spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Uzay balonu ikinci denemede başarılı

Seçtiklerimiz

Arizona’da gerçekleştirilen denemede balon 32 kilometreye ulaştı.
 
Sekiz kişilik basınçlı bir kabini balonla yörünge altına taşımayı planlayan ABD merkezli World View firması, ikinci kritik denemenin başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Arizona’da yapılan denemede, kabini taşıyacak balon 32 kilometre yüksekliğe erişti. Haziran 2014’te yapılan denemede ise bu yüksekliğin üzerine çıkılmıştı.
 
Bilet fiyatını kişi başına 75 bin dolar olarak belirleyen World View, 2016 sonunda uzaya turist taşımaya başlamayı planlıyor. Şirket, bu süreye kadar insanları yörünge altına sağ sağlim taşıyabildiğini, yaklaşık iki saat orada kaldıktan sonra da yere başarıyla inebildiğini kanıtlamak zorunda.
 
World View baş mühendisi Sebastian Padilla, Dünya’ya geri dönebilmek için gerekli olan en önemli detayın, uçuşun kontrol edilmesini sağlayacak hava dümeni olduğunu söyledi. Balon için bu dümen rüzgar etkisiyle şişen dikdörtgen bir paraşüt olarak tasarlandı.
 
VentureBeat sitesine açıklama yapan Padilla, bu tür bir hava sistemiyle erişilen en yüksek irtifanın yaptıkları denemeye kadar 15 kilometre olduğunu belirtti. Montana State ve North Florida üniversitelerinden gözlemcilerin bulunduğu denemede, bilimsel donanım taşıyan balon 32 kilometre yükseliğe erişti.
 
World View, ikisi pilot, altısı yolcu olmak üzere sekiz kişi taşıyacak balonların hedeflenen yükseklikte 90 dakika kalmasını planlıyor. Roketle insan taşımayı planlayan Virgin Galactic’in aksine, inişi en az 30 dakika sürecek olan balonlu uzay seyaheti, daha güvenilir olduğunu kanıtlamak istiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika