spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Yamaç paraşütü uçuşlarına sınırlama getirildi

Seçtiklerimiz

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) öncülüğünde yapılan toplantıda, kazaların önüne geçmek için bir dizi önlem alındı. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise pilotların günlük uçuş sayısını sınırlandırılması oldu. Buna göre Babadağı’nda yapılan atlayışlar her pilot için günde 5 kezle sınırlandırıldı.Muğla’nın Fethiye ilçesinde meydana gelen yamaç paraşütü kazalarını önlemek ve uçuş faaliyetlerini plan dahiline almak için çalışma başlatıldı. Babadağ Uçuş Yönergesi adıyla başlatılan çalışma ile Fethiye, en güvenli yamaç paraşütü üssü yapılacak. 
 
THK Genel Merkezince organize edilen ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından kurulan Güç Birliği Şirketi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Yamaç Paraşütü Semineri’ FTSO meclis salonunda yapıldı. Seminerde, uçuş faaliyetlerinin standartlarının belirlenerek, can ve mal kayıplarına yol açan üzücü kazaları önlemek, uçuş faaliyetlerinin plan dahilinde kontrollü olarak yürütülmesini sağlamak için oluşturulan Babadağ Uçuş Yönergesi’nde yapılması gereken değişiklik ve öneriler gündeme getirildi. 
 
2011’DE 3’Ü ÖLÜMLÜ 7 PARAŞÜT KAZASI MEYDANA GELDİ 
 
2011 yılının değerlendirmesi ve 2012 yılında yapılacak çalışmalar konusunda görüş alışverişinin sağlandığı toplantıda uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yapıldı. 
 
THK Yamaç Paraşütü Öğretmen Pilotu Faruk Bozkurt, Ölüdeniz’de 11 yamaç paraşütü şirketi ile 118 ticari tandem pilotunun faaliyet gösterdiğini anlattı. Bozkurt, Babadağı’ndan yapılan uçuş sayısının 2010’a göre 3 bin artarak 57 bin uçuşun yapıldığını dile getirdi. Geçen yıl yaşanan 7 kazanın 6’sının tandem, birinin de bireysel uçuşta meydana geldiğini, bu kazalarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişide de kırıklı yaralanmalar yaşandığını aktardı. 
 
KAZALAR FETHİYE TANITIMINI OLUMSUZ ETKİLİYOR 
 
Toplantıda konuşan Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli yamaç paraşütünün insan hayatının ön planda olduğu bir spor dalı olduğunu söyledi. İlçe tanıtımında önemli katkısı olan bu spor dalıyla ilgili yaşanabilecek en ufak bir kazanın ilçenin tanıtımına olumsuz etkilediğine dikkat çeken Karatekeli, şöyle konuştu: "Babadağ, Fethiye’nin en önemli değerlerinden birisi. Sadece ülkemizde değil, dünyada da hava sporlarının yapıldığı merkezlerden bir tanesi. Geldiğimiz günden bu yana önemli mesafeler kaydettik. Altyapı ve sektörün daha düzenli hale getirilmesi adına çaba harcadık. İlçemizin tanıtımında da önemli rol oynamaktadır. Fakat kazalar ve ölümlerle gündeme gelirseniz, o zaman tanıtım tersine döner. O zaman bir takım tedbirler alınması lazım. Yamaç paraşütü bir federasyon oldu ama içi boş. Herhangi bir mevzuatı ve uygulayıcısı yok." 
 
PİLOTLARIN YABANCI DİL BİLMESİ GEREKECEK 
 
Yamaç Paraşütü Kooperatifi Başkanı Cemal Övet, yamaç paraşütü pilotlarının standardizasyonu konusuna değindiği konuşmasında önemli bir noktaya dikkat çekti. Babadağ’da yıllardır kural olan tek şeyin kuralsızlık olduğunu belirten Cemal Övet, geçen yıl kooperatif olarak THK’ya yaptıkları başvuru sonrasında gidilen uygulamalarla belirli standartların getirildiğini söyledi. Övet, pilotlara verilecek İngilizce, ilk yardım, arama kurtarma, temel meteoroloji gibi kurslar için görüşmelerinin sürdüğünü, uçuş malzemelerinin bakımı ve depolanmasının şartları konusunda da deneyimli pilotlarla seminer verileceğini söyledi. 
 
PİLOTLARIN GÜNLÜK UÇUŞ SAYISI 5 İLE SINIRLANDIRILIYOR 
 
Babadağ Uçuş Yönergesi ile 2012 yılında alınması gereken tedbirler ile yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralandı: 
 
"1800 metre pistin parke döşenmesi. 1800 metre pistine meteorolojik istasyonunun yerleştirilmesi. 1960 metre pistinde orman gözetleme kulesinin yerinin değiştirilerek pistin genişletilmesi. Pist sonlarına pilot ve yolcuları düşmekten koruyacak güvenlik ağlarının yerleştirilmesi. Alternatif pistlerin açılması, kalkış pistleri ve iniş alanlarına uyarı levhalarının yerleştirilmesi. Pilotların alkol muayenelerinin yapılması. Bir adet helikopter iniş sahası yapılması.

Denizde bir adet sürat motoru bekletilmesi. Cezai yaptırımların hızlı ve sonuca ulaşacak şekilde düzenlenmesi. 1960 metre pistine 1700’deki gibi sosyal tesis benzeri dinlenme ve bekleme alanı yapılması. Babadağ yolunun daha güvenli ve verimli olacak şekilde düzenlenmesi, levha ve gerekli yerlere bariyer konması. Pilotların günlük uçuş sayısının 5 ile sınırlandırılması. Yukarıda bekleme süresinin 2 saat ile sınırlandırılması. Kalkış pistlerinde en az 3 kişilik bir kontrol ekibinin bulundurulması." 

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika