spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

TÜRSAB, THY ve Lufthansa’yı Uyardı

Seçtiklerimiz

Havayollarının haksız rekabet yaratan ve seyahat acentalarının aleyhine yürüttüğü uygulamalarla ilgili sektörel şikayetlerin artması üzerine harekete geçen TÜRSAB; uygulamaların durdurulması için yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı tüm üyelerine özel e mail göndererek duyurdu.

TÜRSAB YÖNETİMİ, üyelerine gönderdiği bilgilendirme yazısında şu açıklamalarda bulundu:

HAVAYOLLARININ ACENTALARIMIZIN ALEYHİNE OLAN UYGULAMALARINA SON VERİLMESİ BİLDİRİLDİ

Değerli üyeler,

Son zamanlarda havayollarının, sözleşme ile yetkili acentesi tayin ettiği üyemiz seyahat acentalarına açmadığı satış uygulamalarını giderek arttırdığı ve çeşitlendirerek yürürlüğe koyduğu ve bu nedenle de acentalarımızı çok zor durumda bıraktığı bilinmektedir. Havayollarının özellikle, başta web üzerinden online satışların arttırılmasının sağlanması için indirimli bilet satış hakkını, seyahat acentası üzerinden alınan biletlerde uygulamaması ve sadece havayolları aracılığıyla bilet satışının gerçekleştirilmesi halinde tüketiciyi yararlandırdığı, acentalara ek maddi külfetler yüklenmek istendiği, acente olmayan kişi ve kuruluşlar aracılığıyla yapılan satışlarda haksız komisyon uygulamalarının sağlandığı, belli yaş grubuna yapılan indirimlerin acentalara tanınmadığı ve benzeri agresif satış yöntemlerini geliştirdikleri görülmektedir.

Birliğimiz üyeleri, teknolojik gelişmeleri izleme ve on-line satışları gerçekleştirme konusunda ilgili havayolunun, IATA’nın kurallarına ve yükümlülüklerine de riayet etmektedir. Ayrıca seyahat acentaları, havayollarının, talep ettiği icrai, teknik ve mali yükümlülükleri yerine getirmektedir.

Uçak bileti satışı gerçekleştirmeyen seyahat acentalarımız da, tur ve paket turları kapsamında havayollarını kullanarak turist getirmekte, havayollarına gelir kazandırıldığı gibi ülkeye döviz girişini sağlamaktadır. Ülke turizminin bugünlere gelmesinde ulusal ve uluslararası havayolu bilet satışlarının yaygınlaştırılması ve arttırılmasında seyahat acentalarımızın katkıları tartışmasızdır.

Havayollarının açıkladığımız yaklaşımlarının yanlışlığı ve haksızlığı Birliğimiz tarafından sözlü olarak ilgili kurumlar nezdinde dile getirildiği gibi, yazılı olarak da uygulamaların durdurulması talep edilmiş ve her türlü hukuki haklarımızın saklı tutulduğu da bildirilmiştir. Kaldı ki, haksız rekabet oluşturan eylemleri nedeniyle hukuki yollara başvurulmuştur.

Seyahat acentalarının ticari faaliyetlerini engelleyen ve zorlaştıran bu uygulamaların durdurulması yönünde yapılan bildirimler, ilişikte acentaların bilgisine sunulmakta ve paylaşılmaktadır.

1- Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28432 sayılı yazısı (EK: 1)

LUFTHANSA HAVAYOLLARI’nın; küresel dağıtım kanalları aracılığıyla uçak bileti satışında seyahat acentalarından, satacakları bilet başına ayrıca 16 EUR DCC ( Distribution Cost Charge ) tutarında ek ücret talebine itirazımızı ve durdurulması talebimiz,

2- Birliğimizce bu konuya ilişkin üye acentalarımıza 15.06.2015 tarihinde gönderilen bilgi yazısı,(EK:2)

3- “Türk Havayolları Affiliate programı ” kapsamında; gerçek ve tüzel kişilere ait web siteleri üzerinden Türk Havayolları uçuşlarının tanıtımının yapılması ve bu web sitesi aracılığıyla turkishairlines.com üzerinden uçak bileti satın alınması halinde geçerli olmak üzere ilgili web sitesine komisyon kazandıran uygulamanın, 1618 sayılı yasa kapsamına aykırı olduğu ve durdurulması yönünden;

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılan 15.06.2015 tarih ve 28152, 25.06.2015 tarih ve 28429 sayılı yazılar (EK:3/1) – (EK:3/2)

THY Genel Müdürü Temel KOTİL hitaplı 15.06.2015 tarih ve 28153 sayılı yazı(EK:4)

4- THY’nin 12-25 yaş arası yüzde 30 indirimli gençlik bileti uygulamasının seyahat acentalarına da tanınması yönünden Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28433 sayılı yazısı. (EK:5)

5- THY’nun, “Corporate Club müşterileri ile uygulamaya başlanacak “UATP Kart Uygulaması ” nın zorunlu tutulmasının yanlış olduğu belirtildiği gibi UATP karttan, uçak bileti ücretini tahsil etme imkanı verilirken, acentaya ait servis bedelinin de bu kart üzerinden tahsil edilmesine imkan verilmemesinin yanlış bir uygulama olduğu ve aynı kart üzerinden bu bedelin tahsil edilmesi imkanının sağlanmasının gerekliliğini içeren Birliğimizin 25.06.2015 tarih ve 28431 sayılı yazısı(EK:6) ile bildirilmiştir.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB ) 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika