spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Ukrayna uçağıyla ilgili sistematik yalanlar çürütüldü

Seçtiklerimiz

Ukrayna’nın doğusunda 2014’te içindeki 298 kişiyle düşürülen MH17 sefer sayılı uçakla ilgili nihai raporunu açıklayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, MH17 sefer sayılı uçağın 2011 yılına kadar Rus savunma şirketi Almaz-Antey tarafından üretilen bir Buk füzesi tarafından vurulduğunu iddia etmişti. Bellingcat sitesinde 4 Mart’ta yayımlanan raporda da, MH17 sefer sayılı uçağının düşmesine neden olan Buk füzesinin Ukrayna’nın doğusundaki bağımsızlık yanlısı milislerin kontrolündeki bir alandan fırlatıldığı öne sürülmüştü.
 
Rus Novaya Gazeta, Almaz-Antey yetkilisi Mihail Malışevskiy imzalı 31 sayfalık bir belgeyi sızdırdı. Haberde, belgenin Hollanda’nın raporuna verilecek yanıtın temelini oluşturabileceği vurgulandı. Almaz-Antey uzmanlarının soruşturmasını esas alan belgenin Bellingcat tarafından sunulan hatalı ve çarpıtılmış kanıtları da çürüttüğü de kaydedildi.

İDDİALAR VE KARŞI SAVLAR  

Novaya Gazeta’daki raporda yer verilen bazı Bellingcat iddiaları ile Rus uzmanların bu iddialara yanıtı şöyle: * Bellingcat, 17 Temmuz 2014’te çekildiğini iddia ettiği bir videoda, Donbasslı militanlar tarafından taşınan bir Buk füzesinin, MH-17’yi vurmak üzere fırlatıldığı yere götürüldüğünü öne sürdü. Rusya’nın raporunda ise füzeyi taşıyan aracın o güzergahtan en geç 15 Temmuz’da geçmiş olabileceği, zira yolun o gün ağır hasar aldığı belirtildi. * Bellingcat, bir uydu görüntüsünde işaret ettiği beyaz bir tırın, MH17’yi vurmak için kullanıldığı iddia edilen militanlara ait Buk füzesini taşıdığını öne sürdü. Ancak görüntünün sahte olduğu anlaşıldı. Zira Buk konvoyunda yer aldığı öne sürülen araçlardan üçü ters istikamette hareket ediyordu. * Bellingcat üyeleri, fırlatma alanının (Snejnoe kasabası) yakınındaki bir bölgede 17 Temmuz’da çekildiği iddia edilen bir fotoğrafta yer alan beyaz dumanın Buk füzesi ateşlendikten sonra çıktığını öne sürdü. Kanıt olarak sunulan diğer video ve fotoğraflarda havanın bulutlu olduğunu, bu görüntünün ise güneşli bir günde çekildiğini ortaya koyan Rus uzmanlar, fotoğrafın farklı bir tarihte çekildiğini ya da fotoğraf üzerinde oynama yapıldığını vurguladı.

KOTENOK: BELLINGCAT RAPORUNDA ÇOK SAYIDA ÇELİŞKİLİ NOKTA VAR

Rus gönüllüler ve blog yazarlarının hazırladığı ‘Anti-Bellingcat Raporu’nun önde gelen yazarlarından Yuriy Kotenok, Bellingcat raporunda çok sayıda çelişkili nokta bulunduğunu ifade etti. Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Kotenok, Buk füzesinin beyaz bir tırla taşındığına dair iddianın, yoldaki hasarın 17 Temmuz tarihli videoda görülmemesi nedeniyle gerçekle örtüşmediğini vurguladı. Kotenok, beyaz dumanın bulunduğu görüntüye dayanarak ortaya atılan iddianın da hava koşullarındaki çelişki nedeniyle gerçekten uzak olduğunun altını çizdi.

MALIŞEVSKİY: FÜZE SNEJNOE’DEN FIRLATILMIŞ OLAMAZ

Öte yandan Mihail Malışevskiy, MH17’yi vuran füzenin Snejnoe kasabasından fırlatıldığına yönelik görüşü reddetti. Malışevskiy, "Eğer uçak Snejnoe’den atılan bir füzeyle vurulsaydı, uçağın sağ tarafı hasarsız kalmazdı. Herkesin füzenin Snejnoe’den fırlatıldığını inanmasını istiyorlar. Ancak füzenin o açıdan ulaşması imkansız. Füzenin Ukrayna ordusunun kontrolündeki bir bölgeden atıldığını kabul edemiyorlar, zira bu durumda tezleri tümüyle çökecek" dedi. Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan MH17 sefer sayılı Malezya uçağı, Ukrayna’nın doğusundan geçtiği sırada içindeki 298 kişiyle birlikte düşürülmüştü. Uçağın düşmesi, bölgede Ukraynalı hükümet güçleri ve bağımsızlık yanlısı milisler arasında çatışmaların sürdüğü bir döneme denk gelmişti. Ancak uçağı düşüren füzeyi hangi tarafın fırlattığı henüz belirlenemedi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika