spot_img
spot_imgspot_img
6.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

TÜRSAB’dan ITB Berlin raporu

Seçtiklerimiz

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 9-13 Mart tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de 50’inci kez gerçekleştirilen “Uluslararası Turizm Borsası – ITB Berlin Turizm Fuarı’na ilişkin fuar değerlendirme raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke konumundaki Almanya’nın en büyük turizm fuarı niteliğindeki ITB Berlin Fuarı, zorlu bir süreçten geçen Türk turizmcilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Almanya pazarında geçtiğimiz yıllara göre düşük kalan Türkiye talebinde umutlar son dakika satışlara bağlanmış durumda. 
 
 
TÜRSAB tarafından yayınlanan raporun öne çıkan noktaları şu şekilde:
 
ITB BERLİN 50’İNCİ YILINI KUTLADI, 7 MİLYAR EUROLUK İŞ HACMİ YARATTI
 
Bu yıl 50’incisi gerçekleştirilen ITB Berlin Fuarı, hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısı bakımından yeni rekorlara imza attı. 9-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ITB Berlin Fuarı’na 187 ülkeden 10 bin katılımcı iştirak etti. 26 holde gerçekleştirilen ve 160 bin metrekarelik alana yayılan ITB Berlin Fuarı’nı 120 bini profesyonel ziyaretçiler olmak üzere toplamda 180 bin kişi ziyaret etti.
 
Fuarın ardından ITB Berlin Yönetimi tarafından yapılan açıklamada etkinliğin 7 milyar Euro’ya yakın bir iş hacmi oluşturduğu belirtildi.
 
TÜRK TURİZMCİLERDEN ITB BERLİN’E YOĞUN İLGİ
 
Türkiye; geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine 3.2 No’lu Holde temsil edildi. Türkiye; 3 bin 079 m2’lik (net 2.300 m2) alanda temsil edilirken Türkiye standı, yayıldığı alan itibariyle fuarın en büyük ülke standı oldu.

ITB Berlin Fuarı’na Bakanlık ve kamu/özel sektör işbirliği çerçevesinde; 116 stand, yaklaşık 127 katılımcı iştirak etti. Katılımcıların 13’ü seyahat acentası ve tur operatörü, 56’sı otel, 11’i valilik, 47’si birlik, dernek, belediye ve kalkınma ajansları oldu.
 
Bu yılki Türkiye standı tasarımında; Akdeniz-Antalya / Ege-İzmir / Marmara-İstanbul / Anadolu- Ankara bölgelerini ön plana çıkaracak şekilde adalara yer verildi. Türkiye standında ülkemizin sunduğu tatil olanaklarına, alternatif turizm türlerine ve kültürel mirasımıza vurgu yapan reklam görselleri kullanıldı. Fuar süresince fuar alanının iç ve dış mekânlarındaki alanlarda Türkiye reklamlarına yer verildi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal da ITB Berlin Fuarı’na katılarak Alman tur operatörleri ve Türk turizmcilerle görüşmelerde bulundu.
 
TÜRSAB BAŞKANI VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ ITB BERLİN’E KATILDI
 
Fuara Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Genel Sekreter Çetin Gürcün, Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Tonbul ve Numan Olcar, TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Direktörü Ela Atakan, TÜRSAB Fuarlar Direktörleri Esra Tolgay ve Sevinç Divrikli, TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Departmanı’ndan Gülberk Aşyapar ve Onur Ak ile Ar – Ge Departmanı’ndan Fatih Gönül katıldı.
 
Fuar süresince; T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, T.C. Berlin Büyükelçisi H. Avni Karslıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın ve T.C. Berlin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. Tahsin Yılmaz, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, DRV Başkanı Norbert Fiebig başta olmak üzere çok sayıda yetkili TÜRSAB standını ziyaret etti.
 
ITB Berlin Fuarı kapsamında 9 Mart 2015 günü T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, DRV Alman Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig, DRV CEO’su Dirk Inger ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal’ın katılımlarıyla özel bir görüşme gerçekleştirildi.
 
Aynı akşam ITB Berlin Turizm Fuarı T.C. Berlin Büyükelçiliği’nde T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal onuruna bir resepsiyon verildi. Resepsiyona TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar katıldı..
 
ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE GELEN ZİYARETÇİ 2015’TE  YÜZDE 6,3 ARTTI
 
Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer alan Almanya bu unvanını 2015 yılında da sürdürdü. 2013 yılında 5 milyon Alman ziyaretçi sınırının aşıldığı Almanya’da 2015’te kaydedilen artış oranı %6,3 düzeyinde oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; 2015 yılında ülkemize gelen Alman vatandaşlarının sayısı 5 milyon 580 bin 792 kişi oldu.
 
ALMANLARIN TÜRKİYE’DEKİ ORTALAMA GECELEME SÜRESİ
 
Alman vatandaşlarının 2015 yılında ortalama tatil süresi 10.2 gün olurken bu süre Türkiye’deki tatillerinde de benzer seviyede gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Alman vatandaşlarının 2015 yılında Türkiye’deki ortalama kalış süresi 10.2 gün oldu.
 
ALMAN TURİST TÜRKİYE’DE 747 DOLAR HARCADI
 
Türkiye İstatistik Kurumu Çıkış Yapan Ziyaretçi Araştırması’nın sonuçlarına göre; Alman turistlerin geçtiğimiz yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri kişi başı ortalama turizm harcaması 747 Dolar oldu.
 
ALMAN TURİZM PAZARINDAN DİKKAT ÇEKEN VERİLER
 
– Tur operatörü ve seyahat acentaları Alman tüketiciler için en önemli tatil satın alım mecrası olmayı sürdürüyor.
 
– Tüketicilerin %42’si paket turları tercih ediyor.
 
– Almanya’da 2015 yılı itibariyle toplam 9 bin 880 seyahat acentası faaliyette bulunuyor.
 
– Almanların yarısı (%50) tatile kendi otomobilleriyle çıkmayı tercih ediyor.
 
– Uçak seyahati ile tatile giden Almanların oranı ise bir önceki yıla oranla %1,3 oranında artarak %34’e yükseldi.
 
– Almanya’da seyahat acentaları üzerinden gerçekleşen tatil rezervasyonları tatilin başlamasından ortalama 113 gün önce gerçekleşti.
 
– Online rezervasyonlar ise ortalama olarak tatilin başlamasından 79 gün önce gerçekleşiyor.
 
– Almanya’da yaşayanların % 52’si tatile ailesi veya evli değilse de partneri ile gitmek istiyor.
 
– FUR Reiseanalyse 2016 araştırmasına göre; Almanlar 2016 yılında geçtiğimiz yıla nazaran daha çok seyahat edecek.
 
– Nüfusun %59’u kesin olarak tatil planlıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl % 58 düzeyinde idi.
 
– Araştırma Alman vatandaşlarının hem kendi ekonomik durumlarını hem de dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ortaya koyuyor.
 
– Tatile çıkacak Almanların üçte birinin Almanya içinde tatilini geçirmesi beklenirken, üçte biri Akdeniz ülkelerini, üçte biri ise uzak destinasyonları tercih edecekler.
 
2015 YILI ALMANYA PAZAR BEKLENTİLERİ
 
– Alman ekonomisine ilişkin veriler pozitif seyrediyor. Ülkedeki işsizlik 1991’den bu yana en düşük seviyede, ekonomide büyüme beklentisi devam ediyor.
 
– Alman tatilcilerin genel ekonomik atmosferden olumlu etkilenmesi bekleniyor. FUR tarafından gerçekleştirilen Reiseanalyze Araştırması da tatil iştahının arttığını ortaya koyuyor.
 
– Ekonomideki büyümeye paralel biçimde artan Alman tüketicilerin tatil harcamalarının 2016 yılında da artması bekleniyor.
 
– Alman tüketicileri endişelendiren en önemli konuyu güvenlik sorunu oluşturuyor.
 
– Araştırmalar Almanların tatil iştahının yüksek olduğunu ortaya koysa da güvenlik endişesi nedeniyle henüz tercihini yapmamış çok önemli bir kitle bulunuyor.
 
– Görüştüğümüz Alman tur operatörü temsilcileri tatilini henüz satın almamış olan kesimin güvenlik endişesi ile “bekle-gör” yaklaşımı içinde olduğunu dile getiriyor.
 
– Türk turizmciler de 2016 yaz sezonuna yönelik düşük seyreden rezervasyonları arttırmak için çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. Türk turizmcilerin beklentisi “son dakika rezervasyonlarının” 
artması yönünde. Ancak fuar sonrasında Türkiye’de gerçekleşen terör saldırıları bu beklentiye ilişkin umutları da azaltmış durumda.
 
– Terör sorunu sadece Türkiye’nin değil birçok ülkenin de gündemindeydi. Paris saldırıları sonrası Fransa’nın da fuara geçtiğimiz yıllara nazaran daha büyük bir stand ile katılım gösterdiği 
gözlemlendi.
 
– ITB Berlin Fuarı’nda en rahat stant İspanya idi. İspanyol turizmcilerle yaptığımız görüşmelerde talebin çok yüksek olduğu buna bağlı olarak dolulukların çok yüksek seyredeceğine ilişkin beklentinin hakim olduğu dile getirildi.
 
– Mülteci sorunu da Almanların yakından takip ettiği bir konu durumunda. Bu bağlamda yoğun mülteci akınına uğrayan Yunanistan da Alman tatilcilerden yeterli rezervasyonu alamamış durumda. Görüştüğümüz Yunan turizmciler son dakika beklentisi içinde idi.
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika