spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Uçağa yıldırım çarptı!

Seçtiklerimiz

Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi, uçağa yıldırım çarpmasıyla ilgili bir pilotu bilgilendirmesi dikkat çekti. Hava trafik kontrolörü, "Önünüzdeki trafik pist başı 11 millerde yıldırım çarpmış bilginize" diye bir pilotu bilgilendirdi. Pilotta, "Hangi pist Sabiha mı?" diye sordu. Kontrolör de, "Sabiha 2.4" cevabını verdi.

Yıldırım isabet eden uçağın özel paratoner sistemi sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçaktan atılması sonucu herhangi bir olumsuz durum meydana gelmedi. Yapılan araştırmalara göre yıldırım uçakların en fazla burun ve kanatlarına isabet ediyor. Özel paratoner sistemlerin bulunduğu uçak gövdesinde kullanılan alüminyumun yüksek iletkenliği sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor.

Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan ‘static discharger’ adı verilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor. Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların başında burun geliyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım, dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom adı verilen burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika