spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Türk savaş uçakları Afrin’de 3 gündür uçmuyor

Seçtiklerimiz

Rusya, 3 Şubat günü İdlib’de Su-25 tipi savaş uçağının MANPAD (Tek kişi tarafından taşınabilir hava savunma sistemi) ile düşürülmesinden sonra, bu tarz saldırılara karşı Afrin ve İdlib hava sahasını kapsayacak biçimde yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma kararı aldı. Habere göre Moskova yönetimi, bu kararını Türkiye’ye bildirerek, sistemi denemek ve kurmak maksadıyla Afrin hava sahasını da kapsayan öbür hava savunma sisteminin belirli aralıklarla kapatılacağını, bu sebeple Türk savaş uçaklarının Afrin üstünde uçuşuna izin verilmeyeceğini bildirdi.
 
Rusya’nın bu tutumunun Türkiye’ye karşı bir tavır olarak algılanmaması gerektiği söylenerek, sistemin kurulması ve test süreci tamamlandıktan sonra Afrin hava sahasının tekrardan Türk savaş uçaklarına açılacağı savunuldu.
 
Güvenlik kaynakları, bu son gelişmeyle alakalı pazartesi akşamı Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “Afrin hava sahası açık” sözlerine işaret etmekle yetiniyor. Bir güvenlik yetkilisi, “Bazı yöntem hazırlıklar yapılabilir. Uçaklar ve helikopterler sınır hattında Türkiye tarafında uçuyor” demekle yetindi. Rusya’nın İHA uçuşlarına izin vermesi sebebiyle, İHA’ların Afrin’deki bazı hedefleri işaretleyebileceği, sınır hattında uçuş yapan savaş uçaklarının da kanatlı güdüm kiti takılı bombalarla bu hedefleri vurmasının önünde engel olmadığı ileri sürüldü.
 
Açıklamalarda da bilgi yok


Genelkurmay Başkanlığı’nın 5 Şubat’tan bu yana Zeytin Dalı harekâtıyla alakalı yaptığı açıklamalarda da Hava Güçleri unsurlarının taarruzlarından bahsedilmemesi dikkat çekti. En son 4 Şubat’ta saat 10.00’da yapılan açıklamada, “Hava Güçleri tarafından düzenlenen hava harekâtı ile PKK-KCK-PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 5 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir” bilgisi paylaşıldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika