağmen istenilen uygunluğa gelmediğinden kilo fazlalığı sebebiyle kabin memurluğunu yürütemeyeceği gerekçesiyle iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatları ödenmek suretiyle feshedildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Terfi prosedüründe, kabin personelinin bayanlar için kilo ölçüsünün boy ölçüsünden yüz çıkarıldıktan sonra kalan sayıdan en fazla 5 sayı yukarıda, en az yirmi sayı aşağıda olması gerekeceğinin belirtildiği ifade edilen kararda, somut olayda davacının kilosunun, belirtilen üst sınırdan yüksek olduğu, verilen 6 aylık sürede normal kilo sınırlarına ulaşamadığı konusunda uyuşmazlık bulunmadığı kaydedildi.

Kabin görevlisi davacının bu görev için iş yerine girerken aranan şartları sonradan yitirmesi durumunda, işverenin yeniden bu şartın sağlanmasını istemesinin sözleşmeye aykırı bir durum olmadığı vurgulanan kararda, davacının iş yerinde geçerli düzenlemeye göre uçuş özelliklerini hangi durumda yitireceğini de bildiği kaydedildi.

KİLO VEREMEME NEDENİ ARAŞTIRILSIN

Bu durumda, fazla kilo alarak kabin görevlisi olma özelliğini yitiren davacının yeniden uygun kiloya gelmesine engel sağlık sorunu olup olmadığının irdelenmesi gerektiğine işaret edilen kararda, şöyle denildi: “Bu konuda davalı işverenin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşundan itiraz halinde, mahkemece belirlenecek tam teşekküllü devlet hastanesi veya üniversitelerin tıp fakültelerinin ilgili anabilim dallarında görev yapan öğretim görevlilerinden oluşan heyetten alınacak raporla davacının fazla kilosunu verememesi iradesi dışında bir sebebe dayanmakta ise ancak bu durumda davacının yer hizmetinde görevlendirilip görevlendirilemeyeceği konusunda bilirkişiden rapor alınarak değerlendirme yapılabileceği, davacının fazla kiloyu verememesinde gayri idari bir durumun bulunmadığının anlaşılması halinde ise davacının yer hizmetlerine geçirilmeye ilişkin diğer koşulların da bulunup bulunmamasına göre feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı konusunda bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile sonucu gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.”  

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika