spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Türkiye-ICAO ilişkilerinde yeni bir işbirliği dönemi

Seçtiklerimiz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Lütfi Elvan’ın davetlisi olarak ülkemize gelen ICAO Genel Sekreteri, ICAO’nun stratejik hedefleri, Türk havacılık sektörünün hızlı gelişimi ve gelecek hedefleri, havacılık eğitiminin önemi, bölgesel işbirliği ve Türkiye’nin 2016 ICAO Konsey üyeliği konusunda temaslarda bulundu. Bakanımız Lütfi Elvan ile yapılan ikili görüşme sonrasında, Türkiye-ICAO arasında potansiyel alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat sağlandı.
 
İmzalanan Mutabakat Muhtırası; havacılık eğitimi alanında yakın işbirliği yapılması,  birlikte oluşturulacak bir program çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerden her yıl 20 kursiyere ülkemizde eğitim verilmesi, her sene ülkemizden iki uzmanın ICAO Sekretaryası’nda görevlendirilmesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanlarının, çeşitli ülkelere yapılacak ICAO denetimlerine gözetmen veya denetçi olarak katılmaları, Ülkemizin ”Afrika Havacılık Emniyeti Kapsamlı Bölgesel Uygulama Planına’” ve ”Afrika Sivil Havacılık Sektörü İnsan Kaynakları Gönüllü Kalkınma Fonuna” katkıda bulunması gibi hususları içermektedir.

 

Görüşmelerde, ülkemizin vereceği eğitim kursları ve ICAO Afrika Fonu ile Planı’na taahhüt ettiği katkıların; Türkiye’nin Afrika sivil havacılığının geliştirilmesi konusunda süregelen çabalarına katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Afrika’da 27 ülkede 42 şehre uçuş gerçekleştiren ve önümüzdeki yıllarda tüm Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde uçuş ağlarını genişletmeyi hedefleyen Türkiye’nin Afrika’da sivil havacılığın emniyetli, güvenli ve sürdürülebilir gelişimine destek vermek amacıyla gerek ICAO ile gerekse belgesel havacılık kuruluşları ile birlikte işbirliği içinde çalışmaya devam edeceği ifade edilmiştir.
 
Türkiye, Konsey üyeliğine seçilmesi halinde ICAO’ya daha fazla katkı sağlayacaktır…

 
ICAO Genel Sekreteri’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede ise, Türk sivil havacılık sektörünün gelecek hedefleri ve hızlı gelişimi ışığında, ülkemizin ICAO Konsey üyesi olmak suretiyle, ICAO içinde daha fazla sorumluluk almak konusundaki kararlılığı dile getirildi. Ülkemizin 1950 yılında kurucu üyesi olduğu ve 1990 yılından bu yana da Montreal’de ICAO nezdinde bir Daimi Temsilciliği olan Türkiye’nin ICAO’nun karar-alma ve icra organı olan Konsey’inde yer almasının önemine vurgulandı.
 
SHGM, DHMİ (SMART), TAI ve THK Üniversitesi’ni ziyaret etti…


 
Resmi programı çerçevesinde Anıtkabir’i ziyaret ederek, saygı duruşunda bulunan ve şeref defterini imzalayan ICAO Genel Sekreteri, Genel Müdürlüğümüz ziyaretinde Genel Müdürümüz Bilal EKŞİ ve yönetici personelimizden Türk sivil havacılığı hakkında brifing aldı. 

 
Türk Hava Kurumu Üniversitesi ziyaretinde öğrencilerle buluşan Genel Sekretere düzenlenen bir törenle Fahri Doktora unvanı verildi.

 
Ziyareti kapsamında teknik gezilerde de bulunan ICAO Genel Sekreteri, önümüzdeki aylarda Türk hava sahasında hava trafik hizmetlerinin tek bir merkezden kontrol edilmesine imkân verecek olan Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi (SMART) ziyaretinin ardından Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) üretim tesislerinde incelemelerde bulunarak havacılık endüstrisine ilişkin devam eden 152 projesi hakkında bilgi aldı.

Genel Sekretere resmi ziyareti boyunca ICAO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Çağatay Erciyes, Genel Müdürümüz Bilal Ekşi ve Genel Müdür Yardımcımız Haydar Yalçın’ın eşlik ettiği program İstanbul’da THY Genel Merkezi, Türk Havacılık Akademisi ve Türk Teknik tesislerine yaptığı ziyaret ve incelemelerle son buldu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika