spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Umut yolcularının ‘havadan’ kurtarıcıları

Seçtiklerimiz

Türk sularını yasa dışı olaylara karşı havadan denetleyen Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı personeli, "umut yolculuğu"nda ölümle burun buruna gelen sığınmacıları da kurtarıyor . Sahil Güvenlik Hava Komutanlığına bağlı uçaklar tarafından yerleri belirlenen sığınmacılar, bölgeye yönlendirilen helikopter ve botlarla karaya çıkarılıyor
 
Türk sularında yasa dışı faaliyetleri önlemekle görevli Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı personeli, "umut yolculuğu" sırasında hayatları tehlikeye düşen sığınmacılara yaşam eli uzatıyor.
 
İzmir’de konuşlu Sahil Güvenlik Hava Komutanlığının uçak ve helikopter filoları ile komutanlık personeli, yasa dışı faaliyetlere karşı kesintisiz görev yapıyor. İç savaş, yoksulluk, siyasi belirsizlik gibi çeşitli nedenlerle ülkelerini terk eden ve Avrupa hayaliyle Yunan adalarına geçmeye çalışan binlerce sığınmacı, Sahil Güvenlik personelinin çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı.
 
Fark edilmeden karşı kıyıya geçme amacıyla genellikle gece karanlığında lastik bot ve teknelerle yola çıkan sığınmacılar, deniz yolculuğu sırasında hayatlarını riske ediyor.
 
Hava koşullarına aldırış etmeden denize çıkan sığınmacılar, kuvvetli rüzgar, güçlü dalga ve soğuk karşısında ölümle burun burun geliyor. Türk sularını havadan denetleyen Sahil Güvenlik Hava Komutanlığına bağlı uçaklar, yerini belirledikleri sığınmacıların kurtarılmasında önemli rol oynuyor.
 
Uçaklardaki kameralarca hareketleri anbean kaydedilen sığınmacıların yasa dışı geçişlerine müdahale ediliyor. Uçak personelince yer tespitinin ardından Sahil Güvenlik botları, müdahale için harekete geçiyor. Kısa sürede sığınmacıların bulunduğu noktaya varan botlar, derin ve soğuk sularda, ölümle burun buruna gelen sığınmacıları kurtarıyor.
 
Botun ya da teknenin batması nedeniyle acil yardım gerektiren durumlarda helikopterler de çalışmaya katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının helikopterlerindeki arama kurtarma operatörleri, vinç yardımıyla havadan denize iniyor ve sığınmacıya ulaşıyor. Genellikle hipotermiye (vücut ısısının düşmesi sonucu oluşan rahatsızlık) giren ya da girmek üzere olan sığınmacıları askılarla kendi bedenine bağladıktan sonra helikoptere çıkartıyor.
 
Sahil Güvenlik Hava Komutanlığının uçuş ve yer ekipleri, nöbet sisteminde her an göreve çıkacak şekilde hazır bekliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika