spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Türkiye Uzay Kurumu için düğmeye basıldı

Seçtiklerimiz

HAVACILIKTAKİ adımlarıyla çağ atlayan Türkiye, gözünü uzaya çevirdi. Hükümet, uzay çalışmalarına yeni vizyon için düğmeye bastı. Uzun süredir hazırlığı yapılan Türkiye Uzay Kurumu’yla (TUK) ilgili çalışmalar Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırıldı. Meclise gönderilecek tasarıyla oluşturulacak TUK, tüm uzay projelerini ve çalışmalarını koordine edecek.

Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclise gönderilerek ilgili komisyonlarda ele alınması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı görevini seçimler nedeniyle devretmeye hazırlanan Bakan Lütfi Elvan, önceki gün Bakanlar Kurulu’nda çalışmayla ilgili brifing verdi. Uzay ve havacılık alanındaki çalışmaları tek elden yürütmek için kurulacak TUK için ABD’nin NASA’sı ile AB’nin ESA’sında kapsamlı incelemeler yapıldı. TUK’ta Ulaştırma Bakanlığı’ndan Genelkurmay’a, Türksat’tan TÜBİTAK’a kadar ilgili kurumlardan temsilciler bulunacak. Üniversiteler ve STK’larla ortak proje ve çalışmalar yürütülecek. TUK, Türkiye’nin NASA’sı gibi rol üstlenecek. 

 
UYDUDAN ASTRONOTA KADAR 
 
Bu yılın ilk yarısı Türksat 4B’yi de uzaya göndermeye hazırlanan Türkiye, Türksat 5A’yı kısmen, Türksat 6A’yı da tamamen yerli olarak üretmeyi kararlaştırmıştı. Başlayan çalışmalarda koordinasyonu TUK üstlenecek. Haberleşme uydularının yanı sıra, Göktürk uyduları ve gözlem amaçlı uyduların tamamlanarak uzaya fırlatılması konusunda çalışmaların hızlı yürütülmesi bu kurumca sağlanacak.
 
‘Uzay evi’ kurulacak
 
ANKARA’DA kurulma çalışması yürütülen "Uzay Evi (Planetaryum)" TUK’un kontrolünde olacak. Uydular, fırlatma sistemleri ve diğer uzay teknolojileri alanında üretim, test, montaj ve sistem engegrasyonu için gerekli laboratuvar, araştırma ve test merkezleri ile astronot eğitim merkezinin bulunacağı "Uzay Şehri" Projesi de kurumca hayata geçirilecek. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika