spot_img
spot_imgspot_img
16.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Nisan 2024

Yap-işlet devret modeliyle bir firmaya verilecek

Seçtiklerimiz

Yenilenecek Ercan Havaalanı’nın ön projesini Anadolu Ajansı ile paylaşan Saner, artan yolcu kapasitesi ve KKTC’nin giderek güçlenen konumu dolayısıyla Ercan Havaalanı’nın yeniden dizayn edilmesinin şart olduğunu söyledi.

Aksaklıkların giderilmesi için bazı çalışmalar yapıldığını, ancak bu çalışmaların artan yolcu trafiğinde yetersiz kalacağını ifade eden Saner, Ercan Havaalanı’nın, hem KKTC’nin konumunun giderek güçlenmesi ve dünyadaki uluslararası havaalanı konumuna gelmesi hem de uluslararası havaalanlarında bulunan her türlü hizmetlerin sunulabilmesi için yeniden dizayn edilmesinin şart

olduğunu vurguladı.
 
152 bin metrekare büyüklüğünde, 8 körüklü, 8 milyon yolcuya hizmet verebilecek; ikinci bir pist de yapılarak, bir kilometre uzunluğunda apronla yeni Ercan’ın dizayn edileceğini anlatan Saner, "İşletme hakkı devri şeklinde, yap-işlet-devret modeliyle özel bir firmaya 20-25 yıllığına verilmesi tarafımızdan planlanmaktadır" dedi.
 
Saner, ihale çalışmasının son noktaya geldiğini yeni yılın ilk aylarında ihaleye çıkılacağını bildirerek, Ercan’ın ülkenin adına yakışır, en iyi hizmet verecek bir havaalanı olacağını kaydetti.
 
Ekim ayında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’la, Ercan Havalanı’nda görüş koşullarının uygun olmadığı durumlarda, uçakların rahatlıkla iniş kalkış yapacağı aletli iniş sisteminin temelini attıklarını anımsatan Saner, 3 milyon TL’lik bu yatırımla Ercan’ın altyapısının güçlendirildiğini, Haziran 2012’de teslim edilmesi hedeflenen projeyi, müteahhidin Nisan 2012’de teslim etmeyi taahhüt ettiğini belirtti.
 
"Dünya standartlarında bir havaalanı olacak"
 
Ercan’ın dünya standartlarında bir havaalanı olacağını belirten Saner, Kıbrıs Rum yönetimine, hava sahasının ortak kontrolü için Ercan’daki smart binasını birlikte kullanma önerisini de yineledi.
 
İnsanlık adına Rum tarafına tüm kapılarının açık olduğunu ifade eden Saner, talep olması halinde, elektrikte olduğu gibi, hava sahasının kontrolü ve kıyı emniyeti konusunda da tüm imkanları Rumlarla paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.
 
Karayollarındaki gelişme
 
Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetinin 1,5 yıl önce göreve geldiğinde, ülkede 124 kilometre karayolu olduğunu, son 1,5 yılda 26 kilometre yol yapıldığını, 3 kilometrelik yolun da altyapısının tamamladığını belirten Saner, tüm bu çalışmaların Türkiye’nin katkılarıyla yapıldığının altını çizdi.
 
Gazimağusa-İskele, Dörtyol-Geçitkale, Girne-Alsancak ile Girne’yi Karpaz bölgesine bağlayan Kuzey Sahil Yolu’nun yapıldığını anlatan Saner, yeni yollar yapılırken, kalite, standart ve konforun da arttığını, mevcut yolların iyileştirildiğini kaydetti.
 
Saner, yollarda emniyet tedbirlerinin artırılmasına da önem verildiğini, 2011’de ilk kez Girne-Lefkoşa yolunun ışıklandırıldığını, ardından da Girne-Alsancak ve Gazimağusa-İskele yolunun aydınlatıldığını, 2011’de toplamda 40,6 kilometre yolun aydınlatıldığını ve ilk kez New Jersey korkuluklarını getirdiklerini anlattı.
 
Yollarda kalite ve konfor
 
Yapılan yeni yolların, özellikle de Kuzey Sahil Yolu’nun, ülkenin lokomotif sektörü olan turizm ve Girne’nin Karpaz’a bağlanması açısından mihenk taşı olduğunu ifade eden Saner, daha önce Girne’den Karpaz’a, Lefkoşa ve Gazimağusa üzerinden 2,5 saatte gidildiğini, şimdi ise Girne’den doğrudan Karpaz bölgesine azami 1 saat 10 dakikada ulaşıldığını söyledi.
 
Saner, "Burada hem kaliteyi artırıyorsunuz, hem konforu otomatikman geliştiriyorsunuz" dedi.
 
2012’de de yaklaşık 35 kilometre bölünmüş yol yapılmasının planlandığına işaret eden Saner, Lefkoşa-Güzelyurt yolunda 23 kilometrelik parkurun aydınlatılacağını ve bazı yollara New Jersey korkuluk döşeneceğini kaydetti.
 
2011’de bütçede öngörülenin 3,5 katı, yani 35 milyon liralık iş yapıldığını anlatan Saner, bu konuda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi ile Büyükelçilik Yardım Heyeti uzmanlarının kendilerine büyük destek verdiğini belirterek, desteğe teşekkür etti.
 
Bu yatırımların gerçekleşmesinin kolay olmadığını, Türkiye’nin katkılarının büyük olduğunu kaydeden Saner, karayollarında son 1 yılda 40 kilometrelik yolun aydınlatıldığını, toplamda 80 kilometre aydınlanmış yol olduğunu söyledi.
 
Saner, "Anavatanımızın katkıları olmasa bizim bu kadar çalışmayı bir anda ve bir arada başarmamız mümkün olamazdı" dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika