spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Türk turizminde yeni hedef Ortadoğu

Seçtiklerimiz

Türk turizmi, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve terör saldırıları nedeniyle Avrupa ve Rus pazarındaki daralmanın etkisini azaltmak amacıyla, Ortadoğu’daki tanıtım çalışmalarına ağırlık verdi. 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Türkiye’nin önemli pazarlarından Ortadoğu ülkelerinden (Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Irak, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, İsrail, Yemen) geçen yıl 2,5 milyon, İran’dan da 1 milyon 700 bin turist Türkiye’ye geldi.
 
İstanbul başta olmak üzere Akdeniz ve Karadeniz’deki turistik mekanları tercih eden Ortadoğulular, Avrupalı ve Rus turistlere göre daha fazla harcama yapıyor ve daha uzun süre konaklıyor.
 
Bu kapsamda turizm sektörü, Türkiye’nin en önemli pazarlarından Rusya ile Avrupa pazarındaki daralmayı Ortadoğu’ya yönelerek aşmaya çalışacak.
 
Ortadoğu basını ve acentalara tanıtım atağı
 
Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Hüseyin Kırk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğe üye 250 seyahat acentasıyla bu yılın başından itibaren Ortadoğu ülkelerine çıkarma yaptıklarını belirtti.
 
Başta Suudi Arabistan olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman gibi ülkelerdeki seyahat acentalarıyla bir araya geldiklerini, fuarlara katılarak Türkiye’yi tanıttıklarını dile getiren Kırk, komşu İran’da tanıtım çalışmaları yaptıklarını aktardı. 
 
Kırk, bu ay içerisinde İran’da, 12-15 Nisan’da Riyad’daki turizm fuarlarına iştirak edeceklerini, 25-28 Nisan’da da dünyanın birçok bölgesinden acentaların yer alacağı Dubai’deki fuarda olacaklarını söyleyerek, tanıtım çalışmalarına sadece acentaların değil otel yetkililerinin de katıldığını anlattı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 29-31 Mayıs tarihlerinde Ortadoğu’daki basın kuruluşları ve seyahat acentalarının temsilcilerini İstanbul’da ağırlayacakları bir etkinlik organize ettiklerini ifade eden Kırk, "Türkiye’nin dünya simgesi İstanbul’u Ortadoğu’ya tanıtacağız. Hiçbir terör saldırısı Türkiye’yi tanıtma çalışmalarımıza engel olamayacak." dedi.
 
Terör saldırılarının turizme etkisi konusunda ise Kırk, Belçika’da patlayan bombaların terörün dünyanın sorunu haline geldiğinin gösterdiğinin altını çizdi.
 
1 milyon Arap turist, 7 milyon Avrupalıya bedel
 
Kırk, özellikle Suudi Arabistan pazarının çok önemli olduğunu, çalışmaları bu bölgede yoğunlaştıklarını belirtti.
 
Rusya ile yaşanan uçak krizine de değinen Kırk, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Rusya pazarından korkmamıza fazla gerek yok. Yaklaşık 4.5 milyon turistin geldiği Rusya’dan bu yıl 2,5 milyon gelmesini bekliyoruz. Çünkü gidecekleri pazar yok. Ruslar her ne kadar çoğunluk olarak fazla görünse de mali açıdan ucuz otelleri seçiyorlar. Rusları da çok önemsiyoruz. Ancak Ortadoğu’dan 1 milyon turisti getirdiğimizde bu 7 milyon Avrupalıya bedel. Çünkü Ortadoğu’dan getirdiğimiz Arap turistin günlük harcaması bin 500 dolar iken, Avrupalının 40 dolar. Ekonomik olarak 1 milyon turisti tutturursak ekonomik olarak kaybımız olmaz, sadece turist sayısında kayıp oluşabilir." 
 
Birlik olarak sadece deniz, kum ve güneş turizmi tanıtımı yapmadıklarına dikkati çeken Kırk, Arapların Türkiye’deki emlak sektörüne de büyük ilgisinin olduğunu söyledi.
 
Kırk, Arapların Türkiye’de ciddi ölçüde gayrimenkul satın aldığını, ayrıca sağlık turizminde de Türkiye’yi tercih ettiklerini anlattı.
 
İran’dan gelen turist sayısı bölgedekinin üç katı
 
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar (TUROB) Birliği Genel Müdürü İsmail Taşdemir de son dönemlerde yaşanan terör saldırıları ve Rusya ile yaşanan krizin ardından sektör olarak farklı pazarlara yönelmeye başladıklarını dile getirdi. 
 
Bu kapsamda yakın dönemde Ürdün, Bahreyn, İran ve Kuveyt pazarlarında tanıtım çalışmaları yaptıklarını söyleyen Taşdemir, İran’daki seyahat acentalarını da İstanbul’da ağırlayarak Türkiye’nin potansiyelini anlatttıklarını ifade etti.
 
Ortadoğu’daki çalışmalar kapsamında turist beklentisinin pozitif olduğu İsrail pazarında ise İstanbul saldırısında İsrailli vatandaşların hayatını kaybetmesinin durumu olumsuz etkilediğini belirten Taşdemir, gelinen noktada özellikle İran ve Suudi Arabistan pazarlarına odaklanılması gerektiğine işaret etti. 
 
Taşdemir, sadece İran’dan yılda iki milyon turistin geldiğini, bunun tüm bölgeden gelen turist sayısının üç katı olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kısa süre önce ülkeye yaptığı ziyaretin de olumlu katkılarının olduğunu belirten Taşdemir, ziyarette turizm konusunun da ele alındığını söyledi.
 
Taşdemir, Ortadoğulu turistin konaklama süresinin diğer bölgelerden gelenlere göre daha uzun olduğunun, özellikle Arapların sadece Akdeniz, Ege veya İstanbul’u değil Karadeniz bölgesini de tercih ettiğinin altını çizdi.
 
Taşdemir, bu yıl Ortadoğu’dan 3 milyonun üzerinden turist beklediklerini belirtti. 
 
Rusya ile yaşanan uçak krizinin Türk turizmine etkileri konusunda da Taşdemir, bu yıl yaklaşık 1 milyon Rus turistin Türkiye’ye ziyaret etmesini umduklarını anlattı.
 
Avrupa ve Almanya pazarından ise son bir kaç aya kadar pozitif bir gidişin olduğunu ifade eden Taşdemir, ancak Ankara ve İstanbul’daki terör saldırılarının bu gidişatı olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika