spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Türk ve Pakistan hava kuvvetlerinden ortak tatbikat

Seçtiklerimiz

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın (PAF) ev sahipliğinde 04-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen İndus Engereği-2013 ortak tatbikatın amacının "Türkiye ve Pakistan Hava Kuvvetleri arasındaki askeri iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunmak, harekata yönelik konularda katılımcı unsurlar arasında birlikte çalışabilirliği geliştirmek, farklı uçak tipleri ve silah sistemleri hakkında bilgi ve tecrübeleri paylaşmak" olduğu bildirildi.

Tatbikata, Amasya Merzifon’daki 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan beş adet F-16 savaş uçağı ve bir adet havadan ikmal uçağı katıldı.

İndus Engereği-2013 tatbikatını, Türk Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez ve Pakistanlı mevkidaşı Tümgeneral Vasim-ud Din, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan, Genelkurmay Başkanlığı İslamabad Askeri Ateşesi Kurmay Yarbay Cengiz Hakan ve Pakistanlı üst düzey askeri yetkililer de izledi.

Musah Hava Üssü’nde 12 gün süren ve son günü sınırlı sayıdaki medya mensubuna açılan tatbikatta, iki ülke savaş uçakları, senarize edilen harekat çerçevesinde, havada farklı hedeflere taarruzlar gerçekleştirdi. Düşman unsurların reaksiyonlarına karşı taktiklerin uygulandığı tatbikat başarıyla sona erdi.

İki ülke hava kuvvetleri 2004 ve 2008 yılında Konya’da Anadolu Kartalı tatbikatlarını ortak icra etmişlerdi.

Tatbikata katılmak için Merzifon’dan havalanan 151’inci Filo Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Ertürk komutasındaki beş adet F-16 savaş uçağı ile bir adet tanker uçağından oluşan filo Akdeniz, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hint Okyanusu üzerinden hava ikmali yaparak 8 saatlik uçuşla Pakistan Musah Hava Üssü’ne inmişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika