spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Uçaklar Buzlanmaya Karşı Yıkanıyor

Seçtiklerimiz

Havayolu şirketlerinin özellikle Doğu seferleri bu illerdeki elverişsiz hava şartları nedeniyle gecikmeli hareket ediyor. Yine THY’nin Iğdır ve Şanlıurfa seferleri de bu illerdeki elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal edildi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ise buzlanmaya karşı pistler de gün boyu temizlik çalışmaları ve buzlanmaya karşı çalışmalar yapılırken, apron trafiğinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Pistlerde cihazlarla buzlanma dereceleri ölçüldü. Görevliler, buzlanmayı önlemek için büyük çaba harcadılar. Pistin başı, ortası ve sonu olmak üzere üç ayrı ölçüm alındıktan sonra zayıftan iyi iye kadar bir değerlendirme tablosu çıkartılıyor. Bu durum havalimanını kullanacak uçaklara otomatik yayınla bildiriliyor.

Böylece inişe gelen uçakların pilotları pist üzerindeki kayganlıkla birlikte her türlü farklı oluşu da bilerek ve ona göre dikkat ederek iniş gerçekleştiriyor. Uçakların buzlanmaya karşı yıkanması işlemi nedeniyle beklemesi kısa süreli gecikmelere yol açtı. Ayrıca Yetkililerin pistlerde buzlanmayı ölçmek için pistleri kısa süreli kapatması ve uçakların alkolle ‘De-icing’ yapılması nedeniyle uçaklar yaklaşık yarım saat geç kalkarken, yolcular ise uçakların içinde bekletildi. Yetkililer bu beklemeleri ise yolculara önceden bildirerek, yolcuların tepkisini önledi.

DHMİ’nin Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, havalimanında her hangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını pistlerin iniş ve kalkışlara açık olduğunu söyledi. Özuğur uçakların buzlanmaya karşı Anti-icing ve De-icing işlemine tabi tutulduğunu belirtti. Atatürk Havalimanı’ndaki uçaklar sefer öncesi buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı bir sıvıyla yıkanıyor. Olası buzlanma tehlikesine karşı havayolu şirketlerinin uçakları ‘De-icing’ ve Anti-icing adı verilen buzlanmaya karşı alkolle yıkanıyor. Uçakların; kanat, motor, kuyruk ve gövdesi özel bir araçtan püskürtülen alkolle buzlanmaya karşı korunuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika