spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Türkiye’nin ilk Uzay OSB’si açıldı

Seçtiklerimiz

Türkiye, organize sanayi bölgesi (OSB) yatırımlarında gaza bastı. 2015’te 90 yeni OSB’yi hayata geçirme kararı alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yatırımlarla yenilikçi sektörlerin de önünü açtı. Yeni yatırımlar kapsamında Türkiye’nin ilk Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’si Ankara Kazan’da hayata geçirildi. OSB’nin kurucu ortakları arasında Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayisi İmalatçıları Derneği yer alıyor. Yüksek teknolojilere dayalı ürünlerin üretileceği ve dünyanın sayılı havacılık merkezlerinden biri olması beklenen OSB, 7 milyon 230 bin metrekarelik alanda kuruldu. Sadece altyapısına 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılan sanayi bölgesinde aynı zamanda Türkiye’nin ilk uzay laboratuvarı da yer alacak. 120 firmanın yatırım için sıraya girdiği bölgede sadece yüksek katma değerde üretim yapacak firmalara yer veriliyor. Bölgeye sadece Türkiye’den değil yurtdışından da talep yağıyor. 
 
MÜHENDİS DEPOSU 
 
Uzay OSB’nin Ankara’da yer almasında şehrin son yıllarda savunma sanayisi alanında yaptığı atılımlar etkili oldu. Halen ihracat, ciro ve Ar-Ge harcamaları gibi çeşitli büyüklükler açısından en yüksek değerlere sahip en büyük 50 savunma sanayisi firması Ankara’da faaliyet gösteriyor. 
 
2 BİN KOBİ SAVUNMADA
 
Uzay OSB’nin hayata geçmesinde Türkiye’nin savunma sanayisindeki rekor gelişimi de etlikli oldu. 10 yıl önce Yüzde 25’lerde seyreden savunma sanayisindeki yerli payı 2015’te yüzde 60’lara dayandı. Bugün sadece Ankara’da kurulu olan OSTİM’de 300 firma savunma sanayisinde alt yüklenici olarak çalışmaya başladı. Savunma sanayisine iş yapan KOBİ sayısı Türkiye genelindeyse 2 bini geçti.
 
TEKSTİL VE KİMYA’YA AYRI OSB
 
Sadece uzay sanayisinde değil diğer alanlarda da yeni ihtisas OSB’leri geliyor. Bu kapsamda Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB, Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Islah OSB ve Bursa Batı OSB gibi 7 OSB hayata geçmiş durumda.
 
İNOVATİF KOBİ’LER ÇERKEZKÖY’DE
 
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2014 verilerine göre hazırlamış olduğu, Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden (ÇOSB) 15 sanayi kuruluşu yer aldı. Listeye giren firmaların bir diğer özelliği ise Ar-Ge ve inovasyon alanında göstermiş oldukları hızlı yükseliş oldu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika